Цв. Цветанов пред "24 часа": Искат да ме скарат с премиера чрез спецслужбите
Цв. Цветанов пред "24 часа": Искат да ме скарат с премиера чрез спецслужбите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
28

В интервю за "24 часа" Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи, споделя:

"Искат да ме скарат с премиера Борисов чрез спецслужбите. Създаването на конфликт между нас е политика, която някои хора се стремят да реализират още от 2008 г.

Не съм бил в конфликт с Румен Миланов, министър-председателят взе решение да го освободи.

Бандитите в България в последните 20 г. получаваха подкрепа и от политическите партии за приемането на закони, които бяха в тяхна услуга и никой не защитаваше интересите на честните български граждани или пък на жертвите на престъпността, ще обърнем пирамидата и ще сме безкомпромисни към престъпниците", категоричен е министърът.

Депутатите от ГЕРБ най-вероятно ще бламират финансовия министър Симеон Дянков за Сребърния фонд. Мнозинството в парламента планира да отложи максимално разглеждането на предложените от кабинета законодателни промени и между първо и второ четене да изчисти най-спорните текстове от него, информира "Труд".

Депутатите обмислят вариант да отхвърлят изцяло текста за инвестирането на парите за пенсии в български ДЦК и в книжа на общини и така да отговорят на най-тежките критики срещу законопроекта.

За една огромна територия в Черно море от 14 220 кв. км в момента върви конкурсна процедура за избор на изпълнител на проучвателни работи, пише "Класа", предавайки думите на енергийния министър Делян Добрев.

Министърът цитира доклад, предназначен за Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, който се проведе ден по-рано.

"Има много сериозен интерес от поне 5 от най-известните компании в света. Крайните срокове са 17 юни и съответно 15 юли. Това е изключително перспективна територия, от която очакваме много положителни резултати, защото само на 15 км от северната граница на блока в българската територия, в румънската акватория на Черно море, бяха открити огромни залежи от между 40 и 80 млрд. куб. м природен газ.

Нашата консумация за една година е 3 млрд. кубика, така че ако такива количества се открият и в нашата акватория, това ще задоволи потреблението на страната за минимум 20-30 г. напред", прогнозира министър Добрев.

Идеята за референдум по темата за ядрената енергетика бе подкрепена вчера и от Политически клуб "Екогласност", съобщава "Дума". Шефът на организацията Емил Георгиев обясни, че еколозите подкрепят допитването, защото ядрената енергетика гарантира социалната стабилност и икономическата независимост на страната.

"Нека българите сами решат имаме ли нужда от нея. Новите блокове трябва да са съобразени с всички изисквания за сигурност", допълни той.

Здравната каса сваля цените на лекарствата незаконно, съобщава "Сега". Тя борави с абсурдни механизми, които противоречат на закона, за да намали цените на лекарствата, които плаща.

Принуждава фирмите да дават ниски цени, а които не го направят, са заплашени от изхвърляне от пазара. За целта се използва т.нар. договаряне на отстъпки, рекламирано от здравния министър Десислава Атанасова като начина, по който цените на лекарствата ще паднат.

В момента тече договарянето на отстъпките за онкомедикаментите за химиотерапия в болниците, които от тази година се поемат от НЗОК.

Касата обаче плаща на пределно допустимите цени и разликите могат да бъдат в пъти. Това се видя и със стойностите на онколекарствата за домашно лечение, които са към касата от м.г. и при които се получиха фрапиращи разлики.

Клиничните изследвания са наполовина грешни, предупреждава "Монитор". Причина за това са различните методики на лабораториите. Разминаването води до опасно предозиране на лекарства. Резултатите от изследване на кръвта, хормоните или туморните маркери могат да покажат отклонение от 1% до 40%.

Освен това, крайните стойности от едно изследване много зависят от това в колко часа е взета кръвната проба, какъв е метаболизмът на конкретния човек и дори какво е хапнал или изпил преди това.

Вестникът коментира и факта, че пациентите масово си плащат кръвните проби, въпреки че повечето от тях се покриват от здравната каса.

"Атака" твърди, че ГЕРБ е изгонил инвеститорите от страната ни. Според данните на БНБ за първите два месеца на годината инвестираните у нас чужди средства са били общо 67,4 млн. лв.

Статистиката показва, че това е най-слабото начало на годината от фалита на държавата през 1997 г. Проблеми за чуждите фирми са корупцията и диктатурата на чиновника. Близо 1000 компании са се изтеглили от страната. Преките инвестиции са се сринали с 90% и така са стигнали до дъното.

Сигурдур Оли Олафсон, изпълнителен вицепрезидент на Watson Pharmaceuticals, споделя пред "Капитал Daily" - по повод покупката на Actavis от американската Watson за 4,25 млрд. евро, че: "България остава ключов пазар и ще бъде такъв и за новата обединена компания. По отношение на заводите - фабриката в Дупница ще продължи да бъде ключова.

Що се отнася до завода в Троян - производството му е фокусирано повече върху масла, кремове и сиропи. Към момента Watson няма такъв бизнес в Европа, така че това е прекрасна възможност и за него, тъй като няма припокриване. Като цяло сме наистина впечатлени от дейността на фабриките в България", заявява г-н Олафсон.

"България заплашена с глоба от 15 000 евро на ден заради боклука", е водещото заглавие на "Сега". Европейската комисия поиска вчера от Съда на ЕС да започне да я санкционира с 15 220 евро на ден, докато не въведе (транспонира) във вътрешното си законодателство Рамковата директива от 2008 г. за отпадъците.

Всички страни в ЕС бяха длъжни да приемат закони въз основа на директивата до 12 декември 2010 г. Срокът не бе спазен от 23 държави, но само шест от тях се забавиха след първото предупреждение през януари 2011 г.

България бе предупредена два пъти от Брюксел - с нотификация на 27 януари 2011 г. и с мотивирано становище на 16 юни 2011 г.

Въпреки това тя продължи да изпробва търпението на ЕК почти цяла година и оттук нататък наказателната щафета се поема от съда в Люксембург.

Очаква се законопроектът да се приеме до един месец и така България да си спести глобите.

Разпадането на ЕС е реален сценарий, пише "Дума". Тази мрачна картина нарисува председателят на Европарламента в речта си пред членовете на ЕК.

"За пръв път в историята на ЕС разпадането му се превръща в реален сценарий", заяви Мартин Шулц.

"Положението в много страни от региона е такова, че ксенофобията расте, еврото като валута е под въпрос, отворените вътрешни граници на Европа в рамките на Шенгенската зона са под заплаха. Крахът на ЕС се превръща в "реалистичен сценарий" заради исканията на отделни страни да имат повече власт", подчерта Шулц.

Със заглавие, издържано в графитни тонове, на първа страница "24 часа" поставя проблема за защитата на свидетелите, дръзнали да дават показания в знакови дела:

Няма живот в Дупница за свидетелите срещу Галеви, споделя пострадалия от жесток побой Антонио Якимов. "Ако имах възможност да отида в чужбина, не бих останал в България".

Якимов не крие отчаянието си от преживяното през последните 7 години - от края на януари 2005 г., когато е зверски пребит в Дупница, досега.

"Целият ми живот пропадна - нямам семейство, близките ми починаха. Хората, които ме познават, ме избягват. Приятелите странят. Викат ми: "Ти си потенциална жертва. Ако решат да те гръмнат и сме наблизо, може и ние да закачим..." 

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 45 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 49 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва