Борислав Зюмбюлев: Закономерни трагедии
Борислав Зюмбюлев   
Източник: Архив
2
Ли ителите на фаталните съвпадения вече взеха да изреждат как "на нас", българите, все ни се случват трагедии все на празници - Коледа, Спасовден, 8 март и т.н.

Ще се търсят общи грехове, които да бъдат изкупвани с общоградски молебени, както бе в Свищов след катастрофата в Лим. Изобщо колективното съзнание ще се опита и тая трагедия да я възприеме като фатална неизбежност, резултат на лошо стечение на обстоятелствата, ирационално зло, наказание, курбан, годишна жертва на автомобилния Минотавър.

И няма да признаем, че катастрофи с много жертви у нас стават не защото някой горе ни мрази, а защото при пълната разсипия в държавата това е закономерност, правило, абсолютна неизбежност. И честотата на подобни трагедии ще се засилва.

Закономерност е, защото у нас от десетилетия цари пълно пренебрежение към спазването на всякакви правила. Норма е да нарушаваш всичко и това да минава безнаказано. От дребното превишаване на скоростта през незаконните промени на фасадата, от незаконните гаражи до незаконните хотели в защитени територии, завладяването на градинките, свалянето на пиратска музика, свободната продажба на всякакви ментета, измишльотините в жълтата преса - всичко е нарушение на правилата - малко, средно или по-голямо.

Когато пък се взрем в политическия живот, съда, държавната администрация, там виждаме раблезианския размер на неспазването на правилата - всичко е грамадно, грандиозно, великанско и това не прави впечатление никому.

Помислете си какви журналистически разследвания излизат у нас. Какви случаи на корупция, шуробаджаначество се огласяват и нищо. Никаква реакция. Я погледнете какво става с Гордън Браун - човека, който спаси света със своя икономически план: той, както и собствената му партия, ще си отидат заради едни желирани змиорки, които си поръчали с парламентарни пари. Това дразни англичаните и те не са склонни да му простят заради исторически заслуги.

А обществената чувствителност към нарушаването на порядъка е толкова мъничка при българите, че далавера за 1 млрд. евро, каквато е например "Софийски имоти", почти не интересува публиката. То си е в реда на нещата да се краде.

Ей заради тоя възглед стават зверски катастрофи. Автобусът, който е бил сглобен от части - стар немски мотор и скоростна кутия, българска каросерия и ходова част с неясен произход, е бил допуснат от автомобилната администрация да вози хора. Рейсовете и тировете не са обикновени превозни средства като колите и велосипедите.

Те са оръжия за масово поразяване. Когато автобус или ТИР убие, рядко жертвата е сама. Затова към тях техническите изисквания и стриктността при спазване на правилата трябва да е по-висока. Но на кого му пука - разкарва някакви ученици и пенсионери от Ямбол, кучета ги яли.

Собственикът на рейса от Ямбол всъщност бил механик в техникум и си го държал в двора на училището и обслужвал главно ученици. По закон през шест месеца автобусът трябва да минава на технически преглед. Сега излиза, че прегледът му е бил буфо.

Както впрочем са 99% от техническите прегледи у нас - те се извършват само документално. Все едно гинеколог да ти гледа паспорта и да познае дали си бременна, без да те качи на магарето. Може, но само ако той е бащата.

Сега понеже има голям обществен интерес и шофьорът вероятно ще бъде осъден, но познавайки добре българското законодателство и практиката на съдилищата - на не повече от 5 години пробация.

В Америка на шофьора, както и на собственика на фирмата, както и на сервиза, издал фалшивия документ, ще им лепнат по един до живот като нищо. Защото буквоядските съдии у нас ще разглеждат случилото се като "причиняване на смърт", а не като "убийство", каквото си е всъщност.

Американският съдия ще прецени, че подобна престъпна безотговорност отговаря на условията за "евентуален умисъл". Защото не може да се качиш да караш хора, след като си изпил една бира сутринта. Алкохолната проба на шофьора сочи точно това. Което си е жив умисъл за убийство.

Българският съдия, който, както знаем, е най-справедливият на света и ще реши, че щом промилите са малко може, нищо че в закона за движение пише, че автомобил НЕ се управлява след употреба на алкохол. Независимо дали бирите са една, две или цяла каса.

Собственикът, който е допуснал рейсът му да работи технически неизправен и който съзнателно е прикривал този факт, също е извършил умишлено престъпление, но честната и неподкупна българска прокуратура няма да посмее да му повдигне такова обвинение.

Най-големият абсурд е, че на този шофьор, щом излезе от болницата, вероятно ще му върнат книжката, а адвокатите му ще пледират за по-малко наказание, защото той ще трябва да продължи да вози хора, за да плаща обезщетение на пострадалите.

За да не ме обвинят в празни приказки, ще разкажа един личен случай. Преди година задрямал тираджия помля мен и семейството ми, докато бяхме спрели в аварийното платно. Аз прекарах 31 дни в реанимация, изпитах най-силните болки и получих необратими увреждания, които, написани, не се събират на две стандартни машинописни страници.

Шофьорът бе осъден на максимално възможното според закона наказание - 3 години пробация.

Абсурдът е, че на този безотговорен и опасен човек нито за миг не бе отнета книжката, нито някога ще бъде отнета. Той има български и турски паспорт и при катастрофата катаджиите не му я вземат, но най-вероятно вземат нещо друго. Не знаели как да задържат турския документ?! Даже адвокатът му два пъти отложи делото, че човекът бил на курс, а в Гърция имаше блокада.

И този, който пие и кара в аварийното платно, защото там асфалтът е по-гладък, продължава да се движи по европейските и анадолските пътища.

Защото сега пък на никого не е ясно как се изпълнява наказанието пробация при чужди граждани. Българите, които са на пробация, се подписват веднъж седмично и им четат сказки. В Турция, където живее този, няма пред кого да се подписва и кой да му чете сказки.

Турската книжка няма да бъде отнета. Е, защо на тоя да му пука от правилата или когото било, все е тая. И затова трагедиите ще са ни по-тежки, а черните костюми на началниците все по-необходими.
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 7 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 13 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета