36
Ст товните агенции отразяват избирането на Русенския митрополит Неофит за нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

Американската Асошиейтед прес отбелязва, че 67-годишният Неофит е смятан за компромисен кандидат след борбата за власт в БПЦ за това кой ще наследи покойния патриарх Максим.

Ройтерс посочва, че новият глава на Църквата ще има задачата да възстанови репутацията й, накърнена от връзките й с бизнесмени и с тайната полиция на бившия комунистически режим.

Русенският митрополит оглави БПЦ, която е на 1100 години и е преживяла векове на турско господство и десетилетия на комунизъм, точно когато България се е запътила към предсрочни парламентарни избори, след като правителството подаде оставка в сряда на фона на протести срещу цената на живота и корупцията, отбелязва агенцията.

Ройтерс пише, че доверието в Българската православна църква е било разклатено,


след като през януари миналата година бе обявено, че 11 от нейните 15 митрополити са били агенти на комунистическата тайна полиция. Самият Неофит има досие в бившата Държавна сигурност, но то не съдържа написани от него доклади до ДС, добавя агенцията.

Германската агенция ДПА и френската Франс прес също отбелязват, че новият патриарх има досие в бившата комунистическа тайна полиция, но че то е почти празно и в него няма доноси за други хора. Избирането за нов патриарх на Русенския митрополит, известен с теологичните си познания, скромно поведение и чудесен глас, бе приветствано от вярващите и анализаторите, които виждат в него достоен наследник на покойния патриарх Максим, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че

луксозният начин на живот на някои митрополити е разочаровал мнозина

и че възстановяването на малко известната титла "архонт", присъждана на бизнесмени след големи дарения, също е предизвикало недоволство. Франс прес пише, че новият български патриарх ще бъде подложен на нарастващ натиск от страна на бизнесмени, които искат да се месят в делата на Църквата, за да извлекат полза от поземлените й имоти.

Новобогаташи, които търсят почит, започнаха да проявяват религиозно усърдие в България, където православното християнство се възражда след края на комунизма, посочва френската агенция.

Цитирано е неотдавнашно проучване на "Галъп" , според което 48 процента от българите упрекват Църквата за тесните й връзки с бизнес средите, а 31 процента съжаляват, че тя не е близо до ежедневните проблеми на хората.

АФП
отбелязва още, че някои свещеници реформатори критикуват БПЦ, че мълчаливо се е съобразявала с комунистическия режим, който на свой ред я е толерирал, въпреки че е насърчавал атеизма.

Руската агенция ИТАР-ТАСС отразява подробно избирането на нов патриарх на България. Тя цитира думите на президента Росен Плевнелиев, че такъв избор се прави за първи път в съвременната демократична история на страната.

Световните агенции припомнят, че православието е официалната религия в България и е изповядвана от над 80 процента от населението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@