Експерт: АЕЦ "Белене" щеше да е нова национална катастрофа
Източник: netinfo
41
"АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа", е озаглавен анализ в "24 часа" на Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност.

Той изчислява, че при 250 млн. евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", получаваме произведена енергия за над 8 млрд. евро. Същото при АЕЦ „Белене" постигаме с 4 млрд. евро инвестиция. Според специалиста е абсурдно да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването на добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични.

Кризата тепърва се задълбочава и дупката АЕЦ "Белене" щеше да ни отпрати в поредната национална катастрофа, смята Василев.

"Ще строят нови затвори, нашите са на светлинни години от това, което трябва да бъдат", казва в интервю за "Новинар" Константин Пенчев, омбудсман на републиката.

Към него преминават всички така наречени затворени институции. Всички места, в които хората влизат не по собствено желание и не могат да ги напуснат по собствено желание. Психиатричните клиники ще са също на вниманието на омбудсмана, защото те също са на държавна издръжка.

"Навсякъде ще е трудно, отбелязва Пенчев. - Нашата задача не е толкова да констатираме нарушения, а по-скоро обратното - да предотвратяваме наличието на условия, които биха довели до нарушения. Аз винаги съм твърдял, че в затворите у нас има условия за нарушаване правата на човека, защото просто те са пренаселени и не може да се спазват елементарни битови изисквания.

Необходимо е да се построят нови места за лишените от свобода, за да може да се създадат съвременни условия за живот", е позицията на омбудсмана.

"МВР слага ръка на спецслужбите", пише на първа страница "Труд". Хора на МВР ще координират специалните служби - това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Така цялата информация от службите ще минава през вътрешния министър.

Черновата на доклада му предлага да има формална и неформална координираща „шапка" на службите. Формалната ще е сегашният Съвет по сигурността към премиера. А неформалната - консултативно звено към съвета, оглавявано от неговия секретар.

Последните рокади в сектора за сигурност около премиера Бойко Борисов наведоха наблюдателите на извода, че вътрешният министър Цветан Цветанов успя да спечели нов периметър на влияние, коментира "Стандарт".

С увеличаването на отговорностите и на лостовете за влияние в ръцете на Цветанов обаче неизбежно растат и враговете му, както и силата на ударите срещу него. Той вече разполага с колосална власт и информация както по линия на МВР и специалните служби, така и по вертикала на партията.

Без съмнение ще свири първа цигулка и на предстоящия идната пролет парламентарен вот, от който зависи дали Борисов ще повтори мандата си. Вицепремиерът ще има тежката дума при подреждането на депутатските листи, тъй като най-добре познава кадрите в страната, техните слабости и силни страни.

Цветанов пак ще сглобява и управлява машината за печелене на избори, която беше изпробвана в поредица от битки. Очевидно Бойко Борисов разчита на своя пръв заместник да му пази гърба и занапред.

"Сами се провалихме пред медиите", оценката е на изпълняващата длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, или БОРКОР, Елеонора Николова. В интервю за "Труд" тя казва: "Толкова дълго мълчахме и не давахме отчет какво се случва, че добронамереността на медиите и обществото се превърна в остра критика. Но в рамките на последната половин година успяхме да подготвим цялата техническа хардуерна и софтуерна структура. Вече се обучават и анализатори и от 1 юли те ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери.

БОРКОР е аналитичен център и целта е да предложи модели, с които да се застане на входа на процеса на корупция. Затова и първият проект, който ни е възложен от Консултативния съвет, е за обществените поръчки", посочва Николова.

"И правото е заложник на втория мандат", коментира в "Труд" Владимир Дончев, адвокат, бивш депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Според него при липсата на единна и способна опозиция, която да му окаже аргументиран отпор, разбираемо е изкушението на премиера Бойко Борисов да заиграва с буквата и духа на закона и да неглижира юридическите подробности.

"Той знае, че изборите искат огромни ресурси и търсене на нови съюзници, което е свързано с много компромиси. Ето защо е склонен да затвори очите си за комбинациите на хора от обкръжението му в подготовката на предстоящите избори. Проблемът е, че това може да постави на изпитание правната стабилност и легитимността на управлението му и да подкопае доверието на западните съюзници, а това да постави под въпрос резултатите от изборите. Така стремежът на Борисов към втори мандат на всяка цена може да подкопае стабилността на бъдещото правителство и да го превърне в нова тройна или двойна коалиция", казва Дончев.

"Държавата ще решава собствени проблеми с новия НК", коментира "Сега". Уж законите са за хората, уж в Наказателния кодекс щяха да останат само тежките престъпления, а останалите да се преследват бързо и с тежки глоби. Вместо това в него се предвижда въвеждането на наказание затвор за работодателите, които не внасят навреме вноски за социално и здравно осигуряване.

Плашенето със затвор в такива граждански по характера си отношения никога не са довели да някакъв положителен резултат. Или идеята в новия проект, с която се предвижда затвор за човек, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен и се случи катастрофа с щети и жертви. Нещо, което е твърде абсурдно на фона на основния принцип за индивидуалната наказателна отговорност.

Иска се и въвеждането на наказание - затвор до една година за всеки, който фотографира, филмира или записва противозаконно някой без негово знание или въпреки изричното му несъгласие. Това обаче означава, че не може да бъде снимано със скрита камера как например лица си разменят подкуп.

В същото време обаче нищо не е направено за декриминализирането и отпадането на такива "тежки" престъпленията като обида и клевета. Ако се погледне новият Наказателен кодекс, то лесно може да се забележи, че отново в него като че ли най-защитени в България, изглежда, са животните и легалният хазарт, пише "Сега".

Търговците имат най-много дела за имоти, на второ място са банките, посочва в интервю за "Класа" Георги Дичев, председател на Контролния съвет в Камарата на частните съдия-изпълнители.

По думите му е погрешно мнението, че всички имоти, които се продават през съдия-изпълнители, са на банките. Най-много дела имат фирмите помежду си. При дело между компании, ако длъжникът не плаща и в банковите сметки няма пари, се стига до изпълнение срещу недвижими имоти. Банките са на второ място като кредитор по брой дела и като имоти, които се продават.

Тази година определено няма признаци на подобряване на положението на длъжниците и на кредиторите. От една страна, длъжникът няма възможност, а от другата страна, е кредиторът, който, ако не събере парите си, ще фалира. За съжаление се е получил омагьосан кръг и само оживление в икономиката може да спре този процес, коментира Дичев.
Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер