"24 часа": Един от главорезите на Кадафи избягал в България
"24 часа": Един от главорезите на Кадафи избягал в България   
Източник: Георги Димитров-Бруно
10

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев в интервю за  "24 часа" отрича да му е предлаган поста на Росен Плевнелиев след като беше обявено, че Плевнелиев напуска мястото на министър на регионалното развитие, за да участва в кандидат-президентскатанадпревара.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски (СДС) остана без коалиция, с която да се яви за четвърти мандат наесен. И сеочаква да участва в изборите с регистрация на партия "назаем", отбелязва под глава  "Труд". ЦИК отряза обединението на десни партии "заедно за община Плевен" след жалба на кандидат-кмета от БСП Любомир Петков - според изборните надзорници коалицията е подала неточни документи и извън срок. Десетина партии са предложили регистрацията си на кмета, за да се яви на вота. Той ги запази в тайна - за да се застрахова от натиск, уточнява изданието.

Лидерът на ДСБ Иван Костов си поиска от ЦИК парите, дадени като депозит за регистрация на партията му за участие в президентските избори наесен, пише "Монитор".  Става въпрос за 10 хил. лева, които всяка политическа сила трябва да преведе на сметка в БНБ, преди да внесе документите си за вота. След като Командира беше изхвърлен от дясната коалиция, в която влязоха СДС и новото ОДС, той решил да изтегли регистрацията на партията си и настоял внесената сума да му бъде възстановена.

"Махаме направленията за профилактика", е заглавието над интервю в "Телеграф" с министъра на здравеопазването Стефан Константинов. Според него системата за профилактика ще заработи само чрез съвременните начини за уведомление - SMS или евентуално писмо до пациента да се яви на профилактичен преглед.

"Простичко нещо, което от следващата година може да се направи, а парите за изследвания и профилактични прегледи да бъдат отделени изцяло от регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари", коментира Константинов и подчертава: "Бъдещето е електронизацията и уведомяването по мобилни начини за преглед и изследвания. Министърът изтъква и плюсовете на въвеждането на дневен стационар.

Според коментара в "24 часа" здравеопазването се е свило до животоопазване. По думите на автора Любомира Николаева намерението клиничните пътеки да бъдат скъсени от 3 на 1 ден е на пръв поглед разумна. Не е ясно колко средства ще се спестят, но е гарантирано, че няма как всички случаи да бъдат унифицирани. Решението ще отвори нови пробойни в системата, а цената може и да не е само в парите, анализира Николаева.

Салех Ибрахим ал Мабрук, един от главорезите на Кадафи, отговорен за екзекуциите на либийски студенти, както и за убийството на британската полицайка Ивон Флетчър през 1984 г., е избягал в България малко преди режимът в Триполи да падне, твърди "24 часа" на първа страница.

Изданието се позовава на два независими либийски източника. Филм, заснет със скрита камера на тунизийско летище и разпространен в интернет, показва Ал Мабрук малко преди да се качи на самолета. Военнопрестъпникът заминава за България, се казва в арабските надписи към филма.

За първи път от една година националната статистика отчете, че броят на заетите у нас се увеличава, съобщава "Сега". Те са с 226 800 повече през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца. Така към юни работещите са 3 492 300. Все още обаче броят им не може да навакса голямото изоставане и да се върне към нивата отпреди година.

Според "Монитор" средно по четирима млади висшисти се борят за едно място в държавната администрация, като за обявени свободни 1000 позиции кандидатите са близо 4000. Това показа проверка на вестника за резултатите от конкурсите по програма "Старт на кариерата" на социалното министерство, която дава шанс на дипломиралите се да започнат работа в публичния сектор направо от студентската скамейка.

В интервю за "Труд" изпълнителният директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколов разкрива подробности около сделката за "Булгартабак": "При нас по дoкyменти купувач е руската банка VTB. Няма никакви други индикации и не можем да кажем. Всичките документи в агенцията показват, че купувач е руският инвеститор." Въпросът е кой точно стои зад руския инвеститор и това не може да се каже, уточнява Караниколов.

"Има много спекулации. Могат да работят за клиент или за бъдеща печалба. Но ако те развият дружеството, то работи и го препродадат на по-висока цена, няма нищо лошо. Важното бе ние да си заложим условията по сделката и те да се приемат. Кой ще е новият собственик и дали ще има прехвърляне на собствеността не е толкова важно", смята Караниколов.

В интервю за "Монитор" Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция по приходите, констатира, че данъчните акции са вкарали 40 млн. лева в хазната от собствениците на яхти, бентлита, скъпи имоти, футболисти, футболни съдии, футболни клубове, заемодатели.

Екофондът към Министерство на околната среда и водите продължава да работи без ясни принципи и да подкрепя само определени общини, коментира "Сега". Това може да се види и от публикувания протокол от последното заседание на Управителния съвет от края на август. На заседанието са присъствали екоминистърът Нона Караджова, заместничката й Евдокия Манева, шефката на фонда Галина Симеонова, началникът на изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова и единственият външен представител е от КРИБ. Общините и финансовото министерство не са имали свой човек.

Реконструкцията на ромските гета в София няма да започне от догодина, както се очакваше, съобщава в интервю за "Сега" главният архитект на столицата Петър Диков. Причината е, че проектът за това не е одобрен и гетата в кв. "Филиповци" няма да получат финансиране по ОП "Регионално развитие".

"И то защото не бил проведен интеграционният модел, тоест ромите да се заселват в други територии. А познайте как ще стане това в София", уточнява Диков.

Днес, 7 септември, Правец ще отбележи 100 години от рождението на Тодор Живков. Пред "Труд" режисьорът Светослав Овчаров разказва подробности около личността на бившия Първи, открити в архивите за него. От документите става ясно, че има съмнения за рождената му датата. Живков не е искал да е роден в един и същи ден с Вълко Червенков (6 септември). Майка му твърди, че се е родил на "Свети Симеон" (1 септември). Истината е, че Живков сам си е определил тази дата, 7 септември, за рожден ден, твърди режисьорът.

"Съпругата му Мара Малеева беше коректив на работата, на решенията, беше стълб в семейството. Беше много скромна, земна жена. Тя имаше кола, охрана, но никога не ги е ползвала. Ходеше пеша и се возеше с трамвай", разказва в интервю за "Стандарт" Борис Джибров, дипломат, имал тесни служебни връзки с Живков. Пред "24 часа" Жени Живкова, внучка на Живков и дъщеря на Людмила Живкова, разкрива как Горбачов е черпил идеи от писма на бившия Първи.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 3 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 3 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 6 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове