"24 часа": Скъпата застраховка за джигитите - наесен
"24 часа": Скъпата застраховка за джигитите - наесен   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Близо 4 пъти по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише "24 часа".

Тя ще се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти. Това е т.нар. система "бонус-малус", която съществува в европейските страни и се подготвя и у нас, като целта е да влезе в действие още тази есен.

Идеята е цената на "Гражданска отговорност" да се коригира с коефициент. Той ще се формира от два основни критерия. Единият ще се отнася за автомобила, ще зависи от това дали с него е причинена катастрофа или не.

Вторият фактор ще е личен и ще зависи от способностите на шофьора. Те ще се следят по точките в талона.

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази, пише на първа страница "Труд".

За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност.

ЧЕЗ прави по 1000 проверки на месец за кражби на ток, съобщава "Труд". Жители на Западна България са откраднали ток за близо 3,5 млн. лв. през първото полугодие на 2011 г., обявиха от офиса на "ЧЕЗ България".

Според компанията нерегламентираната консумация на електроенергия за периода е 20 млн. киловатчаса. За тях са съставени констативни протоколи и е таксувано около половината от количеството - 10,4 млн. квтч.

Причината е, че ЧЕЗ има право да надчисли потребление "на база" само за 3 месеца назад, макар че злоупотребите може да са продължавали с години.

Червена роза със синя грива в битка срещу новоелитен гербер, коментира "Труд". Поводът е, че БСП и "Синята коалиция" влизат заедно в битка срещу ГЕРБ с предстоящия вот на недоверие.

Неслучайно вотът за сигурността сплотява едните с другите - акциите на МВР разбиваха мрежи на зависимости и от синия, и от червения спектър, представяйки ги като мафия, октопод, организирана престъпност.

Българският икономически преход не е най-кристално чистото нещо, така че хората на вътрешния министър Цветан Цветанов могат да извършат още много операции. Точно това не искат и сини, и червени. Старите елити против новия елит - борбата е безмилостно жестока.

"МВР действа силовашки и погазва презумпцията за невиновност" е озаглавено интервюто в "Новинар" с Михаил Миков - през последната година в мандата на предишния кабинет той бе министър на вътрешните работи.

Миков коментира вота на недоверието към правителството, този път заради работата на МВР, така: "Има натрупване на множество факти през последните две години, свързани както с липсата на реформа в системата, така и с ефективността на работата в МВР.

Нищо не може да опровергае наличието на полицейско насилие, непропорционалната употреба на сила, неправомерните арести, огромният брой на подслушвани граждани. А какво да кажем за отношението на кабинета към съдебната власт и всекидневното обругаване на магистратите!?

Това нагло и цинично поведение на властта достигна критична точка. И не го казваме само ние, от опозицията. Такива са и констатациите на международните институции за България."

Скандалите в съдебната система ще продължат да се множат, прогнозира в интервю за "Пари" Константин Пенчев, омбудсман на България.

Той посочва, че това е една нереформирана система, която много силно се нуждае от реформа. Но досега това не се е случвало, защото няма достатъчно натрупана воля. Затова тя ражда скандали, които няма да спрат, а ще се мултиплицират.

Това е неизбежният ефект от липсата на ясни правила. Двадесет години при всички състави на Висшия съдебен съвет е имало безпринципно кадруване. На всички нива има неподходящи кадри, отбелязва Пенчев.

Не се страхувам от компромати, заявява в интервю за "Труд" Ивайло Калфин, кандидат на БСП за президент. По думите му компроматите са запазена марка на някои, особено на управляващите от ГЕРБ.

"Те непрекъснато пускат фишеци, голяма част от които се оказват балони. Използват държавната машина за натиск и очерняне. Аз няма от какво да се притеснявам.

Освен това нямам навика да използвам подобни методи. Сигурен съм, че българските граждани ще накажат подобно поведение", казва Калфин. В кампанията си той ще разчита на пълната мобилизация в БСП, на подкрепата на други партии и неправителствени организации, както и на българските граждани.

"Стандарт" коментира, че според няколко вътрешни социологически проучвания 2/3 от партийните структури са поискали "автентичен ляв кандидат", доказал лоялността си към БСП в последните 20 години. Това е първото изпитание пред Ивайло Калфин.

Да убеди, че е почтен ляв а не пребоядисан "предател", който досега оцелява на гърба на верни партийци. Ще му се наложи да загърби шлифования си, лишен от човещина брюкселски език и да заговори като "човек от народа", да обяснява партийното си житие-битие, преди да начертае националната си визия за България.

Калфин трябва да поведе и агресивна кампания на два фронта. Срещу Меглена Кунева, за да не позволи на недоволните от него леви или центристки настроени избиратели да отидат при нея. Защото двамата с нея са две лица на една и съща излъскана евромонета.

И срещу ГЕРБ, за да оглави "протестния вот". Трудността идва и от факта, че ако за ГЕРБ класирането на кандидата им на втори тур е сигурно, то за Калфин - не е. Същото важи и за Кунева. Така че пред БСП предстои първата, но изключително важна цел - елиминирането на първия български еврокомисар като конкурент още по време на кампанията. Най-заинтересованите зрители от това представление ще бъдат ГЕРБ и ДПС.

Щях да спечеля при вот в цялата БСП, убеден е Янаки Стоилов, втори в класирането за президентската номинация. В интервю за "Труд" той разкрива, че в Националния съвет се е оформила странна коалиция между три кръга - ръководството на партията, противниците на лидера Сергей Станишев и президента Георги Първанов.

Волен Сидеров и Павел Шопов са кандидатпрезидентската двойка на партия "Атака", съобщава едноименният вестник. Това реши Съвещателният събор на националистите.

"Този екип се доказа на предишните избори през 2006 г., като стигна до балотаж, а сега може да се представи и по-добре", категорични бяха от "Атака".

Президент ще е онзи, който спечели центъра, смята Мира Радева, МБМД. В анализа на "24 часа" тя посочва, че според проучванията основното, което вълнува избирателите, е личността на кандидатите. И противно на убеждението на партийните централи, че политиците едва ли не сутрин, обед и вечер са в главите ни, хората се чувстват неинформирани, включително и за публично популярни личности.

Президентските избори наесен ще са любопитни с това дали новият държавен глава ще се държи подчинено с премиера Бойко Борисов по силата на прогнозите, че вота ще спечели кандидатът на ГЕРБ. И дали между президента и премиера може да има консенсус, ако е от друга политическа сила.

Нито една партия в парламента няма намерение да подкрепи ГЕРБ за намаляване на държавната субсидия, показа проучване на "Сега".

Преди 2 седмици финансовият министър Симеон Дянков обеща партийните пари да не зависят от минималната заплата. Сега за всеки глас партиите получават 5% от минималната заплата, или 12 лв. Само ГЕРБ взема 20 млн. лв. на година, а общо за всички сумата е около 50 млн. лв. Право на държавна субсидия имат всички партии, получили над 1% на последните парламентарни избори.

Депутатите продължават да се държат като особена прослойка, обрасла с привилегии, които й се полагат по сан, по закон и в името на народа, коментира "Сега".

Въпреки големия обществен скандал през последните седмици те отказват да признаят, че има нещо нередно в начина, по който се разпореждат с бюджетните пари. И никак не се притесняват, че няма никаква връзка между свършената от тях работа и заплатите, привилегиите и екстрите, които данъкоплатците по неволя им осигуряват.

Според отчета на НС за миналата година депутатите са ни стрували общо 37,1 млн. лв. От тях 9 126 200 лв. са отишли само за заплати и осигуровки.

За сравнение през 2005 г. за същото са похарчени почти два пъти по-малко пари - 5,2 млн. лв. Това се дължи не само на инфлацията, но и на растящ апетит.

Таен доклад за изоставане в събирането на приходите изготвил в края на май шефът на НАП Красимир Стефанов до виципримиера Симеон Дянков, пише "24 часа" и твърди, че разполага с документа. В него шефът на приходната агенция предупреждава, че се очертава неизпълнение на планираните приходи само от НАП с цели 622,2 млн. лв.

Според запозната подробният анализ за тревожното изоставане бил една от причините, навлекли публичното мъмрене на Стефанов, довели и до кадрови рокади в приходната агенция, както и поредица от акции на агенция "Митници".

Увеличаването на осигуровките изпраща цели сектори към сивата икономика, доказват последните данни на Националния осигурителен институт, акцентира "Сега".

Не кризата, а сериозното повишаване на минималния осигурителен доход води до намаление с около 60 000 души на самоосигуряващите се и с около 15 000 на земеделските производители.

След като през 2010 г. правителството реши хората от свободните професии да внасят осигуровки най-малко върху 420 лв. вместо върху само 260 лв., броят на самоосигуряващите се изведнъж се срина с близо 40 000. Докато през 2009 г. те са били около 230 000, след увеличението на осигурителната тежест са под 190 000.

И 2011 г. е доказателство, че всяко вдигане на осигурителната тежест води повече до посивяване на икономиката, отколкото до съществено повишаване на приходите, както се надяват управляващите. 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Саудитският престолонаследник уличен за убийството на Хашоги, ще бъде ли наказан

Саудитският престолонаследник уличен за убийството на Хашоги, ще бъде ли наказан

Свят Преди 18 минути

Байдън заяви, че е казал на саудитския крал Салман, че ще държи саудитците отговорни за нарушения на човешките права и САЩ скоро ще оповестят значителни промени в двустранните отношения

Микропивовари се обединяват, за да подкрепят малкия бизнес

Микропивовари се обединяват, за да подкрепят малкия бизнес

Любопитно Преди 49 минути

Инициативата е в подкрепа на малките заведения, пострадали най-много от корона-кризата

Извънредно положение във Финландия заради ковид-19

Извънредно положение във Финландия заради ковид-19

Теми в развитие Преди 1 час

Финландия, която като цяло бе пощадена от пандемията, въвежда нови ограничителни мерки

Toyota Yaris

Призът „Автомобил на годината в Европа” е за Toyota Yaris

Технологии Преди 2 часа

Новият победител наследява миналогодишния призьор Peugeot 208, като продължава традицията за силно представяне на автомобилите от сегмент В.

Делян Добрев

Делян Добрев в болница с КОВИД-19

Теми в развитие Преди 2 часа

Това съобщиха от ГЕРБ-Хасково

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март

България Преди 2 часа

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната и на електрическата енергия, казват от регулатора

NOVA стартира пролетния сезон с огромна преднина

NOVA стартира пролетния сезон с огромна преднина

Любопитно Преди 2 часа

И през месец февруари NOVA е най-гледаният телевизионен канал в страната от зрителите в активна възраст

Никола Саркози

Осъдиха Никола Саркози на затвор за корупция

Свят Преди 3 часа

Той стана вторият осъден бивш френски държавен глава след Жак Ширак

Русия и Китай: Влияние чрез дипломация на ваксините

Русия и Китай: Влияние чрез дипломация на ваксините

Теми в развитие Преди 3 часа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен хвърли съмнение върху руската ваксинна дипломация

Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки

Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки

България Преди 3 часа

Причината са ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19

ф

Нови предложения за интернет и телевизия

Любопитно Преди 3 часа

А1 с 50% отстъпка от цената за първите 6 месеца на двоен пакет телевизия и интернет

Полиция в офисите на "Барса", арестуваха Бартомеу

Полиция в офисите на "Барса", арестуваха Бартомеу

Свят Преди 4 часа

Претърсването е във връзка със скандала "Барсагейт", в който хора от ръководството са разследвани за корупционни практики

Николай Банев е с COVID-19, отлагат операция

Николай Банев е с COVID-19, отлагат операция

България Преди 5 часа

Бизнесменът от почти две години е в ареста

Яйцеклетката сама избира най-добрия оплодител

Яйцеклетката сама избира най-добрия оплодител

Любопитно Преди 5 часа

Известно е, че хората отделят доста време, за да разберат дали си пасват добре

Мистерията се заплита в „Братя“

Мистерията се заплита в „Братя“

Любопитно Преди 6 часа

Напрегнато разследване, изненадващи обрати и нови любовни искри очакват героите в следващите епизоди на криминалната драма