"24 часа": Скъпата застраховка за джигитите - наесен
"24 часа": Скъпата застраховка за джигитите - наесен   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Близо 4 пъти по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише "24 часа".

Тя ще се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти. Това е т.нар. система "бонус-малус", която съществува в европейските страни и се подготвя и у нас, като целта е да влезе в действие още тази есен.

Идеята е цената на "Гражданска отговорност" да се коригира с коефициент. Той ще се формира от два основни критерия. Единият ще се отнася за автомобила, ще зависи от това дали с него е причинена катастрофа или не.

Вторият фактор ще е личен и ще зависи от способностите на шофьора. Те ще се следят по точките в талона.

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази, пише на първа страница "Труд".

За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност.

ЧЕЗ прави по 1000 проверки на месец за кражби на ток, съобщава "Труд". Жители на Западна България са откраднали ток за близо 3,5 млн. лв. през първото полугодие на 2011 г., обявиха от офиса на "ЧЕЗ България".

Според компанията нерегламентираната консумация на електроенергия за периода е 20 млн. киловатчаса. За тях са съставени констативни протоколи и е таксувано около половината от количеството - 10,4 млн. квтч.

Причината е, че ЧЕЗ има право да надчисли потребление "на база" само за 3 месеца назад, макар че злоупотребите може да са продължавали с години.

Червена роза със синя грива в битка срещу новоелитен гербер, коментира "Труд". Поводът е, че БСП и "Синята коалиция" влизат заедно в битка срещу ГЕРБ с предстоящия вот на недоверие.

Неслучайно вотът за сигурността сплотява едните с другите - акциите на МВР разбиваха мрежи на зависимости и от синия, и от червения спектър, представяйки ги като мафия, октопод, организирана престъпност.

Българският икономически преход не е най-кристално чистото нещо, така че хората на вътрешния министър Цветан Цветанов могат да извършат още много операции. Точно това не искат и сини, и червени. Старите елити против новия елит - борбата е безмилостно жестока.

"МВР действа силовашки и погазва презумпцията за невиновност" е озаглавено интервюто в "Новинар" с Михаил Миков - през последната година в мандата на предишния кабинет той бе министър на вътрешните работи.

Миков коментира вота на недоверието към правителството, този път заради работата на МВР, така: "Има натрупване на множество факти през последните две години, свързани както с липсата на реформа в системата, така и с ефективността на работата в МВР.

Нищо не може да опровергае наличието на полицейско насилие, непропорционалната употреба на сила, неправомерните арести, огромният брой на подслушвани граждани. А какво да кажем за отношението на кабинета към съдебната власт и всекидневното обругаване на магистратите!?

Това нагло и цинично поведение на властта достигна критична точка. И не го казваме само ние, от опозицията. Такива са и констатациите на международните институции за България."

Скандалите в съдебната система ще продължат да се множат, прогнозира в интервю за "Пари" Константин Пенчев, омбудсман на България.

Той посочва, че това е една нереформирана система, която много силно се нуждае от реформа. Но досега това не се е случвало, защото няма достатъчно натрупана воля. Затова тя ражда скандали, които няма да спрат, а ще се мултиплицират.

Това е неизбежният ефект от липсата на ясни правила. Двадесет години при всички състави на Висшия съдебен съвет е имало безпринципно кадруване. На всички нива има неподходящи кадри, отбелязва Пенчев.

Не се страхувам от компромати, заявява в интервю за "Труд" Ивайло Калфин, кандидат на БСП за президент. По думите му компроматите са запазена марка на някои, особено на управляващите от ГЕРБ.

"Те непрекъснато пускат фишеци, голяма част от които се оказват балони. Използват държавната машина за натиск и очерняне. Аз няма от какво да се притеснявам.

Освен това нямам навика да използвам подобни методи. Сигурен съм, че българските граждани ще накажат подобно поведение", казва Калфин. В кампанията си той ще разчита на пълната мобилизация в БСП, на подкрепата на други партии и неправителствени организации, както и на българските граждани.

"Стандарт" коментира, че според няколко вътрешни социологически проучвания 2/3 от партийните структури са поискали "автентичен ляв кандидат", доказал лоялността си към БСП в последните 20 години. Това е първото изпитание пред Ивайло Калфин.

Да убеди, че е почтен ляв а не пребоядисан "предател", който досега оцелява на гърба на верни партийци. Ще му се наложи да загърби шлифования си, лишен от човещина брюкселски език и да заговори като "човек от народа", да обяснява партийното си житие-битие, преди да начертае националната си визия за България.

Калфин трябва да поведе и агресивна кампания на два фронта. Срещу Меглена Кунева, за да не позволи на недоволните от него леви или центристки настроени избиратели да отидат при нея. Защото двамата с нея са две лица на една и съща излъскана евромонета.

И срещу ГЕРБ, за да оглави "протестния вот". Трудността идва и от факта, че ако за ГЕРБ класирането на кандидата им на втори тур е сигурно, то за Калфин - не е. Същото важи и за Кунева. Така че пред БСП предстои първата, но изключително важна цел - елиминирането на първия български еврокомисар като конкурент още по време на кампанията. Най-заинтересованите зрители от това представление ще бъдат ГЕРБ и ДПС.

Щях да спечеля при вот в цялата БСП, убеден е Янаки Стоилов, втори в класирането за президентската номинация. В интервю за "Труд" той разкрива, че в Националния съвет се е оформила странна коалиция между три кръга - ръководството на партията, противниците на лидера Сергей Станишев и президента Георги Първанов.

Волен Сидеров и Павел Шопов са кандидатпрезидентската двойка на партия "Атака", съобщава едноименният вестник. Това реши Съвещателният събор на националистите.

"Този екип се доказа на предишните избори през 2006 г., като стигна до балотаж, а сега може да се представи и по-добре", категорични бяха от "Атака".

Президент ще е онзи, който спечели центъра, смята Мира Радева, МБМД. В анализа на "24 часа" тя посочва, че според проучванията основното, което вълнува избирателите, е личността на кандидатите. И противно на убеждението на партийните централи, че политиците едва ли не сутрин, обед и вечер са в главите ни, хората се чувстват неинформирани, включително и за публично популярни личности.

Президентските избори наесен ще са любопитни с това дали новият държавен глава ще се държи подчинено с премиера Бойко Борисов по силата на прогнозите, че вота ще спечели кандидатът на ГЕРБ. И дали между президента и премиера може да има консенсус, ако е от друга политическа сила.

Нито една партия в парламента няма намерение да подкрепи ГЕРБ за намаляване на държавната субсидия, показа проучване на "Сега".

Преди 2 седмици финансовият министър Симеон Дянков обеща партийните пари да не зависят от минималната заплата. Сега за всеки глас партиите получават 5% от минималната заплата, или 12 лв. Само ГЕРБ взема 20 млн. лв. на година, а общо за всички сумата е около 50 млн. лв. Право на държавна субсидия имат всички партии, получили над 1% на последните парламентарни избори.

Депутатите продължават да се държат като особена прослойка, обрасла с привилегии, които й се полагат по сан, по закон и в името на народа, коментира "Сега".

Въпреки големия обществен скандал през последните седмици те отказват да признаят, че има нещо нередно в начина, по който се разпореждат с бюджетните пари. И никак не се притесняват, че няма никаква връзка между свършената от тях работа и заплатите, привилегиите и екстрите, които данъкоплатците по неволя им осигуряват.

Според отчета на НС за миналата година депутатите са ни стрували общо 37,1 млн. лв. От тях 9 126 200 лв. са отишли само за заплати и осигуровки.

За сравнение през 2005 г. за същото са похарчени почти два пъти по-малко пари - 5,2 млн. лв. Това се дължи не само на инфлацията, но и на растящ апетит.

Таен доклад за изоставане в събирането на приходите изготвил в края на май шефът на НАП Красимир Стефанов до виципримиера Симеон Дянков, пише "24 часа" и твърди, че разполага с документа. В него шефът на приходната агенция предупреждава, че се очертава неизпълнение на планираните приходи само от НАП с цели 622,2 млн. лв.

Според запозната подробният анализ за тревожното изоставане бил една от причините, навлекли публичното мъмрене на Стефанов, довели и до кадрови рокади в приходната агенция, както и поредица от акции на агенция "Митници".

Увеличаването на осигуровките изпраща цели сектори към сивата икономика, доказват последните данни на Националния осигурителен институт, акцентира "Сега".

Не кризата, а сериозното повишаване на минималния осигурителен доход води до намаление с около 60 000 души на самоосигуряващите се и с около 15 000 на земеделските производители.

След като през 2010 г. правителството реши хората от свободните професии да внасят осигуровки най-малко върху 420 лв. вместо върху само 260 лв., броят на самоосигуряващите се изведнъж се срина с близо 40 000. Докато през 2009 г. те са били около 230 000, след увеличението на осигурителната тежест са под 190 000.

И 2011 г. е доказателство, че всяко вдигане на осигурителната тежест води повече до посивяване на икономиката, отколкото до съществено повишаване на приходите, както се надяват управляващите. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 32 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 57 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ