"24 часа": Разрешават 140 км/ч по магистралите
"24 часа": Разрешават 140 км/ч по магистралите   
Източник: vesti.bg
17
"Борисов: 140 км/ч е добра скорост за магистрала", съобщава в. "24 часа".

"140 км/ч е една прилична и икономична скорост за модерните автомобили. Който иска - да си кара със 110-120 км. Вдигаме горния праг, за да не бъдат санкционирани шофьорите."

С тези думи премиерът Бойко Борисов подкрепи предложената от министерството на Лиляна Павлова промяна в закона за пътищата. Според нея максималната скорост за магистрала се увеличава от 130 на 140 км.

Над 100 млн. лв. на година ще спестява бизнесът с въвеждането на електронни болнични листове, пише "24 часа".

66,4 млн. лв. ще се спестяват от електронното отчитане на болничните пред НОИ и още 38,2 млн. лв. - от премахване на задължението фирмите да водят дневник на отпуските по болест, които ползват служителите им. Въвеждането им е част от предложенията на ведомството за намаляване на административната тежест и трябва да бъде изпълнено в следващите две години, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Целта на министерството е на бизнеса да бъдат спестени 313 млн. лв. годишно от ненужни административни задължения.

В контекста на търсене на адекватно финансирано здравеопазване е и анализът на Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, направен за същия вестник.

Експертът посочва връзката между  136 млн. лв. скрити вноски и "едни 620 лв." на човек за здравеопазване. Системата е дефектна, нейни характеристики са: недофинансиране, лошо качество и доплащане от джоба. Ето защо в България състоянието на здравеопазването е едно от най-лошите в Европа.

Редица изследвания показват, че сивият пазар "на частно" за доплащане за здравни услуги от джоба на хората, за които държавата не плаща, е около 2 млрд. лева. На практика и държавата, и съсловните организации са се отказали от правото си да упражняват качествен контрол върху сектора. Което оставя на пациентите немного варианти за избор: да платят повече, да се откажат съвсем и да станат по-религиозни или да търсят друга здравна система.

"Здравната каса връща високите цени в инвазивната кардиология", информира „Сега". Заради ограниченията - и на цените, и в бюджета за инвазивна кардиология, в началото на годината хора от четирите болници на "Търговска лига" протестираха пред Министерски съвет. Едно от малкото положителни неща, направени при управлението на ГЕРБ в здравеопазването, е на път да изчезне. За 2012 г. се предвижда увеличение на цените на повечето спорни клинични пътеки по инвазивна кардиология, сочат предварително договорените между здравната каса обеми и цени на медицинската помощ за догодина, публикувани на сайта на БЛС.

За "Монитор"д-р Даниела Дариткова, зам.-председател на Здравната комисия и депутат от ГЕРБ, казва, че органите за контрол на лекарските грешки  не работят активно. В защитата на правата на пациента се включва и омбудсманът, казва д-р Дариткова, коментирайки проекта на Закона за правата на пациента.

"Пактът за финансова стабилност в ЕС се прави точно срещу такива хора като президента Георги Първанов, които са популисти, искат да се вдигне дефицитът и лъжат, че ще настане светлото комунистическо бъдеще", така в. "Труд" цитира казаното от премиера Бойко Борисов по повод наложеното от държавния глава вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Борисов е убеден, че пенсионната реформа, която прави правителството, е единственото правилно решение, което се реализира и в цяла Европа.

Над 80% от фирмите в България имат просрочени несъбрани вземания, твърди "Дума". Държавата дължи на бизнеса близо 500 млн. лв. по изпълнени договори за обществени поръчки от началото на годината. По данни на търговския регистър, цитирани от вестника, фалитите през 2011 г. са се удвоили спрямо 2010 г.

За първи път тази година има прием на документи по "Натура 2000" за земеделски земи, съобщава "Класа". По тази мярка са подадени 2472 заявления за допълнителни плащания на стопанства в екологичната зона „Натура 2000" за 79 000 ха земя. Предвижда се нивата на компенсиране на земеделските стопани по мярка „Плащания по „Натура 2000" за земеделски земи" да достигат 200 евро на хектар годишно в зависимост от прилаганите дейности.

Вместо разрешените 19 млн. заем, фирми около Ковачки теглили 26,5 млн. лв. от Общинска банка, съобщава на първа страница "24 часа". Вероятно заемите са за петте компании, които БНБ лиши от право на глас в общото събрание, и така СОС успя да си върне трезора. Това са „ОЗК Застраховане", „Интеркомерс груп плюс" ЕООД, „Търговска асоциация" ЕООД, „Мина Стоянци 1" АД и „Атоменергоремонт" АД.

Кои фирми са теглили заеми и при какви условия, ще стане ясно през януари, когато приключи извънредният одит.

Също "24 часа" продължава медийната война и проследява как приятелският кръг на олигарха Цветан Василев осъществявал "три години медиен рекет".

Банкерът поставя близките си вестници в услуга на управляващите, за да развива бизнеса си чрез държавата. "Връзката медии и политика е пряка... Взаимно се обслужват според мен... Не познавам свободни медии по света... Винаги политиката на една медия, естествено, минава през призмата на корпоративния интерес на този, който стои зад нея", признал в интервю председателят на Надзорния съвет и мажоритарен собственик на Корпоративна банка Цветан Василев.

"Несигурността се завърна на пазара на ипотечните кредити", съобщава „Класа". Случващото се в Европа, а и у нас, накара хората с по-ниски доходи отново да се отдръпнат от пазара на ипотечни кредити и да заемат изчаквателна позиция. По-заможните клиенти и тези с по-значителни спестявания пък се увеличиха и това се отрази на средния размер на теглените кредити, който отново тръгна нагоре. Това сочи анализът на "Кредит Център" за ноември.

При лихвите прогнозите очертават продължаване на тенденцията на сближаване на лихвите по левовите и евровите кредити. Възможни са леки колебания и в двете посоки. Сериозно поскъпване на ипотечните кредити, както и сериозен спад на лихвите по тях не се очакват.

"Коледа без влакове, железниците нямат пари за заплати", е водещото заглавие на "Стандарт". Ако стачката продължи, ще останем без влакове. 166 пътнически композиции ще замръзнат по гарите в пиковите предпразнични дни. "Няма никаква сигурност, че влаковете ще стигнат за където са тръгнали", каза изп. директор на холдинг БДЖ - Йордан Недев. Загубите на дружеството от стачката възлизат на 2,5 млн. лв., което затруднява и изплащането на заплатите.

"24 часа" коментира резултатите от митническата проверка, реализирана на 3 октомври тази година, която е установила несъответствие от стотици хиляди тонове в складовете на "Лукойл Нефтохим". Това се е изяснило вчера на процеса за отнетия лиценз на рафинерията. От компанията се оправдават, че са проверявали, без да отчитат, че през това време "Лукойл" работи.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна