"24 часа": Съдът срути осемте процента
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Осемпроцентата бариера за коалициите в избирателния закон беше отхвърлена от Конституционния съд, съобщават повечето вестници във водещите си материали.

Съдът отмени заверата на ДПС и БСП срещу коалициите, извежда "Сега" под глава.

Съдът срути осемте процента, издигнати за Костов, пише "24 часа" на първа страница.

Темида вкарва джуджета в парламента, коментира "Стандарт".

Псевдомажоритарният вот оцеля, прагът от 8 процента падна, пише "Дневник" под глава. Конституционният съд се раздели по президентски, коментира изданието.

КС разреши мажоритарния вот за Галеви и олигарсите, пък пише "Атака" във водещия си материал.

Всички издания съобщават, че Върховният административен съд отмени решението на ЦИКЕП за самостоятелна регистрация на СДС за участие в евровота вчера.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Пълна промяна в евролистите, пише под глава "Стандарт". БСП и ГЕРБ започнаха с изненадите за евровота, извежда в заглавие "Сега" и посочва, че Сергей Станишев избра външния министър Ивайло Калфин за водач на листата, а Бойко Борисов е "прибрал" брата на Петър Стоянов.

Двама от популярните евродепутати на ГЕРБ - Душана Здравкова и Николай Младенов, не са в листата на партията за тези евроизбори, отбелязва "Труд".

На избираемото четвърто място е братът на президента (1997 -2001) Петър Стоянов - Емил Стоянов, книгоиздател и съсобственик на телевизия "Европа", допълва изданието. СДС остана само романтичен спомен, казва той пред "Стандарт".

"Костов погълна пионерчетата в СДС" е друго заглавие от същия вестник - над интервю с Людмил Георгиев от Централния съвет на ДПС.

Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева стреснаха вчера червените партийци като водачи на евролистата, коментира "24 часа". До понеделник вечер социалистите знаеха, че първото място е или за международния секретар на партията Кристиан Вигенин, или за колежката му в ЕП Илияна Йотова, пише изданието.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев ще води листата на ДПС във Варна, пише "Стандарт".

Ако имаме възможност да управляваме, ще управляваме с ДПС и ще се търсят и други партньори, казва пред "Труд" депутатът от Коалиция за България Евгения Живкова.

Интервюто е под заглавие "Защо Борисов вече не споменава дядо ми?". Тя коментира и поведението на Тодор Славков в телевизионното риалити "ВИП брадър".

Мълчанието на Симеон Сакскобургготски отдавна вече не изглежда като злато, а като безсилие на един объркан човек, твърди Диян Божидаров в "Сега" под заглавие "Абе, къде е царят?".

Книжовният български език става задължителен и на него трябва да говорят и педагозите, и децата, пише "Труд" на първа страница. В края на всяка образователна степен ще има национален изпит по речта за учениците, предвижда проект на наредба за официалната реч на просветното министерство.

Европейската комисия пусна 115 млн. евро, които бяха замразени на 23 юли м.г. заради сериозни нарушения в пътния фонд и съмнения за конфликт на интереси, съобщават всички издания.

Брюксел развърза кесията за магистрала "Люлин", пише "Труд". Плугчиева отпуши 115-те милиона евро за пътя към Перник, пише на първа страница "24 часа".

115 млн. евро от ЕС докараха Станишев до еуфория, коментира "Сега". "Европа прости на Батко, братко и сие" извежда "Новинар".

България се отсрами с евродепутат отличник, отбелязва "Сега" по повод съобщението, че Евгени Кирилов е един от шестима членове на Европейския парламент, които по време на мандата си са присъствали на всички негови заседания.

Кирилов е член на ЕП от януари 2007 г.

"Иран е готов за Набуко, но никой не ни пита" е заглавието над интервю с иранският заместник-външен министър Махди Сафари в "Сега".

Процесът за наркотрафик срещу българския шофьор ще е справедлив, уверява той.

"Вашият шофьор беше хванат с над 320 килограма хероин. Това е голямо количество и всеки знае това. Може да си представим колко човешки живота биха били разрушени с такова количество хероин", казва дипломатът.

"24 часа" цитира Мaхди Сафари, че иранското правителство ще съдейства за ускорен съдебен процес срещу Живко Русев.

Софийският градски съд пусна от ареста девет от единайсетте обвинени в разпространението на педофилски материали, пише "Експрес".

Магистратите прецениха, че парична гаранция от 2000 лева е достатъчно наказание и че няма достатъчни доказателства, че мъжете са разпространявали материалите, пише зданието.

"18 000 лева за свободата на любителите на порно с бебета" е заглавието на "Новинар".

Максим Стависки няма да лежи в затвора, пишат вестниците на първите си страници.

Магистрати от Върховния касационен съд потвърдиха условната присъда от 2 години и 6 месеца на световния шампион по фигурно пързаляне.

Съдът намали обезщетенията, които Стависки трябва да плати. За родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров са отсъдени 100 хил. лв. вместо досегашните 120 хил.

За Емануела Горсова обезщетението е намалено от 150 хил. лв. на 90 хил.

Вътрешният министър Михаил Миков отказа вчера да даде на депутатите от вътрешната комисия скандалната разработка "Лиана", както им беше обещал преди празниците, съобщава "24 часа".

Цитиран е председателят на комисията Минчо Спасов, че достъпът е отказан, защото Миков се страхувал, че от депутатите ще изтече информация.

Кога съдии и прокурори са в конфликт на интереси и върви ли тогата с постове във футболния съюз, волейболната федерация и правни организации, упражняващи стопанска дейност? Това пита "Труд" по повод жалба на скандалния футболен бос Ивайло Дражев, че върховният съдия Андрей Икономов и върховният прокурор Камен Михов са в конфликт на интереси заради участието си в Изпълнителния комитет на БФС.

Въпросът е принципен - дали организациите развиват стопанска дейност или не, а това се установява според устава на съответната организация, казва Борис Велчев. Главният прокурор посочва, че самият той е член на Съюза на учените, но той не развива стопанска дейност.

Брюксел ни следи под лупа за конфликт на интереси, отбелязва министърът по европейските въпроси Гергана Паси. Забраните са ясни, няма място за колебания, коментира министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Социалният министър Емилия Масларова отхвърли категорично идеята на своя съпартиец и икономически министър Петър Димитров за намаляване на осигурителните вноски, плащани от работодателя, пише "Сега".

Нека не експериментираме и не решаваме икономически проблеми със социални плащания, коментира Масларова. "Дума" цитира Масларова, че страната ни изостава с производителността на труда.

Заплатите ще паднат с поне 10 на сто, прогнозира председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред "Труд".

Българи и англичани за първи път у нас застраховат мишени на отвличания, пише "24 часа" под глава. Зачестилите отвличания на бизнесмени родиха нов бизнес у нас, посочва изданието.

Българската компания "Лев инс" съвместно с английската "Лойдс" пуска на пазара нов застрахователен продукт - полица срещу отвличане за откуп, съобщава и "Труд".

Под 350 евро за квадратен метър се сринаха цените на строежи край морето, пише "Монитор" във водещ материал "Гарсониери на кило край морето".

Под заглавие "Морското Елдорадо приключи" "Пари" помества интервю с Младен Митов, анализатор в агенция "Явлена". Спадът на сделките на ваканционния пазар през новия летен сезон ще достигне 30-40 на сто спрямо миналия, а в някои дестинации по морето дори 50 на сто, казва той.

Кризата сви външната търговия с 5 млрд. лв., пише "Монитор". Ако през първото тримесечие на 2008 г. тя е била 18,3 млрд. лв., то за същия период на тази година е 13,3 млрд. лв. по данни на НСИ.

Почти двойно по-малко фирми участват в тазгодишния Пловдивски панаир, пише "Класа". В последния момент фирмите на изложението "набъбнаха", твърди "Дума", според който допреди дни компаниите, нали щандове, били с 30 по-малко.

Българският фармацевтичен съюз ще съди здравното министерство във ВАС заради промените в наредбата за цените, по които НЗОК плаща частично или напълно лекарствата, пише "Новинар".

Промените не са били обсъдени със съюза, с производителите и дистрибуторите на лекарства, дори с НЗОК, пише изданието.

Със създаването на "Фонд за асистирана репродукция" България се нарежда на едно от първите места в Европа по възможности за безплатни процедури, казва пред "Дума" Радина Велчева от обществения съвет на фонда и председател на фондация "Искам бебе".

По думите й фондът приема по 100 молби дневно.

Между 15 и 18 на сто ще падне цената на топлата вода през лятото, а в София и Пловдив може и 20, прогнозира пред "24 часа" Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Два часа 2000 българи и французи чакаха на опашка под дъжда, за да влязат в обновения кралски храм "Сент Шапел" в замъка "Венсан" край Париж и да видят изложбата "Съкровищата на българските икони", пише "Труд". Париж на опашка за нашия Христос, съобщава "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 2 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 2 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 3 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 3 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 4 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 4 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 4 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 5 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 5 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 5 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 5 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 6 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 6 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър