Валери Найденов пред "24 часа": Следващият премиер - жена?
Валери Найденов пред "24 часа": Следващият премиер - жена?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Два дни след вота за Европарламент всички издания обръщат поглед към предстоящите на 5 юли избори за Народно събрание.

Минималната работна заплата да стане 400 лв. ще предложи БСП в управленската програма, която обещава да изпълнява, ако спечели изборите, пише "Труд".

В момента най-ниското възнаграждение е 240 лв. Програмата предвижда и запазване на максималния осигурителен праг - 2000 лева. Идеите на БСП за следващия мандат ще бъдат представени в НДК пред синдикалисти и работодатели в петък.

Вчера ги обсъди Изпълнителното бюро. Днес трябва да ги разгледа и Националният съвет на БСП.

"Искаме прошка, даваме стабилност" е озаглавено интервюто  в същото издание на члена на ИБ на БСП Румен Петков. Сигурен съм, че и лидерът на ГЕРБ ще има затруднение да изброи 10 имена от партията, казва Петков.

"Гледам го напоследък с какъв хъс и последователност се упражнява на мой гръб и не си дава сметка, че в един момент може и аз да река да кажа някои неща. Но това не е въпрос, който сега интересува публиката. Има време!", казва бившият вътрешен министър.

ГЕРБ поиска подкрепа без условия от сините, посочва "Дневник" под глава и добавя, че партията на Бойко Борисов ще издигне сама 31 мажоритарни кандидати. Според изданието двете формации продължават преговорите.

"ГЕРБ да кажат ясно искат ли да управляват" е озаглавено интервюто в "24 часа" с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Според тях на парламентарните избори коалицията им ще удвои резултата от евроизборите. Нашето желание е за разширяване на коалицията, но не на всяка цена, казва Димитров.

"Когато цифрите говорят, и Костов трябва да замълчи" е заглавие на "Монитор". Сините разчитат на НДСВ за коалиция с ГЕРБ, твърди "Дума".

Ако резултатите от изборите за Европарламент се повторят на 5 юли, по-малко от три партии няма да могат да образуват мнозинство в бъдещия парламент, пише социологът Цветозар Томов в "Труд" под заглавие "Задава се най-трудното правителство".

Парламентът ще бъде силно раздробен и намеренията на най-вероятния победител - ГЕРБ - да постигне парламентарно мнозинство са утопия, пише той. Почти изключено е да се получи парламентарно мнозинство и от типа ГЕРБ - Синята коалиция, а съвсем изключено е партиите от сегашната тройна коалиция да получат мнозинство, смята анализаторът.

"Колкото и некадърна и крадлива да е българската политическа върхушка, трябва да й се признае, че през последните 20 г. тя не вкара страната в период на трайна политическа нестабилност. Такава нестабилност би била тежко изпитание. А рисковете това да се случи никога не са били така големи", смята Томов.

Не изключвам съюз ГЕРБ-БСП, казва пред в. "Пари" Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Вероятно е след изборите партиите да се скрият зад някаква формула от типа "експертно" или "програмно" правителство, водено от надпартийна фигура: хем ще е като спасителен пояс сред вълните на кризата, хем всеки ще си запази репутацията за нови битки, пише Валери Найденов в "24 часа".

Начело на това правителство виждам три актуални фигури - Меглена Кунева, Кристалина Георгиева от Световната банка и лондонския Димитър Иванов, посочва той под заглавие "Следващият премиер - жена?".

"Партийният холдинг БСП-ДПС-НДСВ-ЛИДЕР се готви да грабне властта" гласи заглавие на в. "Атака".

ЕС смята България за сложен казус, посочва "Новинар" на първа страница.

Консултативният съвет към премиера Сергей Станишев заяви, че България създава най-много трудности на ЕС, пише "Класа". Бордът от чуждестранни съветници обяви, че ширещата се корупция и липсата на административен капацитет остават основни проблеми за страната, отбелязва "Дневник".

Те посочват, че България е била приета неподготвена в ЕС, за да излезе от орбитата на Русия, и предупреждават, че завръщането й там е опасно за целия съюз, пише изданието.

"Бъдещето на страната е заложено на карта", а тя още не е наясно каква роля иска да играе в Европа, допълват съветниците в доклад за състоянието на България в областите, наблюдавани от ЕС.

Текстът бе представен от председателя на борда - бившият френски министър-председател Доминик дьо Вилпен. В него се критикува формулата на тройната коалиция и се подкрепя отхвърленото от Брюксел искане на правителството за преосмисляне на мониторинговия механизъм, пише "Дневник".

Липсата на съдебни реформи не може да остане без последици, казва пред изданието министърът по европейските въпроси на Холандия Франс Тимерманс.

България не е в окото на кризата заради умерената политика, казва в обширно интервю в "Монитор" посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг.

България печели от кандидатирането на Жозе Барозу за втори мандат като председател на Еврокомисията, пише Веселин Желев в "Труд".

За България по-благоприятна е голяма коалиция ЕНП-либерали-социалисти: последните две партии неведнъж са настоявали, че за Брюксел е по-добре да помага на новоприетата страна, отколкото да я наказва, посочва той.

Втори мандат на Барозу означава и голям шанс Меглена Кунева да получи втори мандат на еврокомисар, ако бъде номинирана, посочва авторът.

"Барозу пак шеф, иска и Кунева" е заглавието на "Стандарт", който се позовава и на чужди издания.

България се оказа с трима много готови кандидати за еврокомисари: Меглена Кунева от НДСВ, Ивайло Калфин от БСП и Румяна Желева от ГЕРБ се въртят като равностойни кандидатури в партийните централи, пише "24 часа".

Обама си взе стратег от София, пише "Стандарт" под глава. Посланичката на САЩ у нас Нанси Макълдауни ще се върне в родината си само след година на поста - тя се издига в йерархията на Държавния департамент и става първи заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, съобщават изданията. Все още не е ясно кой ще заеме мястото й в България.

Ирина Бокова, сегашният български посланик в Париж, като нищо ще оглави ЮНЕСКО, организацията за култура и образование на ООН, прогнозира Борислав Зюмбюлев в "24 часа".

Според него шансовете й са много сериозни и всъщност в момента е фаворитът сред деветимата кандидати. Сериозните кандидати всъщност са трима - Бокова, египетският министър на културата Фарук Хосни и еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер, посочва авторът.

Според него е ред на Източна Европа или на Латинска Америка да оглави организацията, а и най-силният опонент на Бокова - Фарук Хосни, се самопоразява с "брутални антисемитски изявления".

"Полша 20 години по-късно: От идеализъм към оптимизъм" е анализът на Николай Желязков от БТА, публикуван в "Земя".

С близо една трета е паднал износът на България за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, пише "Класа" под глава, като се позовава на данните на НСИ.

Цитирайки същото изследване, "Стандарт" извежда на първа страница, че над 1 млн. българи живеят в мизерия. Броят на бедняците през миналата година се е увеличил с 20 000 души, посочва изданието.

Продажбите на нови коли се свиват наполовина, пишат "Пари" и "Телеграф".

Новите автомобили в България са по-скъпи, отколкото в големите европейски страни според доклад на ЕК, пише "Труд" под глава. Причината е икономическата криза, която свали търсенето и принуди производители и търговци да намалят цените, а някои държави да отрежат ДДС, отбелязва изданието.

Излиза, че да се купи "Ауди А3" (2,0 TDI) в Англия (13 411 евро без ДДС), е по-евтино отколкото в България (20 310 евро без ДДС). Новите автомобили са поевтинели средно с 3,1 на сто в ЕС за периода на доклада, сравняващ цените на колите на 1 януари т. г. и година по-рано.

Намаление се наблюдава в 23 от общо 27 страни членки. За това време споменатото "Ауди А3" във Великобритания е поевтиняло с близо 21 на сто, у нас е поскъпнало с 19,8 процента.

Към 1 януари същата кола в Швеция е струвала 13 232 евро без данъци и 17 053 евро с налозите. В България цените са съответно 20 310 евро (без данъци) и 24 657 евро (с данъци). В момента обаче у нас върви промоция с цени от 34 570 лв. за "Ауди А3".

София и Бургас (който вече изпреварва Варна) са двата най-скъпи града у нас, пише "Стандарт", позовавайки се на Industry Watch.

Италианските фирми имат интерес към инфраструктурата в България, казва пред "Класа" директорът на Италианския институт за външна търговия Фабрицио Камастра. По думите му земеделският сектор е много обещаващ.

Ревизия или жена събори шефа на баретите, пита "24 часа" по повод информацията, че началникът на Специализирания отряд за борба с тероризма комисар Георги Узунов е подал оставка.

"Секретарка събори шефа на баретите" е заглавието на "Стандарт".

След 30 години служба в МВР, без нито едно наказание, комисар Емил Ганчев ме уволни по некадърност - за мен това е полицейски произвол, тормоз и унижение на личността, заявява в писмо до "Труд" бившата служителка на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Пенка Кръстева.

Тя разказва как била "изхвърлена на улицата" само защото по неин сигнал за нередности, е имало питане в парламента от независимия депутат Станчо Тодоров до вътрешния министър Михаил Миков.

Нейното уволнение е било в резултат на вътрешна проверка, която да установи как информацията е стигнала до народния представител, пише изданието.

Изданията съобщават за кончината на известната българска писателка Вера Мутафчиева. Тя почина след боледуване на 80-годишна възраст. Акад. Вера Мутафчиева е доктор на историческите науки, учен, писател и публицист.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 минута

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 минути

Това се случи по време на участие в Детройт

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 31 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 44 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 54 минути

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 2 часа

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 2 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове