"24 часа": Реки на околовръстното при всеки порой
"24 часа": Реки на околовръстното при всеки порой   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Реки на околовръстното при всеки порой, алармира "24 часа". След всеки пороен дъжд софийското околовръстно ще напомня Венеция, докато не бъде направена канализация на южните квартали и не се коригират витошките реки.

Проблемът изплува, след като в събота част от новоизградения път заприлича на плавателен канал. Строителството на участъка погълна 83 млн. лв. заради ВиК мрежа, колектори и друга инфраструктура.

Работна група ще направи анализ на проекта за южната дъга и изпълнението му.

"Пари" коментира, че докато кварталите по витошката яка се сдобият с канализация, Околовръстното шосе може да се нуждае от нов ремонт. Това, което се случи, е резултат от години безконтролно застрояване, чиито мащаби е трудно да се предвидят.

Ситуацията по софийските улици и пътища също трудно ще се промени, защото те са само брънка от инфраструктурата на града. И докато липсват ключови елементи от нея, а общината толерира лошата й поддръжка, каквито и пари да вложим в модерни пътища, те ще отиват в канала.

Изсипват 20 000 кубика камъни в река Струма, информира "Труд".

"Изключително сложна е ситуацията с прекъснатия път за Гърция заради пропадналия камион с шофьора. Същинските възстановителни работи не могат да започнат, докато самосвалът не бъде изваден."

Това разказаха експерти на Гражданска защита, които втори ден се опитват да овладеят ситуацията. Очаква се до 10 дни да оправят пропадналия път в Кресненското дефиле.

Българските власти съвместно с Брюксел обмислят евентуалното закриване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Мотивът за това е, че се бавят проектите и се работи неефективно. Това е съобщил за "Сега" високопоставен източник от Европейската комисия. В момента тече процес на създаване на звено в българското Министерство на регионалното развитие, чиято задача е да наблюдава работата на АПИ, като идеята е впоследствие да изземе нейните функции.

Освен че ще поеме под контрол пътната агенция, новото звено ще отговаря и за големите инфраструктурни проекти по "Транспорт".

В България вчера реагираха с изненада и с объркани предположения на новината от Брюксел за евентуално закриване на ведомството и превръщането му в оперативно звено на министерството.

Процесът "Батко" тръгва отначало, съобщава "Труд". Следеният с любопитство от Европейския съюз процес срещу Веселин Георгиев-Батко ще започне от самото начало. Поредното съдебно заседание бе насрочено за днес, но се оказа, че ще бъде отложено.

Причината - съдията по делото Георги Колев, който доскоро оглавяваше градския съд на София, в петък официално пое властта във ВАС.

Очакваше се делото срещу обвинения в престъпление по служба бивш шеф на Пътния фонд да приключи още до края на годината.

Джобни от дрога, акцентира "Стандарт". Все повече хлапета стават наркодилъри, алармират спецполицаи. Мафията избира тийнейджъри за улични пласьори, защото законът не ги лови.

А и по-лесно вербуват връстниците си за цигари марихуана и хапчета екстази. Малките търговци пък вадят от 50 до 100 лева от мръсния бизнес.

Децата дилъри намериха в наркотика изгубената държава, коментира изданието.

"Преобладаващото отношение към властта у нас е белязано от противоречива смесица от стихийно отхвърляне на авторитета и тежка зависимост от същия този авторитет.

Това предопределя тежненията към типа управленец, който е едновременно авторитарен и безпомощен. Борисов почти идеално пасва на този типаж и не виждам причина да бъде търсен нов спасител, докато той така добре играе отредената му роля", анализира в интервю за "24 часа" Харалан Александров, социален антрополог.

Фирми свили гнездо в парламента, пише на първа страница "Труд". Две фирми със седалище в сградата на българското Народно събрание е регистрирал бизнесмен.

В продължение на 14 години нито една институция не се е усетила за странния адрес на фирмите - площад "Народно събрание" №2. След сигнал на председателя на парламента Цецка Цачева в прокуратурата адресът е сменен.

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство, ставало дума за техническа грешка.

Българските банки продължават да се отличават с едни от най-стабилните показатели, заяви управителят на БНБ Иван Искров по повод Деня на банкера, който събра снощи представители на сектора, пише "Класа".

По думите му финансовите институции в страната нито за миг не са били част от проблема на икономическата криза в България. Според Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България, трезорите ни имат достатъчно средства да поемат евентуални загуби.

Юристите в БСП обмислят да оспорят бюджета за 2011 г. пред Конституционния съд. Решението за това ще вземе парламентарната група след публикуването на закона в "Държавен вестник", е съобщил Любен Корнезов пред "Сега".

Най-спорният текст е за национализацията на резерва от 1,5 млрд. лв. на здравната каса, който ще бъде ползван за харчове извън системата на здравеопазването.

"Има юридически основания за подобно оспорване, защото да се прехвърлят средства от едно място на друго е нещо като национализация или конфискация.

Това са пари на хората, удържани от всички нас, и може да се оспори нарушаването на принципите на социалната държава, както и на правото на собственост и неприкосновеност", коментира Корнезов.

За първи път от началото на мандата си правителството ще се опита да осигури средства за бюджета чрез приватизация, въпреки че тя беше посочена като основен източник още в антикризисния план от 31 март т.г., отбелязва "Дневник".

Няколко дружества от пакета от 31 компании, които ще се предложат на централизиран публичен търг през Българската фондова борса, ще се продават кеш. От тях държавата очаква да получи почти 80 млн. лв.

В анализа на "24 часа" бившият министър на финансите Милен Велчев коментира бюджет 2011. Той предупреждава, че сметките за бюджета показват, че държавният дълг ще расте.

По отношение на приходите правителството се държи, сякаш кризата си е отишла безвъзвратно. Те са рекордно високи за 2011 г. Поне да бяха насочени към реформи, но както знаем от премиера "реформи в криза не се правят".

Прогнозата на Велчев е по-висока осигурителна тежест, запазена данъчна тежест и още по-висок дефицит.

В интервю за "Дума" Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика, посочва, че един от основните ангажименти, залегнали в програмата на правителството, е осигуряване на достъп на бизнеса и гражданите до средствата от Европейския социален фонд.

Този ангажимент има много ясно измерение - осигуряване на финансова подкрепа за лично и професионално развитие и достъп до качествени услуги на пазара на труда, в социалната сфера и образованието.

Кметовете да не ги мързи, призовава премиерът Бойко Борисов. "Има кметове, които са свикнали само да се оплакват и да искат пари, а има толкова оперативни програми, че ако има работещ кмет, който създаде екип, може да усвои много пари - в пъти над бюджетите на градовете", цитира "Труд" думите на министър-председателя. Той беше в Бургас за откриването на канализация по ИСПА за 21 млн. лева.

"Вкалинчихме се! Трябва ремонт на кабинета", цитира "Труд" изявление на лидера на ДСБ Иван Костов. Той поиска смяната на почти половината правителство.

"Премиерът трябва да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че зачестилите скандали се дължат не на лошо лидерство, а на лоши изпълнители", призова Костов.

Според него липсата на духа на реформи се появява в постоянно оскандаляване. По думите му скандалите са се "вкалинчили", имайки предвид случая с бившия шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева и отказа на когото и да било да поеме отговорност за него.

Санкция от една месечна заплата и отстраняване от комисия за година може да бъде санкцията за депутати, нарушили етичните норми. Това са предложенията на комисията по парламентарна етика за промени в правилника на Народното събрание.

В текстовете изрично ще бъде записано кое е морално и кое не е, е обяснил пред "Новинар" шефът на комисията Валентин Николов.

Глобите ще се отнасят не само за скъпи подаръци, но и за груб език и неприлично поведение.

Обмисля се съд за непълнолетни, казва в интервю за "Монитор" Анастас Анастасов, заместник-председател на парламента. Той посочва, че още в мотивите към стратегията за съдебната реформа е посочено, че така или иначе ще се върви към една специализация. Коментира се създаването на трудови съдилища, евентуално създаването на съдилища за непълнолетни.

Какъв ще е обемът дела, които ще гледа този съд, вече е преценка на законодателя, защото създаването на какъвто и да е орган е политическо решение.

"МВР вече демонизира лекарите. Чудовищно е!", е озаглавено интервюто с проф. д-р Иван Козовски в "Труд".

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов е осъдил лекарите чрез артистично рецитиране в парламента на СРС-та. "Той прочете присъда над лекарите - предумишлено убийство на плода.

Такова обвинение в детеубийство, такова демонизиране на лекарското съсловие, направено публично пред камерите, и то в българския парламент, е чудовищно", заявява Козовски.

Процедурата по даване на разрешение за ползване на СРС покрива изискуемите нива на демократичните стандарти, смята Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи. Това бе потвърдено и с решение на съда в Страсбург, казва той в интервю за "Сега".

Но съществува сериозен, същностен, фундаментален проблем - в момента липсват работещи механизми за ограничаване на броя на СРС-тата. Ето защо 2011 г. поставя на дневен ред съдържателно важната тема за лимитиране броя на СРС-тата.

Здравословно за системите би се отразило двуетапното ограничаване на броя с по 25% за две последователни години. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко