"24 часа": Полицаи масово без винетка и Гражданска отговорност
"24 часа": Полицаи масово без винетка и Гражданска отговорност   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
30

Полицаи масово карат личните си коли без винетки, без застраховки "Гражданска отговорност" и без технически прегледи, анонсира на първа страница "24 часа".

Ако бъдат спрени за проверка в друг регион, те разчитат на служебните си карти и стикера "Национална полиция", който лепят на предните стъкла на колите си.

Това признава в заповед директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов.

Най-злият радар на КАТ у нас е този, който от края на юни е монтиран на ул. 202 в София, пише "Телеграф" под глава. Той лови по 1000 шофьори за превишена скорост всеки ден. Пръв подгласник му е радарът в Бургас, който само за 3 месеца през лятото е спипал 4648 бързаци.

След рекордната юлска инфлация и скока на цената на тока и на бензина мнозинството от хората у нас - 79 на сто, имат очакване, че до края на годината общото поскъпване на живота ще продължи, показва проучване на "24 часа".

Данните показват, че хората затягат коланите. Скъпите горива са принудили всеки трети да сяда по-рядко в колата. Поскъпналият ток за бита пък кара 18 на сто да пестят от осветление, а една четвърт от анкетираните пускат по-рядко електроуреди.

Други 57 на сто от хората декларират, че сегашните нива на цените ги принуждават да ограничат потреблението на някои стоки. 

Ваканцията догодина ще поскъпне между 3 и 8% заради непрекъснатото поскъпване на горивата и храните, допълва "Преса" по темата. Най-голямото увеличение ще засегне индивидуалните пътувания на летовниците, които уреждат почивките си сами.

При туристическите пакети също ще има ръст в цените. Очаква се той да е средно 2-3%. Прогнозата е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Чуждите туристи са най-недоволни от храната и обслужването в родните хотели, посочва в интервю за "Телеграф" Валентин Йосифов, шеф на ТУИ - България.

Въпреки това обаче се очаква броят на туристите да се увеличи с 1-2 процента.

Бургас от град с промишлено значение и от разпределителен център за курортните селища по Южното Черноморие се превърна в един от водещите в туристическия отрасъл градове с изявени форми на туризъм и с много богата културна програма. Тази констатация прави в интервю за "Монитор" Силвия Несторова, началник отдел "Туризъм" в Община Бургас.

От 1 септември спира производството на крушките с жичка, анонсира "24 часа". Срокът е записан в директивата на Европейската комисия. Целта на извеждането им от пазара е да се намали с една трета разходът на ток за домакинствата във всички страни от Европейския съюз.

Около 500 т злато лежат в недрата на България, сочат най-новите проучвания на геолозите, извежда под глава "Преса". От тях обаче се добиват едва около 4 т годишно.

Причината е, че реално работят само два златни рудника - в Челопеч и Чала в Родопите. Останалите находища са в процес на проучване, а други чакат зелен светофар от държавата.

Стойността на това национално богатство, ако се преработи на кюлчета, е около 50 млрд. лв. по цени на Лондонската метална борса.

Участието на България в газопровода "Южен поток", изглежда, е предрешено. Това стана с подписването на три протокола между българската страна и руската "Газпром" вчера във Варна, информира "Капитал Daily".

С тях България се ангажира да вземе окончателно инвестиционно решение за проекта до 15 ноември 2012 г. Това е заветната дата, на която ще бъдат подписани и окончателните договори за доставка на природен газ за България след края на 2012 г. от "Газпром".

Освен това тогава ще се определи и каква точно ще бъде обещаната още в края на март отстъпка в цената на газа, която трябваше да важи до края на тази година.

"Намалението ще е средно с 11 процента, но не може да се каже какво точно ще е то, защото зависи от количествата газ, които ще купим", посочи министърът на енергетиката Делян Добрев след подписването на протоколите с вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев.

Цената на горивата най-вероятно ще намалее през септември, прогнозира пред "168 часа" Добрев.

"Бензинът няма да поскъпне с 1,5-2 лв., но поне няма да е на тези високи стойности. За съжаление със собствения добив на нефт и газ много сме закъснели", изтъква Добрев.

Министърът подчертава още, че очакваме добив на газ от Черно море, който ще задоволи цялото ни потребление за 30 години. Според Добрев България не е напълно зависима от Русия по отношение на газа.

"Нашите алтернативите са много. Освен местния добив, през 2018 г. ще имаме възможност да купуваме газ и от каспийския регион. Миналата седмица направихме първа копка на интерконектора с Румъния. Тя ще ни даде достъп до местния добив, но и до количества газ от Централна Европа, защото румънската газопреносна мрежа е свързана с Унгария, а оттам и с останалите страни в ЕС.

Големи очаквания не можем да имаме от нея, защото добивът на местен газ в Румъния не задоволява на сто процента тяхното потребление, но те са много по-напред в развитието на газовото си находище и до 1-2 години започват собствен добив.

Паралелно изграждаме връзката с Гърция и ще направим първа копка в началото на следващата година, която ще ни даде достъп до LNG-терминалите (за втечнен газ - бел. ред) и възможност да внасяме газ от други страни, разтоварвайки го оттам", аргументира се Добрев.

Дълговете на държавните и общинските болници към 30 юни възлизат на 351 259 000 лв., отбелязва на първа страница "Дума". Това става ясно данни на Министерството на здравеопазването. Сред "първенците" по задлъжнялост са УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, МБАЛ "Пловдив", УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, СБАЛ по онкология, МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", МБАЛ "Бургас" и др.

Генератор на ръста на задълженията всъщност са държавните болници, които увеличават дълговете си с 4 276 000 лв. само за юни, докато за същия период общинските успяват да постигнат намаление, макар и само с 428 000 лв. общо.

В интервю за "Преса" литературният критик Николай Петев оценява езика на днешните политици.

"Промените вървят по няколко нива. Първо - от демагогичен към по-демагогичен. Второ - от беден на мисъл към тежко оглупяване. Трето - речниковият фонд се смалява като доходите на хората. И всичко това се покрива с една смешка - заливане обилно с чуждици. Какво се получава? Отродяване... Отродяване на българите - затова ходи на работа този политически елит. Духовна холера по време на чума - такава ми е диагнозата", заявява Петев.

Църквата е отвикнала да говори с обществото от много дълго време, отбелязва пред "Стандарт" митрополит Николай.

"По много злободневни теми църквата мълчеше и оставаше длъжна на обществото. Друг път, без да й е искано мнението, го натрапваше. Затова у хората се появява чувството, че нещо не е както трябва", твърди митрополит Николай.

През септември ще се избира нов Висш съдебен съвет (ВСС). Има поне 5 проблема, с които трябва да са приоритетни за новоизбрания съвет, отбелязва в интервю за "Труд" министърът на правосъдието Диана Ковачева. Петте области са: "1. Натовареността на магистратите; 2. Дисциплинарната практика с наказанията, които ВСС налага на магистрати; 3. Кариерното развитие на прокурорите, съдиите и следователите; 4. Противодействието на корупцията в системата. Трябва ВСС за изработи нова стратегия за нея. Добре е и БОРКОР да се ангажира с анализ по тази тема. 5. Електронното правосъдие, което ще улесни достъпа на гражданите до съдебната система, ще спести финансов ресурс на държавата ще даде възможност по-бързо и лесно да се придвижват делата. Това ще има и антикорупционен ефект.

ВСС още догодина трябва да въведе единна електронна система за всички съдилища, както и подаването на искови молби и жалби по електронен път и проверката на движението им", категорична е Ковачева.

По думите на министъра догодина ще може да се жалваме онлайн. "Ние залагаме сроковете в закона за поетапно въвеждане на различни функционалности, в това число и за подаването на жалби и искови молби по електронен път", подчертава още Ковачева.

Историята с българския кораб нагледно показва основните проблеми в начина, по който функционира разследването в България, коментира в интервю за "24 часа" Йонко Грозев, секретар на партия "Движение България на гражданите".

Първият проблем е готовността на правителството от всяко разследване да търси политически дивиденти - като вади информация и прави коментар на твърде ранни етапи.

Такова говорене е неразумно и рисковано, има опасност да попречи на разследването и да наруши основни правила на заподозрения. А правителството го превърна в стандарт", смята Грозев. 

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 7 минути

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 55 минути

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 2 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 2 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 2 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 2 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 2 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 2 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 2 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 2 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 2 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 3 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 3 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 3 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 3 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 4 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи