"24 часа": Силовите събирачи на дългове се завърнаха
"24 часа": Силовите събирачи на дългове се завърнаха   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Силовите събирачи на дълговете се завърнаха, алармира под глава "24 часа". Месечната им печалба започвала от 10 хил. лева, сочат данни на антимафиоти.

От началото на 2011 г. има истински бум на тези престъпления, а някои експерти смятат, че това е опит за ново завръщане на мутрите от 90-те годината на миналия век.

Президентът Георги Първанов се връща в БСП, след като изпълни мандата си, твърди на първа страница "Труд". Първанов ще предаде щафетата на новоизбрания държавен глава на 22 януари 2012 г.

Сегашният лидер на левицата Сергей Станишев е притеснен от решението на Първанов да се върне в партията. Привържениците на президента смятат, че той ще поиска да я оглави.

Станишев предложил сделка - Първанов да го подкрепя като водач на БСП, а в замяна той ще го издигне за премиер, когато социалистите спечелят парламентарните избори.

Здравословното меню в детските градини, предучилищните групи, домовете за сираци и по лагерите става факт от 15 септември, след като в "Държавен вестник" вчера беше обнародвана наредбата на здравното министерство, пише "Сега".

Тя обаче е правена без никакви разчети ще оскъпи ли изпълнението й и с колко изхранването на децата в детските заведения. Никой не желае и да поеме сметката.

Около 300 лв. трябва да отделят родителите за подготовката на първия учебен ден, показва проучване на "Монитор", отразено на първа страница.

През учебната 2010/2011 по данни на Националния статистически институт учениците са били 615 554. Ако средно за подготовката на едно дете отиват около 300 лв., то харчовете на родителите ще са между 18,5 и 20 млн. лева.

"Монитор" продължава по темата на по-задна страница: Децата до 7 клас ще ходят на училище само с тетрадките в раничките си, а тежките учебници ще останат в класните стаи.

Друг комплект школски ръководства ще се ползват само за писане на домашните работи вкъщи. Това гласи заповед на просветното министерство, разпространена до всички директори.

Според Мия Първанова, учителка по литература, учебниците за децата са прекалено скъпи и лошо написани. В коментар за "Монитор" тя уточнява, че използваният стил на език е "тромав и неясен".

Според водещата новина на "Класа" кризата ни удря с тримесечие закъснение.

"Райфайзенбанк" понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. от 4% на 2,5%. Мотивът за ревизията са сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики.

На практика това е първата банкова институция у нас, която признава с ревизия на прогнозите си за отражението на трусовете по световните пазари и върху България.

Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства и на преките чуждестранни инвестиции ще отслабне допълнително.

Негативните рекорди не спират - необслужваните и предоговорените кредити вече пораснаха до 8,594 млрд. лева към края на юли, а делът им достигна безпрецедентно високо ниво - 21,2%, коментира под глава "Сега".

От юни насам т.нар. проблемни заеми растат със скорост 340 млн. лева в месец, а спрямо миналата година масата им се е увеличила с 2.4 млрд. лева.

Особено критично е положението при заемите за бизнеса. 22,73 процента от фирмените кредити са сериозно просрочени или вече преструктурирани.

При потребителските кредити около 19,5 на сто не се обслужват редовно, показват данни на БНБ.

"Пари" се включва по темата с въпрос на първа страница: "Може ли да бъде по-зле?"

Умни светофари по 20-те най-натоварени кръстовища в София ще пускат зелена вълна за градския транспорт през 2013 г., информира "24 часа".

Над 800 автобуси, тролеи и трамвай ще бъдат оборудвани с GPRS, които ще се разпознават от светофарите. Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-строителният министър Лиляна Павлова подписаха договор за 122 млн. лв. за модернизиране на градския транспорт.

Темата на "Атака" фокусира вниманието върху проблемите на градския транспорт в страната. Ежедневникът цитира проучване, според което българите плащат най-скъпо за най-лошите градски мрежи в Европейския съюз.

Социолози предричат победа за ГЕРБ в три големи града, пише по темата за изборите "Сега". В три от петте най-големи български града рейтинговите агенции дават преднина на кандидат-кметовете на ГЕРБ.

Това са София, Варна и Бургас. Спорна е ситуацията в Русе, а в Пловдив има да се наваксва. В тези два града ГЕРБ не се ориентира към сега действащите кметове.

56 324 души са гласували "Аз съм ЗА" ГЕРБ в социалните мрежи, пише в заглавие "24 часа".

Социологът Андрей Райчев прогнозира в интервю за "Труд" балотажа на президентските избори.

"Оформят се трима основни участници - кандидатът на ГЕРБ, евентуално Плевнелиев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин... Въпросът е дали балотажът ще е между Калфин и кандидата на ГЕРБ, или между Кунева и кандидата на ГЕРБ... Засега Кунева води пред Калфин в социологическите класации, но предизборна обстановка не е възникнала", казва Райчев и допълва, че и тримата са достойни кандидати и няма да ни излага пред света.

"Съберете броя на езиците, които тези хора знаят, и ще получите над 10", посочва Райчев. По думите му премиерът Бойко Борисов няма намерение да се впусне в президентската надпревара.

"Той би станал президент, ако кандидатства, но ГЕРБ ще се разруши, а Борисов ще наруши темпото си. Тоест това е добре премислена политика", категоричен е социологът.

Борисов е престъпник по душа и по част от биографията си, е заглавието над интервю в "Дума" със социолога Цветозар Томов. В отговор на въпрос експертът анализира предизборната обстановка.

"Фактът, че ГЕРБ все още нямат кандидат за президентския вот, означава единствено, че Борисов продължава да се колебае дали да се включи в тази кампания или не. Не иска да губи тази възможност, а и не иска да се възползва от нея, защото го е страх... какво би станало", твърди експертът.

"Ако се включи, ще отиде на тази позиция, която вероятно най-силно го привлича, защото е доста по-безотговорна от позицията на премиер. Спъва го рискът да не успее да спечели кампанията.

Идеалното за страната е Борисов да се включи в президентските избори и да ги загуби. Тогава ще се отворят условия за нормализация на политическия живот в България", категорично заявява Томов.

Сайт за честни избори трупа сигнали за нарушения, съобщава в заглавие "Сега".

Само за седмица на страницата на "Честни избори" са постъпили три сигнала за предизборни нарушения. Създадена специално за вота наесен, интернет платформата е на Института за развитие на публичната среда по подобие на кенийската "Ушахиди".

На сайта всички граждани могат да подават сигнали за нечестни практики, които администраторите проверяват допълнително.

Действия, които могат да са свързани с фалшифициране на изборни резултати, са описани в новия Изборен кодекс като административни нарушения, за които се предвижда глоба, отбелязва "Дневник".

Така например, ако длъжностно лице "предаде в районната или общинската избирателна комисия протокол, чийто фабричен номер не съответства на номера, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали", ще се наказва с глоба от 2000 лв., а "който изнесе избирателни урни, избирателни списъци, бюлетини и пликове извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия до преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите)", ще бъде глобен от 500 до 2000 лв.

В интервю за "Дневник" Валери Апостолов, зам.-председател на Сметната палата, анонсира, че за финансирането на предизборната кампания Сметната палата за първи път ще поддържа регистър на даренията, разходите и на рекламните и социологически агенции, с които партиите работят.

"Регистърът ще заработи от началото на предизборната кампания на 23 септември. Той ще е достъпен през интернет страницата на Сметната палата и всеки ще може да види какви средства по вид и размер се даряват, от кого, както и безвъзмездно предоставените вещи и услуги на участниците в изборите", казва Апостолов.

Областният управител на Кюстендил Любомир Анчев (ГЕРБ) е обвинен в престъпление по служба заради необосновано поскъпнали пътни ремонти, съобщава "Сега", позовавайки се на окръжния прокурор на Кюстендил Камен Пешев.

300 хил. лв. са вредите от завишените цени, твърди обвинението. На Анчев е определена най-леката мярка за неотклонение - подписка. Според прокуратурата разследването срещу областния управител ще приключи до 15 септември.

Парите за операции и лечение на деца в чужбина, които се финансират от държавата, занапред няма да имат таван, анонсира на първа страница "Монитор".

Това ще гласуват министрите от кабинета на свое заседание днес. Преди два месеца беше прието ограничение на разходите. Занапред за трансплантации в чужбина ще се заплащат до 180 000 лева на малчуган в рамките на една година.

Ако се окаже, че се налагат контролни прегледи или продължаване на лечението след изтичането на този период, пациентът ще има право да получи пари отново.

Нов диктатор в Либия може да замени Кадафи, прогнозира в интервю за "Новинар" арабистът Цветан Теофанов.

В отговор на въпрос експертът коментира: "Кадафи вероятно ще бъде заловен или може би убит. Дори в арабския свят не е възможно една личност да спре обективните процеси. Колелото на историята се е завъртяло твърде стремително и премазва всеки, който се изпречи на пътя му.

Случващото се в Либия е само част от революцията, обхванала арабския свят, който близо стотина години вече живее под знака на статуквото.

Извършвани са преврати, правени са опити за промяна, може би и с искрени намерения, но в крайна сметка отново се е стигало до диктатура." 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят</p>

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят

Любопитно Преди 1 час

Разгледайте нашата галерия, за да откриете кой е цветът, който дава сила на вашата зодия

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

Теми в развитие Преди 3 часа

Местата за ваксинация през уикенда в столицата станаха осем

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

България Преди 5 часа

Главата на православната църква беше приет в болница преди дни

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 5 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 6 часа

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Теми в развитие Преди 6 часа

Според здравния министър ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките

<p>Километрични опашки по пътя за Гърция</p>

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

България Преди 7 часа

Проверките на границата се извършват бавно

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 7 часа

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Теми в развитие Преди 8 часа

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Теми в развитие Преди 9 часа

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Ковид-19. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

България Преди 10 часа

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 10 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

Теми в развитие Преди 10 часа

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в България вече е 420 964

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 19 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

България Преди 19 часа

Поръчката е на стойност 4,35 млн. лева

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 20 часа

Съдът в Брюксел отсъди днес, че компанията е допуснала "сериозно нарушение"