"24 часа": Край на вечните длъжници
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Ако длъжник спре да плаща заема си, кредиторът има до 10 г., за да събере остатъка от сумата. След това действията срещу длъжника автоматично се прекратяват по давност. Това ще стане факт, ако се приемат поправки в Закона за задълженията и договорите, предложени от депутата от ГЕРБ Емил Радев.

Така ще има край на вечните длъжници, които, макар и осъдени, не могат да си платят борчовете, обяснява той в интервю за "24 часа".

Икономиката ни е като костенурка, сравнението е на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. В интервю за "Преса" той отбелязва:

"Притесняват ни някои индикатори, които показват, че не се развиваме добре. Един от тях е търговският дефицит на страната. За тримесечието той вече надхвърля 3 млрд. лв., като увеличението е близо 1,6 млрд. лв.

Българската икономика е малка и открита и затова дефицитът е точен индикатор за нейното състояние. Друг фактор е растящата безработица. За една година тя е скочила с 0,7% до 12,9%.

За първи път заетостта е под 57%. В същото време не трябва да забравяме, че в целите си "2020" нашата страна е предвидила 76% заетост. Как ще постигнем това без инвестиции?", пита Данев.

Какви заплати за министри и за чиновници, коментира в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Според него, за да има държавата сериозни кадри, тя трябва да им плати толкова, колкото конкурентите на трудовия пазар са готови да платят за този вид кадри.

Очевидно е, че ако сегашното ниво на заплащане на министър е под 3000 лева, а на заместник-министър - 1400 лева, те не отразяват по никакъв начин нивото на заплащане на кадри с тази степен на квалификация, опит и умения, каквито би трябвало да притежават министрите и заместниците им, за да заемат тази длъжност и да се справят с нея.

За въпросната степен на квалификация в частния сектор биха били платени значително по-високо - почти двойно. Но пък в крайна сметка човек работи и за чест, и за биография и инвестира в името и СV-то си - по този начин на следващото работно място би получил съответния бонус.

Инвеститорите не трябва да се делят на български и чужди, е позицията на директора на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.В интервю за "Сега" той посочва:

"В европейски контекст повечето български компании са малки. За мен най-ефективната политика би била държавата да осигури среда клас А за всички инвеститори. Трябва да е ясно, че няма държава, в която големите инвеститори да са единствените двигатели на икономиката.

Те са важни, но в никакъв случай не осигуряват заетостта, благосъстоянието и перспективата за растеж на дадена икономика. Този потенциал идва от ръста на микро- и малките предприятия, които осигуряват работните места.

Ако търсиш евтино място за инвестиции в Европа, то това е България. Ако търсиш място с качествен човешки капитал обаче, отиваш в Чехия или в Полша.

Именно по този показател изоставаме значително - по добре обучените кадри, за които бизнесът пита отдавна. В този смисъл положителният ефект от кризата е, че част от квалифицираните българи, които изгубиха работата си в Европа или в САЩ, се върнаха у нас, за да потърсят препитание тук. Дано успеем да се възползваме", казва Стефанов.

Ще ни отведат ли магистралите на премиера до дигиталната икономика на президента, коментира "Сега".

Лозунгът на Георги Първанов "Икономика на знанието" преминава при президента Росен Плевнелиев в "Икономика на иновациите", и без ирония, това е добре.

Без научна и развойна дейност България не може да се позиционира в световната икономика и когато набелязваме приоритети, ние на практика нямаме избор - само високи технологии ще направят икономиката ни конкурентна, а за тях са нужни знание, наука, както и политическа енергия, която да ги стимулира.

България трябва да има високи цели и е прекрасно, ако се стремим към дигитална икономика и широки магистрали. Проблемите са два. Първият е, че самото общество иронизира всеки по-смел приоритет.

Ние нямаме друг избор, освен високо да вдигнем летвата пред себе си, дори и да не можем да я прескочим. Вторият проблем е, че високата цел се схваща от политиците единствено като лозунг.

Настоящите управляващи не правят изключение и едва ли магистралите на Борисов ще ни отведат до дигиталната икономика на Плевнелиев.

Вадим на светло всичко, което ще се строи в горите, уверява Десислава Танева, председател е на парламентарната земеделска комисия. В интервю за "Новинар" тя заявява, че Законът за горите не е лобистки. По думите й никога досега не е имало открита и публична процедура по строителството в планините.

Това се е правело само по заявки и по оценки. "Сега вадим на светло всичко, което ще се прави в горите. При внимателен прочит и ако имаш желанието да си обективен, се вижда съвсем ясно, че процедурите вече ще са отворени и достъпни за всички желаещи. А това изключва всякакви теоретични заключения, че е възможно да има наличие на държавна помощ", обяснява Танева.

Нейното послание към протестиращите срещу новия Закон за горите, които се канят да продължат своите изяви на недоволство: Да бъдат информирани и разумни.

Лобистките поправки в Закона за горите отиват в Европейската комисия, която ще бъде сезирана от "Коалиция за България", информира "Дума".

Социалистите искат среща с президента Росен Плевнелиев и ще настояват той да наложи вето върху скандалния закон. Към настояването се присъединиха сините и "Атака".

Поправките ще бъдат дадени и на Конституционния съд - в Конституцията е записано, че обработваема земя не може да се използва за други цели.

Подслушването е манталитет, наложен от ГЕРБ, е озаглавено интервюто в "Труд" с депутата от БСП Михаил Миков. Той е ръководител на комисията за контрол на специалните разузнавателни средства.

Миков отчита, че никога не е имало такъв обем подслушване както в последните години. Има един парадокс - уж сме преборили престъпността, а подслушването постоянно се увеличава.

Ако през 2010 г. 62% от СРС-тата са представени в съда, през 2011 г. са само 45%. Увеличеното използване на СРС, съотнесено към броя на досъдебните производства, както и към крайните резултати - представяне на веществено доказателство в съда, показва ниска ефективност и игнориране на идеята на закона.

В годината на избори едно такова драстично увеличение на подслушваните лица и използваните СРС-та, когато министърът на вътрешните работи едновременно има и политическа функция - шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, по-скоро говори за използване на МВР за политически цели, заключава Миков.

Само преселението на данъчни и митничари ще струва стотици милиони, отбелязва "Сега". Това става ясно от съвместно писмо на Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП, чието преместване е планирано за Велико Търново, в което подробно се аргументира нерентабилността на разселването.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв. Митничарите пък посочват, че 19 млн. лв. е излязло събирането на митническото управление от две в една сграда в София, тъй като тя е трябвало да бъде пригодена и окабелена за нуждите на структурата, да има специални условия за скъпата и специфична техника на митническата лаборатория.

Над 350 000 лв. ще излизат годишно само командировъчните на митничарите, тъй като експерти на структурата участват ежедневно в различни междуведомствени съвети, комисии и работни групи.

Доверието, което българите изпитват към премиера Бойко Борисов, все по-малко играе стабилизираща роля за електоралната подкрепа към ГЕРБ. Това констатираха социолозите от "Алфа Рисърч" в последното си проучване за периода 31 май - 7 юни, пише "Сега".

Те са категорични, че подкрепата за управляващата партия продължава плавно да ерозира, макар че властта успява да запази одобрението за дейността на институциите на нивото отпреди три месеца.

Потенциалният вот за ГЕРБ, който в началото на юни е 22,3%, постепенно се премества по-близо до дела на хората, даващи положителна оценка за кабинета (22%), отколкото до тези, които харесват премиера, сочат данните.

Концентрацията на власт и политически потенциал в ГЕРБ вече е толкова голяма, че се наблюдава ясно изразена тенденция към установяване на почти еднополюсна партийна система в България.

Около това мнение се обединиха участниците в дискусия върху състоянието на българските партии година преди парламентарните избори през 2013 г.

Без нов голям политически праз, коментира "Труд". Партия ГЕРБ още няма сериозна конкуренция на сиромашкия ни политически пазар. Година преди изборна кампания 2013 най-сериозният магнит за консуматорското махало да не се отплесне в неизвестна посока е новата партия на Меглена Кунева.

Тя не е извънсистемен играч и ако формацията й изиграе добре ролята на нова алтернатива на сегашното управление, ще укроти политическите енергии в рамките на нормалния политически пазар. Ще запуши входа за поредните големи инвеститори на мечти, а алтернативността й ще бъде увенчана с реални, а не взети с еуфоричен кредит на доверие изборни резултати.

С това "България на гражданите" ще помогне и на големите от статуквото. ГЕРБ - че няма да ги помете някоя нова ГЕРБ. И на БСП - че някой външен няма да им дръпне "полагащото им се" завръщане на килимчето на властта.

Трудността за Кунева пък е не само да задържи в оставащата година до изборите позицията си на нова управленска алтернатива. Но и да се бори да е голямата алтернатива. Иначе ще остане на сергията като поредния голям праз.

СДС трябва да участва на избори самостоятелно, смята Румен Христов, кандидат за председател на СДС. В интервю за "Монитор" той отбелязва: "Аз смятам, че СДС има историческа мисия и тя е да не допуснем отново връщане на левицата във властта и да помогнем на дясното да продължи да управлява България в следващите четири години.

Ние трябва да направим всичко възможно да постигнем такъв резултат, който да ни позволи да сформираме десноцентристко правителство с останалите десни формации", заявява Христов. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хакнаха акаунтите на британската армия в Twitter и YouTube

Хакнаха акаунтите на британската армия в Twitter и YouTube

Свят Преди 3 часа

Води се разследване по случая

<p>Каква е ситуацията в&nbsp;Лисичанск, последна информация</p>

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск

Свят Преди 4 часа

Решението бе взето, за да бъде запазен животът на украинските защитници, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили

„Голямото преследване“ и голямото завръщане на Ники Кънчев по NOVA

„Голямото преследване“ и голямото завръщане на Ники Кънчев по NOVA

Любопитно Преди 5 часа

„С новия формат искаме да върнем умните хора на телевизионния екран“, споделя водещият

Ковачевски: Пакетът документи от ЕС е безусловен старт на преговорите за членство

Ковачевски: Пакетът документи от ЕС е безусловен старт на преговорите за членство

Свят Преди 5 часа

Македонският език е абсолютно чист и равнопоставен на другите езици в Европа, заяви той

Кремъл: Западът блокира мирните преговори с Украйна

Кремъл: Западът блокира мирните преговори с Украйна

Свят Преди 7 часа

Въпреки това ще дойде моментът за подновяването им, отбеляза Димитрий Песков

Руски обстрел над Славянск, много убити и ранени

Руски обстрел над Славянск, много убити и ранени

Свят Преди 7 часа

Кметът на града казва, че това е най-масираната в последно време атака

Пожар унищожи документи в болницата в Монтана

Пожар унищожи документи в болницата в Монтана

България Преди 7 часа

Огънят е избухнал в канцелария на първия етаж на инфекциозното отделение на държавното лечебно заведение

Карадайъ: Кирил Петков е използвал службите за лична изгода

Карадайъ: Кирил Петков е използвал службите за лична изгода

България Преди 8 часа

"Никой не опроверга това мнение на Председателския съвет", заяви лидерът на ДПС

Експерт предлага план за енергийна сигурност при влошаване на отношенията с Русия

Експерт предлага план за енергийна сигурност при влошаване на отношенията с Русия

България Преди 9 часа

100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ“Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, подчерта председателят на УС на Българския енергиен и минен форум

Слънце, дъжд, гръмотевици: С какво време ще започне новата седмица

Слънце, дъжд, гръмотевици: С какво време ще започне новата седмица

България Преди 9 часа

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца

<p>Пендаровски: Френското предложение е приемливо</p>

Пендаровски: Френското предложение е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

Свят Преди 9 часа

Според него то е преходно и не подкопава македонската идентичност

<p>Част от ново пристанище в Дуръс става база на НАТО</p>

Рама: Част от ново пристанище в Дуръс става база на НАТО

Свят Преди 10 часа

Скоро се връщаме в Брюксел, за да продължим разговорите, каза албанският премиер

<p>Воскресенски: Нито един от експулсираните, не е работил срещу България</p>

Изгоненият пълномощен министър на Русия: Заминавам с благодарност към България

България Преди 10 часа

Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу страната ви, каза Филип Воскресенски

Пожар изпепели 600 дка пшеница в Тервелско

Пожар изпепели 600 дка пшеница в Тервелско

България Преди 11 часа

Огнеборците са успели да спасят 400 дка

Ар Кели

Ар Кели съди затвора, в който е изпратен

Свят Преди 11 часа

Изпълнителят твърди, че неоснователно е бил поставен под засилено наблюдение заради опасения, че може да посегне на живота си

Питър Брук

Почина Питър Брук - един от най-влиятелните театрални режисьори на 20 век

Свят Преди 12 часа

За мнозина изумителната постановка на Брук „Сън в лятна нощ“ е повратна точка в историята на световния театър