"24 часа": Как да намалеят лекарските грешки
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Как да намалеят лекарските грешки, е анализът в "24 часа" от Тихомир Безлов. Той е участвал в специализирано национално представително изследване по темата.

Данните от него са показали, че за последните 5 г. 8,3% от семействата са имали някакъв инцидент, свързан с медицинска грешка.

Преизчеслено като брой хора, става дума за около 200-220 хиляди лица за 5 години, или 40-44 хиляди годишно. Най-тежките медицински грешки, свързани със смърт, се движат между 1000 и 2000 годишно.

Според резултатите 95% от смятащите се за потърпевши не търсят отговорност. Вероятно на национално ниво има 9-11 осъдителни присъди, като 2/3 от тях са административни.

Тази най-груба схема на медицински грешки и техните последици заслужава специална дискусия.

Като се започне от медицинските документи, които се оказва, че нямат никаква защита от фалшификации и се стигне до лекарските и болничните застраховки, които до момента са напълно имитационни.

Бойко откри тежки грешки около Емин, отбелязва "24 часа". "Папката с документите и справките на ДАНС по самоубийството на Ахмед Емин ще бъде на бюрото на главния прокурор Борис Велчев до края на деня.

Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки професионални грешки или поне небрежност при разследването на тази смърт."

Това каза вчера премиерът Бойко Борисов. Емин бе открит в боянския сарай на Ахмед Доган през октомври 2008 г. при неизяснени обстоятелства.

ЕС обвързва парите за "Козлодуй" със строеж на ядрено хранилище, акцентира "Сега".

Допълнителните 300 млн. евро за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", които България трябва да получи от ЕС, вчера изненадващо станаха повод за разгорещена дискусия в Брюксел.

Зелената евродепутатка от Германия Ребека Хармс поика 120 млн. от тях да отидат за изграждане на ядрено хранилище в България. Няколко български евродепутати и президентът Георги Първанов, който в момента е в Брюксел, остро възразиха.

Даваме на Русия до 20% от АЕЦ "Белене", съобщава "Труд". Обмисляме схеми Русия да получи до 15-20% от собствеността в АЕЦ "Белене", а делът на българската държава в проектната компания при никакви обстоятелства да не пада под 50%.

Това обяви вчера пред журналисти икономическият министър Трайчо Трайков. Той припомни позицията на нашата страна, че най-добрият вариант е в Белене да бъде привлечен стратегически инвеститор.

Най-лошият вариант е българската държава да остане собственик на 80% от "Белене". При това положение пак няма да има държавни гаранции, нито ще се ипотекира собственост на НЕК, а изплащането на руския заем в размер до 2 млрд. евро ще става от продажбите на електрическата енергия на бъдещата компания.

Проверяваме 50 000 чиновници за данъци, казва в интервю за "24 часа" Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

Той посочва, че адвокати, консултанти, хора със свободни професии обявяват най-високи доходи. На въпрос докога ще задържат ДДС Стефанов обяснява, че тече процедура по възстановяване на 500 млн. лева.

От октомври миналата година обаче отчитат ръст на опитите за измами. Доскоро средно в 10% от ревизиите се е стигало до пълен или частичен отказ на данъчен кредит.

За 6 месеца делът е скочил на 25%. Всяка четвърта ревизия разкрива опити за измама. Сумата от 500 млн. лева е поискана, но това изобщо не означава, че всички тези пари ще бъдат върнати, предупреждава Стефанов.

Политическият натиск върху съдебната система е вреден за успеха на "Октопод", посочва в интервю за "Новинар" Антон Тодоров, политолог.

По думите му акцията "Октопод" може да е успешна, ако се получи структурен срив в мрежата на организираната престъпност.

"Шансовете за успех на тази акция са малки. Фактите не ми дават основание за друга прогноза. Оказва се, че доказателствата, събрани от МВР, не са много надеждни и могат да паднат в съда", допълва Тодоров.

Според него потенциалът на правителството да отвоюва държавата от мафията не е много голям.

"Не съм сигурен, че точно това са хората, които могат да претендират за това отвоюване. Макар че много пъти е говорено, ще кажа пак, че за доста хора, включително и извън България, значителна част от парламентарното мнозинство днес са били директно свързани с организираната престъпност", казва политологът.

Колкото повече операции има, толкова повече резултати ще бъдат постигнати, цитира "Труд" изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, направено часове след операциите "Факирите" и "Силоваците".

По думите на Цветанов задържаните автокрадци представлявали "сериозна стройна група", която с професионализма в краденето на коли си спечелили названието на акцията "Факирите".

Комисията за отнемане на престъпно имане нанесе поредния си рекорден удар, съобщава "Труд". Агентите на проф. Стоян Кушлев предявиха най-големия си иск досега за конфискация на имущество за 61 848 397 лева срещу осъдения за подкуп бизнесмен Виктор Епщайн от Русе.

Делото срещу него е постъпило в окръжния съд, но още не е насрочено. Ако Темида признае 42-годишния предприемач и бивш общински съветник за виновен, в полза на държавата ще се отнемат негови десетки имоти автомобили и авоари.

По-богат е от Наглите и Октоподите, коментира проф. Кушлев.

Борисов: Отборът ми върви, няма да сменям министри, пише "Труд".

Експертите на ДСБ и на ГЕРБ ще се срещнат днес, за да обсъдят пакет от мерки, които тъмносините предлагат за по-добро усвояване на евросредствата.

За предстоящите разговори съобщи вчера в Габрово премиерът Бойко Борисов. На срещата днес се очаква ГЕРБ и десните да обсъдят и взаимодействието си в местната власт. Борисов бе категоричен, че няма да разширява състава на Министерския съвет.

"Няма да има нови назначения и промени в кабинета. Не се правят смени точно когато отборът върви", отсече той.

Костов и Мартин са обречени да са заедно, коментира "Труд". Повод е срещата между ръководствата на двете партии от "Синята коалиция" - СДС и ДСБ, в понеделник.

Посочва се, че въпреки някои противоречия между двете формации, те нямат друг избор освен да са заедно.

Според социологическите проучвания, ако днес се явят на парламентарни избори поотделно, трудно ще прескочат бариерата от 4%, особено ДСБ.

Затова и на срещата най-дълго било обсъждано новото предизборно споразумение за местните и президентските избори догодина.

От друга страна, ако не са заедно, СДС е ДСБ ще дадат на Бойко Борисов възможност в един прекрасен ден да си "избере" една от партиите, да я нарочи за "добрата десница" и да започне бой по "лошата десница". Което може да е истинският край на старата десница.

До половин година сме готови с избирателния кодекс, казва в интервю за "Монитор" Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ.

Според него разумният вариант е изборът за депутати да бъде пропорционален с преференциален елемент.

Тук обаче въпросът е да се съобрази какъв да бъде процентът на преференция. Другият важен въпрос, който трябва да се обсъди, е изравняване на избирателните райони.

Трети министър от кабинета "Станишев" вчера стана обвиняем, пише "24 часа". Емилия Масларова бе подведена под отговорност за присвояване на 11 млн. лева при ремонт на социален дом в Стара Загора.

Според прокуратурата става дума за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, конфискация на имущество и забрана за държавна или обществена длъжност.

Определиха й гаранция от 50 хил. лева. Спазила съм закона, не се притеснявам, заяви пред вестника бившата социална министърка седмица по-рано.

Пишем за ЕС балканска стратегия, съобщава "24 часа". Президентът Георги Първанов ще пише предложение за стратегия на ЕС в Западните Балкани, която дава на България "координираща роля", обяви самият той вчера след среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Концепцията ще е част от българския принос в стратегията на ЕС за следващите 10 години, която лидерите на страните трябва да обсъждат през март.

Първанов се срещна и с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, който е заявил, че България може да се присъедини към еврозоната през 2013 г.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 16 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 25 минути

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 43 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 52 минути

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг