"24 часа": Идва полярен студ
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
25

"24 часа" прогнозира полярен студ до - 20 градуса идната седмица. Със силен вятър от север се спуска леден въздух, който ще свали докъм минус 20 градуса температурите.

В средата на идната седмица термометрите сутрин, на повечето места, ще сочат минус 18 - минус 13 градуса. Още по-ниски може да са градусите в селищата от котловините на Западна България. Дори в най-топлите часове на деня стойностите ще останат далече под нулата - максималните ще са около минус 6.

Цялата седмица ще е много мразовито. Силни ветрове ще изострят усещането за ледена епоха и ще навяват преспи. По Черноморието ще се вдигат високи вълни.

Заради студа натрупаната вече покривка ще се вкоравява и ще продължи да създава проблеми по пътищата. Най-големи ще бъдат те със снега в районите на Смолян, Чепеларе и Габрово.

"Труд" публикува позицията на главния секретар на МВР Калин Георгиев по повод упреците, които премиерът Борисов отправи към него.

"Длъжен съм да се съобразя с критиките на премиера. Аз съм човек, готов да носи отговорност. Имам вече решение, което съм докладвал на министър Цветанов. Очаквам завръщането му от чужбина, за да чуя неговото решение", каза Георгиев.

Министър-председателят бе категоричен: "Ако аз бях министър, щях да извикам главния секретар на МВР Калин Георгиев да го попитам: вие как обучавате, как контролирате, как подготвяте полицейските операции?

Ако вие сте в строителството, щях да му кажа, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът. Като бях главен секретар, за всички операции на МВР излизах и отговарях аз. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа."

В отговор главният секретар уточни: "Вземани са различни управленски решения на различни нива на отговорност и аз си нося моята".

Директорката на агенцията по "Медицински одит" към здравното министерство - доц. Златица Петрова, е освободена от длъжност, съобщава "24 часа", цитирайки здравния министър Стефан Константинов.

Структурата не се закрива, работещите в нея са ценени и ще останат на работа. Новият шеф още не бил избран, уточнява министърът, но администрацията няма повече да се разширява.

Искаме Брюксел да накаже Полша за яйцата, казва пред "Телеграф" д-р Йордан Войнов, шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

"Тук става дума за много опасно заигравене с правилата на ЕС. Фирмите от страните членки на съюза предпочитат да подарят старите си храни, за да не изразходват средства за изгарянето им".

За "Преса" Сергей Станишев завява: "Битката между мен и Първанов обслужва Борисов. Твърдя, че БСП е достатъчно голяма партия, за да има място за всеки, който иска да я направи по-силна и по-консолидирана.

Ние сме демократична партия и това е голямата ни сила. И аз, и президентът, и членовете на ръководството е добре да си дадем сметка за личната отговорност."

"Цените ни са 2,4 пъти по-високи от доходите. Произвеждаме повече от 1989 г., но по реални заплати и пенсии сме на 40-45% от тогава", обяснява за "24 часа" Иван Ангелов, проф. по икономика и член-кореспондент на БАН.

"С натрупаната инфлация от 130% 1 евро ще е 3,50 лв. и много хора ще пострадат. Не е възможна трайна финансова стабилност без трайна социална стабилност. Когато безработицата, бедността, социалната поляризация минат границите на поносимостта и хората излязат на улицата, няма да остане и помен от финансовата стабилност", смята професорът.

Държавата избра Пощенска банка за 93 млн. лв. депозит, информира "Сега". Парите от продажбата на държавния дял в EVN България ще бъдат депозирани в Пощенска банка, съобщиха от Държавната консолидационна компания (ДКК).

С това дружеството, което е под шапката на икономическото министерство, приключи процедурата за избор на банка, в която да депозира 93 млн. лв. до края на май. От ведомството на Трайчо Трайков увериха, че процедурата е в унисон с насоките за избор на банки, в които държавните дружества да правят депозити.

Особена тежест при избора носят по-високата доходност, добрият кредитен рейтинг и 5-годишният опит на трезора в обслужването на държавни дружества или такива, които имат над 50% участие на държавата в капитала си.

Тихомир Тошев казва пред "Новинар", че не очаква промяна на лихвите през тази година. При теглене на кредит полицата "Живот" с клауза безработица е важна. "Кредит трябва да се тегли след внимателен анализ на всички възможности на семейството да обслужва един такъв заем", съветва кредитният консултант.

На опашката сме по усвояване на европари, констатира "Дума". Позициите ни спрямо предходната година се влошават, сочат данни на ЕК.

По усвояване на средства от Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, сме на предпоследното 26-о място с получени едва около 20% от средствата, които ни се полагат (при 56% средно за ЕС). При Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд пък сме 25-и с усвоени малко над 24%.

За "Атака" бившият финансов министър Пламен Орешарски обяснява, че кабинетът "Борисов" пръв е нарушил тавана от 3% дефицит.

"Германският натиск за социални ограничения не може да реши дълговата криза на еврозоната. Включването на фискалния пакт в конституцията носи сериозни рискове за страната ни", убеден е г-н Орешарски.

На игра на "сляпа баба" оприличава ратифицирането Европейския фискален пакт от НС "Капитал Daily". В понеделник Европейският съвет трябва да го одобри и затова страната бърза да има позиция. Линията на следване на силните бе заявена още преди месеци. Но на каква цена е конкретната стъпка. Това не е известно.

Връщат устния изпит по журналистика, пише "24 часа". Предстои и промяна в приема за бакалавърските специалности, за много от тях вече ще се признава матурата като кандидтстудентски изпит.

Откриха радиация в детска градина и училище в столичния квартал Кремиковци, съобщава "Монитор". Завишените стойности на радон са с близо 4 пъти над нормата. Радиацията е измерена от ядрения физик доц. Добромир Пресиянов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В 44-а детска градина в Ботунец пък са измерени 680 бекерела радон на кубичен метър, отново при допустими стойности 200. Междувременно Министерството на здравеопазването е поставило измервателни уреди в 4 училища и 4 детски градини на територията на Кремиковци.

"България на съд за БДЖ", е водещото заглавие на "Труд". Страната ни ще бъде изправена пред съда на Европейския съюз заради нарушения на евродирективите в областта на жп транспорта. Това обяви Европейската комисия.

Нарушенията включват: първо, таксите за товарните жп компании, които са по-високи от тези за пътническите влакове, второ, неплатените задължения на БДЖ към Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е стопанин на релсите у нас.

Държавният жп превозвач е натрупал неплатени фактури за над 45 милиона лева към инфраструктурното предприятие. Според Еврокомисията това е недопустима държавна помощ към БДЖ. Българската държава е използвала дискриминационен подход към частните жп компании, твърдят експертите на Брюксел.

Освен това България е трябвало да синхронизира вътрешните си правила към изискванията на евродирективите още към 1 януари 2007 г. - датата на влизането на страната в ЕС, но не го е направила. Предстоящото дело ще е третото поред срещу България. В Люксембург започнаха съдебни процедури заради липсата на либерализация на енергийния пазар и за столичния боклук.

"Цветанов получи отказ за Шенген, Плевнелиев - утеха. Междинният доклад на Еврокомисията за България отново ще бъде негативен", пише "Сега".

Няма надежда България и Румъния да се присъединят скоро към Шенгенската зона, защото очакваният в началото на февруари междинен доклад на Еврокомисията за нашата страна отново ще бъде негативен, съобщиха западни дипломати, цитирани от информационните агенции.

На неофициална среща вчера в Копенхаген на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие българският вътрешен министър Цветан Цветанов бе попарен от лошата новина и не успя дори да постави въпроса на общо обсъждане.

"България играе водеща роля за опазването на сигурността в цяла Югоизточна Европа", предава думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен "Класа".

Становището е изказано на срещата с Росен Плевнелиев в Брюксел вчера, съобщават от пресцентъра на президентството. Президентът е дал заявка за включването на страната ни във взимането на решения на предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго през май.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 34 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 39 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.