"24 часа": И "Невестулка" изчезва от ДАНС
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Разработка с кодовото име "Невестулка" срещу министър от правителството на Сергей Станишев, но не от квотата на БСП, е изчезнала от ДАНС при предишното му ръководство, съобщава "24 часа".

Тя трябвало да установи взел ли е въпросният министър 100 хил. евро комисионна за реализирането на голям проект от чужда фирма в няколко български ведомства.

Според изданието сигналът срещу въпросният министър в ДАНС е подаден от бивш държавен служител в Министерство на финансите, който след напускането на тази работа се занимава с частен бизнес.

Бизнесът му включвал реализиране на подобни проекти, но бил отхвърлен от въпросния министър като изпълнител, защото не му дал комисионна.

Била предпочетена чужда фирма на страна от ЕС, която обаче платила въпросните 100 хил. евро, и проектът е реализиран под егидата на този министър в няколко държавни ведомства през 2007-2008 г.

Бившият премиер Сергей Станишев ще бъде разпитан в прокуратурата до няколко дни, за да даде показания по образуваното дело за изнесения от МС доклад на ДАНС, който касае корупция по високите етажи на властта, съобщава "Монитор" под глава.

Разследването цели да установи кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация.

Разпитът според материала ще бъде воден от обвинител от секретния отдел, а на него ще присъства и градският прокурор Николай Кокинов.

Докладът на ДАНС, върнат от Алексей Петров, плува в интернет; с основна роля в него е Стефан Гамизов, а край него висши чиновници, съветници на Станишев, ченгета, журналисти PR-и, Ковачки и Сретен Йосич, пише "24 часа".

Татяна Дончева и Гамизов били в топла връзка, а Ковачки финансирал тв изявите на eнергийния лобист, според първата част на справката на ДАНС, която разтресе държавата, отбелязва изданието.

Гамизов казва пред вестника, че преди 2 г. подпомагал Петко Сертов да противодейства на организирана престъпност, покровителствана от политици и служби за сигурност, тъй като е близък с корпоративна структура в САЩ, специализирана в разследване на корупция и в изграждане на специализирани звена в държавни структури за противодействие.

Ставало дума за създаването на звено в ДАНС, което в рамките на закона да преследва организираната престъпност и нейните покровители.

Цитиран от "24 часа" е Алексей Петров, който щял да посети прокурорите, за да поиска да се търси наказателна отговорност от Иван Драшков за неверни данни, изнесени от него в справката.

Под заглавие "Докладът Драшков - шпионска сапунка" "Стандарт" пише, че Сертов е поръчал психоекспертиза на Гамизов, а Дончева свалила Румен Петков.

Според "Сега" покрай сблъсъка на две лобита в секретната служба докладът илюстрира как двама лобисти въртят на малкия си пръст всички съветници на премиера, за да прокарат свой проект през МС.

Документът всъщност е най-убедителното доказателство колко ефективно е работила службата и дава достатъчно аргументи за закриването й, пише изданието.

"Преустройство за ДАНС или закриване" е заглавието на "Труд".

Борисов заплаши да закрие "медийния проект" ДАНС, отбелязва "Дневник" под рубрика "Последен валс?" .

Петима министри от кабинета на Бойко Борисов са обявили, че могат да се озоват в конфликт на интереси със свои близки заради участието им във фирми и сдружения, които съвпадат с техния ресор, пише "Сега" под глава.

Някои дори признали, че към момента на подаване на декларациите за конфликт на интереси има несъвместими за длъжността им обстоятелства, тъй като са били управители или прокуристи на фирми, с които като министри ще имат взаимоотношения.

Нито един обаче не е посочил като свързани лица свои политически или бизнес партньори, от които може да изпадне в зависимост.

Частен интерес, произтичащ от дейността на свързани с тях лица, са обявили министрите Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Божидар Нанев, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов.

Магистратите на Красьо се разбягват, пише "Дневник" под глава и отбелязва, че председателят на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и шефът на окръжната прокуратура в града Ангел Ангелов поискаха от Висшия съдебен съвет да бъдат освободени.

Под заглавие "ДСБ натиска за смяна на ВСС" "Труд" отбелязва, че от партията искат да бъдат намалени от 7 на 5 г. мандатите на главния прокурор и на шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Трябвало да бъдат намалени още числеността и мандатът на членовете на ВСС (сега той е 5 г. за всичките 22-ма висши съдии, "тримата големи" са вътре по право).

Тъй като за тези промени, е нужен ремонт на конституцията, от ДСБ разговаряли с ГЕРБ в парламента да бъде съставена комисия за промяна в основния закон и чакат отговора им.

Малкото останали босове от ВИС и СИК са провели тайна среща, на която са се разбрали да не си пречат и да нямат пресичане на териториите, дори и в персоналния бизнес на оцелелите, пише "Експрес" на първа страница.

Споразумението било заради икономическата криза, промените в пазара и настъпването на нови персони в подземния свят.

ГЕРБ изхранва тлъстите котараци в общината, казва кандидатът oт БСП за столичен кмет Георги Кадиев.

Цената на църковния развод в столицата ще скочи тройно, ако Софийската митрополия изпълни замисъла си да вдигне таксата от 12 на 30 лв., пише "Труд" под глава.

В момента в столицата годишно се издават около 100 решения за разтрогване на венчавка, в по-малките епархии те са по-малко - във Варна м.г. са били 39, а във Враца едва 6, посочва изданието.

При разводи хората забравят, че трябва да се разведат и пред Бога, иначе не могат да встъпят във второ венчило, пише "Труд" и посочва, че църквата позволява до 4 брака.

Синдикатите отхвърлят проектобюджет 2010, пишат под глава "Класа", "Дума" и "Земя", както и "Труд" на по-задна страница.

"Синдикатите: Бюджет 2010 ще запали стачки", извежда "Дневник" в заглавие. КНСБ има принципни различия с правителството по бюджетната философия и перата в сметката за 2010 г., казал зам.-президентът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му намалените средства за борба с безработицата ще вдигнат равнището й догодина до 15-16 на сто, каквото е било през 2003 г. и на пазара на труда ще се окажат над 500 хил. души.

Бюджетът за 2010 г. е рестриктивен и чрез него финансовото министерство прави опит да прехвърли тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението.

Затова не можем да го подкрепим, се казва в становище на КТ "Подкрепа", цитирано от "Труд".

БСК приветства идеята да се състави балансиран и предпазлив бюджет, но счита, че заложените в него спад от 2 на сто на БВП и предвижданията за 3,3 млрд. лв. чужди инвестиции са твърде оптимистични, посочва "Труд".

Очакваният курс на долара от 1,45 лв. също бил нереален и това щяло да се отрази на търговския дефицит на страната. Мнението на бизнеса отново се иска проформа, коментира "Пари".

40% спад в цените на луксозните имоти констатира "Юник естейт", цитирана от "Труд". Предлагането на луксозни имоти нарасна двойно, отбелязва "Монитор".

"Не виждам смисъл от единен финансов надзор" извежда "Дневник" над интервю с Петър Чобанов, председател на КФН.

Една от основните ни задачи ще е да намалим административните тежести, независимо от кризата и призивите за засилване на регулациите, казва той и добавя, че трябва да бъдат разграничени регулациите от ненужната бюрокрация.

Няма да забраняваме хазартните игри; трябва да се помисли и за регламентиране на електронните им варианти, казва пред "Новинар" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Открито писмо на Недялко Йорданов до премиера под заглавие "Бургас-Александруполис: Престъпление към България" публикува "Труд".

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 1 минута

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 3 минути

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 9 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 10 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 11 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 12 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 13 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 14 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 15 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 17 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 17 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението