"24 часа": Десницата да си пусне фиша
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Днес само законът командва ЦИК, заявява в интервю за "Труд" говорителят на Централната избирателна комисия Александър Александров.

След като една партия, коалиция или инициативен комитет са представили всички документи и те отговарят на закона и имат нужната подписка, ЦИК не може да направи нищо друго освен да ги регистрира.

Александров препоръчва всички участници в изборите да четат закона, който самите те са приели, а не да коментират ЦИК.

Новото ръководство се жалва от ЦИК, съобщава "Труд". Нерегистрираният в съда лидер на СДС Мартин Димитров и заместник-шефката на партията от времето на Пламен Юруков - Любов Панайотова, внесоха вчера във Върховния административен съд жалба срещу решението на ЦИК да регистрира "СДС-Юруков" за евровота.

Очаква се ВАС да се произнесе в срок от 24 часа.

Втори съдийски отвод за регистрацията на СДС, отбелязва "Труд". Втори съдия си направи отвод по делото за регистрация на партийното ръководство на СДС, информират източници на вестника.

Съдиите са стреснати от безпрецедентния натиск на политическите сили, заявиха от Софийския градски съд. По закон делото може да се разпредели на един от 20-те съдии в гражданската и търговската колегия. Във Върховния касационен съд обаче са обезпокоени от лавината отводи.

Хора на Пламен Юруков гонят от СДС новия шеф, е научил "Труд". Нова процедура по изключване от СДС може да започне в близките дни. Хора, близки до представляващия партията Пламен Юруков, щели да поставят въпроса за отстраняване на избрания за лидер Мартин Димитров от партията.

Това можело да стане на задаващото се до дни заседание на областния съвет на СДС-София. По устав право да изключват седесари имат местните организации.

Причината за евентуалното искане щяла да е, че председателят Димитров отивал на евровота срещу СДС в друг политически формат, след като Юруков регистрира партията за самостоятелно участие.

Юруков: В ход е "План Костов" срещу СДС, пише "Експрес". В отворено писмо до членовете на СДС легитимният лидер Пламен Юруков разкрива плана на Иван Костов да приватизира синята партия.

С помощта на троянски коне в ръководството и съпредседателя на коалицията Мартин Дивитров Иван Костов се опитва да превърне честните членове на партията в мост между себе си и БСП.

За да не се случи това, Юруков очаква сините да не стават пионки на чужди интереси, а да останат там, където им е мястото - в листите на СДС.

Синя война за Надежда, проследява "Стандарт". Синя война за Надежда Михайлова пламна между Пламен Юруков и Иван Костов. Де юре лидерът на СДС покани вчера бившия дипломат номер едно да поведе партийния списък с кандидати за Брюксел.

Юруков отправи офертата, въпреки че Надежда е водач на листата за евровота на "Синята коалиция" на Костов.

Няма да приема да водя петата колона на ДПС в демократичната общност, категорична е Михайлова. Според нея опитите да се приватизира една партия с неполитически средства поставя началото на много опасен политически прецедент, който ще бъде тест за всички институции в България.

Десницата да си пусне фиша, е озаглавен анализът в "24 часа". Според автора голямата драма на десния политик е, че той свикна да насъсква отделни групи от населението срещу други.

Това е успешно при пропорционалната избирателна система. Но за да спечелиш мнозинството в едномандатен район, трябва да правиш тъкмо обратното - да обединяваш, да ухажваш дори тези, които гарантирано ще гласуват за твоя противник. Да не обиждаш никого. Това десницата някак си не се научи да го прави.

ДСБ се опита да диктува условията за коалиция, казва в интервю за "Монитор" Мария Капон, лидер на Единна народна партия. Тя разкрива, че разговорите за дясна коалиция са се водили преди всичко от хора от ДСБ.

"Не останахме с убеждението, че са готови на истинско партньорство на равноправна основа. При разговорите сякаш всичко изглеждаше предпоставено като условия, подредено от другаде. Условия, с които имаш единствено правото да се съобразяваш. Нямаше как хилядите поддръжници на ЕНП, които търсят модерен изход за десницата, да бъдат подчинени на подобна еднолична воля", категорична е Капон.

Вдясно - ожесточена битка за автентичност, коментира "Труд". Посочва се, че седем или повече десни формации ще си съперничат в битката за доверието на десния избирател. Това е риск за кампанията на всяка една от тях, която ще трябва да доказва, че именно тя е истинската десница.

ГЕРБ като че ли е най-слабо притисната от необходимостта да доказва автентичност. Обратното, биографичната десница "Синята коалиция", която включва седесари, но без марката СДС, ще прекара тези избори под знака на битката за автентичност.

При наличието на партийно фрагментиране и лидерско скупчване в борба за скромен по обем електорат всички могат да загубят.

Ако това не се осъзнава от политическите играчи, значи са недалновидни и е време историята да ги свали от сцената вкупом, пише авторът.

ДПС с младеж в Брюксел, отбелязва "Телеграф". Избираемото четвърто място в листата на ДПС за Европарламент получи младежката организация на движението. На вчерашното си заседание Централният съвет на партията реши позицията да бъде заета от лидера на младежите Корман Исмаилов.

Както се очакваше списъкът отново ще бъде оглавен от Филиз Хюсменова. Втори е проф. Владко Панайотов, а трети - Метин Казак. Вчера от партията обявиха, че на изборите на 7 юни ще се борят да спечелят пет места.

Отивам на евровота от лоялност към НДСВ, научаваме от интервю в "Стандарт" с еврокомисаря Меглена Кунева. Вярвам във всички усилия, които НДСВ като европейска партия прави, подчертава Кунева.

"Влизам в изборите с желание да отговарям на трудни въпроси. Не се страхувам от тях, щом съм в политиката винаги ще го правя. Много вярвам в обединените усилия на колегите от НДСВ. Листата ни е наистина хубава, смесица от добре познати европейски лица и нови личности, но всички - силни професионалисти. Което е от значение за представянето на България в Европарламента."

БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака" с близки проценти на 7 юни, прогнозира в интервю за "24 часа" социологът Юрий Асланов. По думите му няма данни, че активността на евровота ще е висока. Със сигурност ще гласуват около 1,5-1,7 млн. души.

А ниската активност дава предимство на по-твърдите и организирани групи. Само при много ниска активност - под 1,5 млн. души, има вероятност ДПС да се окаже на първо място, но Асланов не очаква това да се случи.

Според него сблъсъкът за първото място ще е между БСП и ГЕРБ. На ниво твърди избиратели предимството е за БСП, а на ниво очаквани - за ГЕРБ.

ГЕРБ призова ДАНС да провери как харчи БСП, пише "Труд". "ДАНС трябва да започне проверка на БСП за харченето на пари за предстоящите избори. Недопустимо е по този начин да се харчат парите, които си откраднал най-нагло по време на управлението", каза в Пловдив председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

И допълни, че ще сезира РИК в София за ранното започване на предизборната червена кампания.

Безпрецедентният бунт на съдиите стигна до Брюксел, акцентира "Сега". Решението на Висшия съдебен съвет да избере за председател на Софийския апелативен съд спорната фигура на Веселин Пенгезов предизвика невиждан бунт на съдиите, който стигна и до Брюксел.

Недоволството на магистратите най-вероятно ще повлияе върху оценките на Еврокомисията за напредъка на България в областта "Правосъдие и вътрешни работи" в доклада през юли.

Съюзът на съдиите в България изпрати открито писмо до Европейската комисия, Висшия съдебен съвет и неправителствени организации, в което припомня, че репутацията на Пенгезов е "обременена с оповестени съмнения за корупция".

Предпоследно: Още 2 дни за "Кремиковци", пише "Труд". Икономическият министър Петър Димитров отложи с още два дни вчера спирането на газа за "Кремиковци".

Тези дни държавната фирма "Булгаргаз" предупреди комбината, че ще прекрати снабдяването му в 14,00 ч днес заради неплатени сметки. При спиране на газа окончателно ще бъде ликвидирано коксохимическото производство.

Купуваме с 12% по-малко в сравнение с март 2008 г., отчита "Труд". Вътрешната търговия в България е намаляла с 12,1 на сто през март т.г. спрямо същия месец на 2008 г., съобщи Националния статистически институт.

Приходите от продажби на дребно са намалели с 8,4% през годината. Единствено при търговията с хранителни стоки, напитки и цигари статистиците регистрират ръст от 2 на сто. В същото време продажбите на компютри и мобилни телефони са отбелязали спад от 15,6 на сто.

Правим коли край Ловеч след 18 месеца, информира "24 часа". Заводът за автомобили край Ловеч ще е готов до 18 месеца, след като вчера премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът на китайската фирма "Грейт Уол" Уанбау Чай и кметът на града Минчо Казанджиев направиха първа копка.

Азиатският концерн съвместно с "Литекс моторс" ще инвестира над 180 млн. евро. В завода първо ще се правят китайски коли, а след това и с българска марка.

ЕС ни пуска днес парите за "Люлин", отбелязва "24 часа". Европейската комисия ще обяви официално днес освобождаването на 115 млн. евро за магистрала "Люлин".

Парите, част от ИСПА, бяха блокирани на 25 януари 2008 г. "Това е първа стъпка, която идва в резултат на големите усилия на българските власти и по-специално на вицепремиера Меглена Плугчиева, и на службите от дирекция "Регионарно развитие" на Европейската комисия", коментира Денис Абът, говорител на регионалния комисар Данута Хюбнер.

В писмо до вицепремиера Плугчиева еврокомисарят по регионалната политика отбелязва напредък на България при усвояването на европарите. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности