"24 часа": Даваме за хляб, колкото и за пържоли
"24 часа": Даваме за хляб, колкото и за пържоли   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
22

Разходите ни за хляб вече стигнаха тези за пържоли. Това показва сравнение на цените на основните храни и потреблението на домакинствата у нас, пише "24 часа".

Заради рекордно скъпото жито заводският бял хляб вече масово се продава по 1,10 лв. за 700 грама. В същото време пържолите струват средно по 8 лв./кг но може да се намерят и по 6.

По данни на браншовите организации на ден ядем по 250-300 грама хляб, а според статистиката потреблението на свинското е 16 кг годишно. Преизчислено, това прави по 7,5 кг хляб и 1,3 кг пържоли на месец.

Под заглавие "Храните отново поскъпват - скоро не само те" Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" анализира инфлацията. Изводът, който той прави е, че политика, която да влияе на тези цените на хранителните продукти, е изключително трудна.

"От гледна точка на потребителите полза може да има от политики, намаляващи административните разходи на производители и търговци, от защита на конкуренцията и в крайна сметка - от икономически растеж и общо увеличение на доходите", обобщава икономистът.

Дребните хлебопроизводители ще фалират, ако брашното поскъпне, прогнозира в интервю за "Новинар" Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Аз не съм убеден, че ще има драстично повишаване на пшеницата, съдейки по това, което се случва по световните борси. Тази година там има по-малка реколта, около 6 милиона тона в световен мащаб", пояснява Стойчев.

Според него има и спекула с цената на зърното. "При положение че в момента всички играчи се опитват да си продадат по-скъпо зърното, за да спечелят повече пари. Въпросът е дали това тяхно желание - да направят спекулативна печалба, ще бъде удовлетворено от отсрещната страна, която трябва да купи", допълва Стойчев.

Темата за поскъпването на хляба е водеща и за "Монитор". Според ежедневника цената на хляба се надува с 45 на сто от пещите до щанда в магазина.

"Дума" се включва по темата като помества интервю с финансовия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова. Тя призовава за спешни мерки срещу оскъпяването на живота.

"Минималната работна заплата трябва да стане 330 лв. от 1 септември, пенсиите - да се индексират с 15%, а от 1 януари - с още 10%", категорична е Зайкова.

По думите й през следващия месец инфлацията ще скочи с 6-7%.

Това на практика означава допълнително обедняване на хората, тъй като доходите им не мърдат, аргументира се финансовият експерт.

Бедността е тема засегната и от "Телеграф". Вестникът фокусира вниманието върху бездомниците в София.

Клошарите вдигнаха стандарта и вече не ходят по кофите пеша, а с коли. Новият вид бездомници си докарват понякога близо 2000 лв. заплата от връщане на метали за вторични суровини.

"Сега" цитира друга интересна статистика. Кризата е ударила най-силно по списанията в издателския бизнес. Данните на НСИ за периода октомври 2010 - декември 2011 показват голям срив през 2010 г., когато за първите 9 месеца от сергиите са изчезнали 40 списания.

Споразумение за окончателното изплащане на алжирския дълг към България в размер на 14,3 млн. щатски долара е било подписано по-миналата седмица в София, без никой да разбере, извежда под глава "24 часа".

Нито Министерството на външните работи, нито това на финансите са съобщили радостната вест. Информацията обаче бе потвърдена официално от Посолството на Алжир, чиято държавна политика е насочена към изчистване на всички висящи борчове.

Сделката е била подписана на 19 юли в София от финансовия министър Симеон Дянков и посланика на Алжир в България Ахмед Буташ.

Атентаторът от 18 юли на летище Бургас може би седмица по-рано е бил на Терминал 1 на софийския аеропорт, пише "Класа". Вестникът бил потърсен от читатели, готови да съдействат на полицията.

На 10 юли между 10:40 и 11:20 ч човек със същата фигура, облекло и "оборудване" се размотавал по подобен начин и на летище София - влизал и излизал през една и съща врата, без да преминава през гишетата.

След като видели кадрите с терориста от Бургас, направили справка, от която станало ясно, че по това време в София имало полети от и за Тел Авив. Съмненията им са, че може да е била планирана експлозия срещу израелски туристи и на столичното летище.

Комисията за защита на конкуренцията приключи с беззъбо решение разследването си за българския пазар на горива, aнонсира на първа страница "Сега".

Вчера антимонополният орган изненадващо обяви, че в петролния бизнес няма картели, монополи и злоупотреби и съответно никой няма да бъде наказван с глоби.

От около три месеца Камарата на строителите в България прави мониторинг на обществените поръчки в строителството. В интервю за "Труд" директорът на сдружението Иван Бойков заявява:

"Въпросът не е дали законите се спазват. Те се спазват, няма как да е обратното. Но законите по принцип, както и Законът за обществените поръчки, дават само една рамка, в която трябва да се проведат процедурите.

Навсякъде има отворени вратички и е въпрос на творчество от страна на онези, които възлагат поръчките, да минат през тях." По думите му тази част от държавната администрация, която добре познава европейските процедури и изисквания, се е специализирала в заобикалянето на закона.

"Интересите са твърде големи и твърде големи средства се разпределят. Има и политически привкус, защото е много хубаво да откриваш непрекъснато магистрали.

Всичко това сме го обсъждали с ресорните министри, давали сме им типови проекти, събрали сме проблемите, негативния и позитивния опит. Но у нас нещата се променят само под външен натиск", допълва още Бойков.

Новината, че лифтовете на Витоша тръгват е отразена от всички водещи издания днес. От утре тръгва Симеоновският и Драгалевският, като ще работят през уикенда и по празници. Това обявиха Радослав Пеев и Петър Петров от "Витоша ски", посочва "24 часа".

И тази година обаче ски сезонът на планината може да се провали, предупреждават от холдинга. "Причината е, че де юре на Витоша няма ски писти, а ливади и пасища. Така те не могат да бъдат категоризирани по Закона за туризма и карането по тях е незаконно", са думите на Петров, цитирани от вестника.

Един абсурд по-малко, коментира на първа страница "Капитал Daily". Най-черният текст в Търговския закон за бизнеса напоследък - този за фалит със задна дата, е на път да остане в миналото.

Празнота дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката, посочва изданието.

"Законът за конфискацията допуска прането на пари през фирми" е заглавието над интервю в "24 часа" с Тодор Коларов, бивш председател на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

В отговор на въпрос Коларов цитира моменти от доклада на Еврокомисията: "Законът не отразява всички отправени препоръки, като специалистите изтъкват и други потенциални недостатъци."

Той не покрива всички корупционни практики, не е достатъчно ефективен към юридическите лица, а именно там се крият и изпират пари от незаконна дейност."

По думите на Коларов законът може и да опъва политически чадър.

Опашки от македонци се извиха пред Държавната агенция за българите в чужбина, информира под глава "Преса". Въпреки жегата мераклиите чакаха с часове, за да получат документи за български произход. С тях после кандидатстват за наш паспорт.

Той от своя страна им гарантира ниски такси за университетите и привилегии като на българските им състуденти. Освен това второто гражданство им осигурява и безпрепятствено пътуване в страните от ЕС.

"Жителите на Челопеч се боят за живота си" е водещото заглавие за "Дума". Гражданите твърдят че, домовете им се рушат и потъват. Това е следствие на взривовете, които златодобивната фирма "Челопеч Майнинг", чийто собственик е канадската "Дънди Прешъс Металс", извършва.

На първа страница "168 часа" алармира: Заради органичното замърсяване Черно море е на път да стане мъртво море, а най-хубавите ни плажове като Златни пясъци да сменят структурата и цвета си.

Докато в Пловдив използват отпускарските месеци за улични ремонти, Столичната община остави тази работа за есента. Резултатът - ще има нови адски задръствания, алармира под глава "Труд".

Ремонтът на мостовете по "Ботевградско шосе", който трябваше да се състои през юли и август, започва чак през октомври. Тапата до Телевизионната кула ще е до ноември.

Темата на "Труд" е посветена на артскандалите. В България има около 60 хил. художници. Реално търгуваеми са около 300. А едва 20-30 са тези, които представляват високо колекционерска цел.

Повечето от тях са стари майстори като Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков, Генко Генков и пр. Съответно техните картини са най-крадени и фалшифицирани.

На черния пазар цените на Майстора и Златю Бояджиев например тръгват от 5000 евро. Най-скъпите продавани ментета са на Вешин и Мърквичка. Някои фалшификати се продават за по 20 хиляди евро.

Взела съм на мушка трима съдии двойкаджии, заявява пред "Стандарт" Владимира Янева, председател на Софийския градски съд.

"Към момента от 34 000 дела, които се разглеждат, забавени са 281 граждански и 30 наказателни. Това е един много малък процент. Лошото е, че при повече от половината от гражданските дела забавянията са само при трима съдии.

Което за мен е изцяло субективен фактор. Има съдии, които очевидно не могат да си организират добре работата", казва Янева и допълва:

"Имаме забавяния. Почти невъзможно е да се покрие законовият едномесечен срок. За по-тежките дела е нормално и срокът за изписване на мотиви да бъде по-дълъг. Колегата, например, който писа мотивите по делото за Златомир Иванов-Баретата, което беше доста изморително и доста многотомно дело, не можа да спази срока.

И затова не трябва да се отчита и тази забележка в доклада, че като има три забавяния, вече се счита за системност. Реално всеки един съдия може да влезе в това състояние."

Янева коментира и казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Янева е категорична, че в този случай ВСС не е действал субективно.

"След като от съвета се произнесоха, в петък на Апелативен съд прекратиха още едно дело по давност и в понеделник намерихме още две такива. Искам да ви кажа, че дела, прекратени по давност, са много голяма рядкост. И то - за такива случаи - убийство при превишаване на неизбежна самоотбрана, разпространение на хероин в изпитателен срок, измама в особено големи размери", уточнява Янева.

В интервю за "Преса" Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, подчертава необходимостта ВСС да бъде разделен на две колегии.

"Той е общ по конституция. Затова и ние нямаме нищо против съвета да е общ по въпросите, отнасящи се еднакво за съд, прокуратура и следствие. Когато става въпрос обаче за атестирането на съдиите, за кариерното им израстване и за дисциплинарните им наказания, прокуратурата, която е страна в процеса (както и адвокатурата), не може да има решаващо значение.

Затова искаме разделянето на ВСС на две колегии по тези въпроси. Това не е прищявка на ССБ, това е европейски стандарт, установен от години. Той предвижда, че в държавите, в които правосъдието се управлява от съдебни съвети, мнозинството от членовете на такива съвети следва да бъдат "съдии, избрани измежду техните колеги".

А ние - съдиите, нямаме никакви претенции да оценяваме и наказваме прокурори, защото не считаме, че познаваме спецификата на тяхната работа", коментира Куцкова.

Според нея ВСС уволни съдия Тодорова в угода на министър Цветан Цветанов.

Пред "24 часа" Михаил Неделчев, преподавател в Нов български университет, определя казуса "Тодорова" като подмяна на обществения дебат.

"Тази жена стана централна обществена персона и разни комитети и организации се мобилизираха, защото искат да натрият носа на правителството.

Ами да намерят други поводи да сторят това, да намерят други казуси срещу Цветанов, а не да правят тази жена идеална публична персона", анализира професорът.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мария Бакалова

Кои филми грабнаха наградите БАФТА

Любопитно Преди 1 час

Мария Бакалова е номинирана в категорията за актриса в поддържаща роля за "Борат 2"

Ford Mustang Mach-E

Собственик на Mustang Mach-E получава смъртни заплахи от фенове на Tesla

Технологии Преди 2 часа

Конкуренцията е здравословна, но крайностите никога.

Китай глоби Алибаба с 2,8 милиарда долара

Китай глоби Алибаба с 2,8 милиарда долара

Свят Преди 12 часа

Партийните лидери са обезпокоени от господството на най-големите китайски интернет компании

Погребват принц Филип на 17 април в тесен семеен кръг

Погребват принц Филип на 17 април в тесен семеен кръг

Свят Преди 12 часа

Баща ми ще ни липсва изключително много, на семейството ми и на мен самия, заяви днес принц Чарлз

Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море

Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море

Свят Преди 14 часа

Два военни кораба на САЩ ще преминат през пролива Босфора в Черно море следващата седмица

ЦИК обяви кои са новите депутати

ЦИК обяви кои са новите депутати

България Преди 14 часа

Кандидатите, които са избрани в два многомандатни района трябва да обявят от кой район ще влязат.

Сачева: Не бягаме от нови избори, не бягаме от служебно правителство

Сачева: Не бягаме от нови избори, не бягаме от служебно правителство

България Преди 14 часа

„Тримесечно служебно правителство ще се фокусира основно върху зрелищата”, каза тя

Слави Трифонов

Слави Трифонов е с коронавирус

Теми в развитие Преди 16 часа

Тестът му е положителен, той е под карантина

Почина гръцкият корабен магнат Йоанис Ангеликусис

Почина гръцкият корабен магнат Йоанис Ангеликусис

Свят Преди 16 часа

Под негово управление семейната компания Angelicoussis Shipping Group стана гръцката корабна фирма с най-голям флот, сега компанията поема дъщеря му

Дженифър Анистън - любимката на Холивуд

Дженифър Анистън - любимката на Холивуд

Любопитно Преди 17 часа

Знаете ли, че първата й работа е в заведение за бързо хранене

Александър Симов

Александър Симов: Кой ще носи отговорност, ако Борисов се завърне при скорошни избори

България Преди 18 часа

Всички са подложени на "хипнотична упойка", че служебният кабинет е разрешението, смята той

Жена почина след побой

Жена почина след побой

България Преди 18 часа

Задържан е мъжът, с когото тя е живеела на семейни начала

Шарл Мишел

Председателят на ЕС Шарл Мишел: Не спя добре, тези сцени изникват в съзнанието ми

Свят Преди 19 часа

Мишел коментира т.нар. дивангейт и европейския за фонд за възстановяване от пандемията

В Италия повдигнаха обвинения на високопоставен представител на СЗО

В Италия повдигнаха обвинения на високопоставен представител на СЗО

Свят Преди 20 часа

Раниери Гуера е обвинен, че е излъгал във връзка с доклад за коронавируса

Откриха мотосезон 2021

Откриха мотосезон 2021

България Преди 22 часа

Той беше отложен заради пандемията

Опашка от коли на АМ "Тракия", каква е причината

Опашка от коли на АМ "Тракия", каква е причината

България Преди 22 часа

Преди два дни изгоряха бензиновоз и тир