"24 часа" цитира Станишев: Не продадох партията
Източник: netinfo
43
"Не продадох партията!" - заявил пред червените депутати председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от в. "24 часа".

На извънредно заседание на групата вчера Станишев с огорчение споделил, че вече чува и такива обвинения по повод преговорите с ДПС. "Разговорите с партньорите ни са принципни, а не сделка", твърдял той.

Скарал се на депутатите, че не осъзнават каузата на партията. И призовал всеки да отчита ситуацията, в която се намират и БСП, и България. "ГЕРБ все още не са изгонени от властта, защото макар министрите да са наши, средният ешелон е техен и продължава да прави каквото си знае", обяснил соцлидерът.

Избухването му било предизвикано от Димчо Михалевски, който се противопоставил остро на разделянето на комисията по регионална политика и инвестиционни проекти, защото искал да оглави мегакомисията.

Станишев продължил мъмренето и на тема дисциплина, както и за това, че се изнася информация на медиите. Обяснил на депутатите, че присъствието в зала е важно, че трябва да се следи осигуряването на кворума, за да се приемат законите. Извадена била справка за миналата седмица. Едва петима били без нито едно отсъствие, а най-много отсъствия имали Младен Червеняков, Георги Кадиев, Николай Петев, Дора Янкова, Стефан Данаилов, Кирил Добрев и Страхил Ангелов.

Според "Сега" ДПС минира опита на Орешарски да избегне нови скандални назначения. Премиерът наредил щателни проверки на всички кандидати за втория ешелон, но не може да се предпази от спорните партийни протежета.

Номинираните за зам.-министри и областни управители ще трябва не само да доказват с диплома образованието си, а ще минат проверка за данъчни задължения. Тя ще е по публична информация заради съществуващата данъчна тайна - например от наказателни, граждански и административни дела, от черните списъци на фирми със задължения, от справки за ДДС и др. Освен това ще се търсят данни дали има евентуални разработки на службите срещу тях. Така правителството се опитва да предотврати скандали като този с кандидатурата на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране.

Особено напрегнати според "Сега" били преговорите за 28-те областни управители. От ДПС настояват за общо 9 губернатори, в т.ч. на София-област, Пловдив и Бургас. Въпреки клетвите на новия председател на движението Лютви Местан, че ще води борба срещу партийните обръчи, ДПС се кани да съживи старите схеми за "разпределяне на порциите".

Трети пореден месец Националният статистически институт отчита дефлация, пише днес в. "Капитал дейли".

През май животът е поевтинял с 0.1% на месечна база. Спрямо същия месец на миналата година пък инфлацията е 2%, колкото беше и през април. Май и юни обаче стандартно са месеци с дефлация, затова продължаващият спад на ценовото равнище отразява не толкова тенденция, колкото сезонни или еднократни ефекти.

Най-много през май е поевтиняло здравеопазването (с 0.4% на месечна база), както и стоките и услугите, които попадат в групата развлечения и култура (с 1%). Цените в този сектор спадат вече трети пореден месец, като най-съществено е намалението при услугите в областта на културата (с 2.7%), което включва например билети за кино и театър. През май е спряло и понижаването на цените при туристическите услуги, което се случва традиционно между края на зимния и началото на ранните записвания за летния сезон. Ефектът обаче не е само сезонен. Спрямо май 2012 г. цените в сектора са намалели с 3%.

"24 часа" информира, че президентът Плевнелиев подкрепя създаването на отделна агенция за подслушвания. "Вижте статистиката", казва той в интервю за "24 часа": "През 2000 г., когато България се тресеше от "Филчевгейт", средно на година имаше близо 4000 разрешения за СРС-та. 12 години по-късно ние ползваме 16 000, 4 пъти повече. И пак има скандал. Вярвам, че не може този, който е възложител, да бъде и изпълнител. Добре е да бъдат разделени. Единият възлага, вторият изпълнява, третият контролира".

"Стандарт" пише, че БНБ е загубила 473 млн. от срива на цената на златото на международните пазари с близо 18% от началото на 2013 г.

В интервю за същия вестник президентът на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева съобщава, че частните училища са първи на изпитите. В топ 25 на София има само 7 държавни училища.

Според Славчева новият образователен министър Анелия Клисарова явно прави много голям компромис със своите разбирания. В първото си изявление тя каза, че децата в частните училища имат право да получават тази издръжка, защото родителите им плащат данъци. Във второто си изказване след няколко дни обаче тя зае точно обратната позиция.

Ние продължаваме да твърдим, че в случая не става въпрос за държавна помощ на частните училища. Става дума за права на децата по конституция, които се полагат на всеки български гражданин до 16 години, защото образованието в България е задължително. Има три решения на Комисията за защита от дискриминация, които признават, че неотпускането на тези държавни средства за децата от частните детски градини и училища е вид дискриминация. Това респективно задължава министерството и държавата да изпълнят предписанието на комисията. Вероятно следващата ни стъпка ще бъде сезиране на европейски съд и Европейската комисия по образованието, коментира Славчева.

Под заглавие Забранено, но не за всички "Капитал дейли" съобщава, че Комисията по хазарта е поискала да бъде спрян достъпът до най-популярните онлайн букмейкъри.

Изборът на българските фенове на спортните залагания ще бъде силно ограничен. Достъпът до подобни интернет сайтовете, сред които и едни от най-популярните букмейкъри в света като Ladbrokes, BetFair, Betathome, ще бъде спрян.

Вестникът напомня, че в момента лицензирани да предлагат залози върху спортни събития в България са три компании - Българският спортен тотализатор, "Еврофутбол" и "Евробет". Последните две са свързани с милионера Васил Божков.

Според "Капитал дейли" прокуратурата е превърнала в цирк разследването срещу Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър вече е обвиняем по делото за нередностите в дирекцията в МВР, която се занимава с подслушване и следене. Дългоочакваното му привличане като так обаче се превърна в цирк заради некоординирани действия на държавното обвинение.

"Труд" пише, че се търсят нови звезди за "ВИП брадър", който ще тръгне през септември по Нова телевизия.

Екипът на продуцентите Нико Тупарев и Радо Тушев, които по традиция събират съквартиранти в Нови хан, вече издирва кандидати, съгласни да живеят 3 месеца пред камерите. Както и миналата година, изданието за популярни личности плавно ще премине в "Биг брадър ол старс", където ще се включат съквартиранти, които вече са били част от шоуто. По предварителен план воайорското приключение трябва да завърши малко преди Коледа.
Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер