"24 часа": Билетите за влака поскъпват
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Билетите за влак ще поскъпнат с 5%, съобщава на първа страница "24 часа". Това се прави заради инфлацията и поскъпването на горивото за дизеловите локомотиви, пояснява за изданието шефът на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

Предвижда се промяната да е до месец-два. От 4-5 години цените на билетите за влак не са променяни.

Цената на пшеницата ще продължи да върви нагоре, отбелязва "Труд" на икономическата си страница.

По прогноза на главния изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов обикновено през май се отчита спад в цената на хлебното зърно по големите световни борси, но тази година прави изключение.

Най-старият град, откриван някога в Европа, се намира у нас, извежда под глава "Телеграф". Праисторическото селище е открито до село Юнаците, което е на около 7 км от град Пазарджик.

Революционната новина съобщава археологът Явор Бояджиев, ръководител на екипа, който разработва находката. Древното селище било основано през каменно-медната епоха и според проучванията е на поне 6200 г. Сред новите открития в село Юнаците е и портата на крепостта на града.

В интервю за "Стандарт" главният архитект на София Петър Диков разкрива нови идеи за Перловската река: "В Испания в момента е хит номер 1 поречията на вътрешноградските реки, които са канализирани, да се благоустрояват, да се правят пешеходни алеи, велоалеи, зелени пространства, спортни площадки." По думите му тази идея ще се възложи за проектиране.

"Всичко може да се направи, когато има желание и добър проект. Понижава се нивото на реката, а някъде може да се остави жива вода да тече. Водите се свалят по-надолу и се оставя оразмерено корито, което да провежда високата вода. А същинското корито остава за пешеходци и велосипедисти.

Тогава от НДК до театър "София", по това трасе може да се минава с велосипед, без да пресичаш кръстовища и светофари. В зеленото да си пътуваш покрай пейки и места за разходка", казва Диков.

Средната месечна заплата на шеф на общинска фирма в София е 3000 лева, информира под глава "Новинар". Това става ясно от справка на Столичната община. Шефът на фирма "Столичен електротранспорт" ЕАД инж. Евгений Ганчев през миналата година се е разписвал за солидната месечна сума от 4307 лв.

За сравнение минималната депутатска заплата в момента е около 2196 лв., пише изданието.

Учебните часове в 11-и и 12-и клас в елитните гимназии да се признават за завършени лекционни курсове в университет, предложи просветният министър Сергей Игнатов, цитиран на страниците на "Монитор".

Просветното министерство ще подготви законови промени, според които университетите ще получат правото да акредитират обучението в определена гимназия.

Дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че не само не изключва възможността за избори "3 в 1", но и лично ще провокира такъв вот, ако няма стабилна подкрепа, ГЕРБ се обяви категорично срещу подобен вариант, коментира "Сега".

Според управляващите той е изключен, тъй като означава президентът Георги Първанов да назначи служебен кабинет.

Няма да го допуснем, това е нещо, което много ни притеснява, обяви шефът на ПГ на мнозинството Красимир Велчев, въпреки че опозицията от БСП и ДПС все още не може да формулира ново искане на вот на недоверие.

На Борисов не му трябват нови избори, а съюзници, категорична е в своя коментар за "Труд" Таня Джоева.

По думите й "това би означавало раздяла с монопола й върху публичното присъствие и вземането на последователни решения, вместо лавиране между различни интереси. Накратко - съобразяване с действителността".

Според "24 часа" майка и баща на депутати, съпрузи, шурей и зет искат да са кандидати за кметове на ГЕРБ. Сред номинираните от местните структури на партията преобладават народни избраници, областни и заместник-управители. Това показва обобщение на имената, изпратени в централата на ГЕРБ, направено от изданието.

Външнополитическите приоритети на кабинета са неясни, смята евродепутатът Ивайло Калфин. В интервю за "Труд" той заявява: "Трудно бих могъл да изброя нещо повече от общите формулировки за участието ни в общата европейска политика и за Балканите. Това не се изразява в конкретни инициативи и действия. До голяма степен сме се оттеглили като регионален фактор на Балканите, тази според мен силна политика на България е в застой, да не кажа пред разпад".

В отговор на въпрос Калфин подчертава, че "проблемът с Шенген е проблем с политическото доверие към правителството ни от страна на някои държави в ЕС.

Те казват - да, имате всички системи, но ние нямаме сигурността, че това правителство може да се справи с охраната на външната граница на ЕС. Въпросът с политическото доверие в правителството може да бъде решен единствено от него".

"Атака" не е пред разпад, категорично заявява за "Стандарт" секретарят на партията Петър Хлебаров.

"Едва ли ще има повече депутати, които да напуснат парламентарната група, тъй като всички останали подкрепят централното ръководство...

По-скоро ще затвърждаваме позицията си, тъй като две години толеранс, дадени на правителството, са напълно достатъчни и за заявките, които те дадоха за управлението си.

Вижда се, че нещата не са съвсем така, както ги обещаваха, затова ние си продължаваме с нашата националистическа линия", споделя Хлебаров.

"Дума" цитира статистика на първа страница, според която едва около 57% от младите хора си харесват страната. Това мнение споделят 60 на сто от българските младежи, 51% от българските турци и 41% от българите с ромски произход.

На противоположното мнение са приблизително 19 на сто. Повечето от младежите откриват своята идентичност като граждани на ЕС. Всеки четвърти дори е склонен да се раздели с националния химн, националния флаг и не би съжалявал, ако загуби и своята българска националност в рамките на Европейската общност.

Първият конкурс за ръководител на Специализирания наказателен съд е пред провал. Фалстарта очерта единственият кандидат за шеф - 45-годишният Станимир Миров, на когото не достига специализиран стaж, за да оглави новата институция, констатира "Труд".

Кандидатурата не е изрядна, потвърди Красимир Влахов, шеф на Софийския районен съд. С проблема е запознат и председателят на ВКС Лазар Груев.

Спецнаказателният съд ще гледа само дела на организирана престъпност за пране на пари, отвличане на хора, трафик и др.

Краят на измамите, е акцентното заглавие за "Пари". До 45 дни всички застрахователи трябва да се свържат с новата информационна система, която ще регистрира по електронен път на момента всяка полица "Гражданска отговорност".

Това се очаква да прекрати практиката някои брокери или застрахователи да издават полици със задна дата или изобщо да не ги регистрират, уточнява вестникът.

Експертизи бавят разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене", информира "Дневник". До образуване на дело все още не се е стигнало, тъй като се чакат финансово-счетоводни експертизи. Това се разбра от съобщение на обвинението, изпратено няколко часа след като коалицията "Не на Белене" публикува одитен доклад, поръчан от Българския енергиен холдинг, който установява липсата на 117 млн. евро по проекта.

Разследването не приключвало заради все още неизготвени счетоводно-финансови експертизи. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер