"24 часа": Съвсем логично - авторитетът на МВР се срива
"24 часа": Съвсем логично - авторитетът на МВР се срива   
Източник: vesti.bg
52
Пироманите взривиха остатъците от авторитета на МВР, коментира в. "Сега" в статия, подписана от Александър Александров. Невероятно - оказва се, че МВР може успешно да пребори организираната престъпност (по вътрешния министър Цветан Цветанов), да спечели вечна дружба с ФБР, Сикрет сървис, МИ-5,6,7 и т.н. (по премиера Бойко Борисов), но не и да се справи с един или няколко пиромани, които вече месец си устройват зрелищно барбекю в различни квартали на София.

С всеки подпален автомобил самочувствието на извършителите нараства, наглостта им - също. И те вече вандалстват не само в крайните квартали на столицата, но и под носа на СДВР или минути след като полицията се е похвалила, че е задържала виновника. Нищо чудно скоро примерът им да зарази и провинцията. Засега се твърди, че подпалената кола в Бургас няма връзка със софийските случаи, но знае ли човек...

Съвсем логично - авторитетът на МВР се срива. В анализ за "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира вълната от подпалвания на автомобили. Той посочва, че за разлика от класическото престъпление с взрив подпалването на автомобили е много по-"просто" престъпление. Защото, ако в единия случай трябват специални познанства, за да бъде намерено взривно вещество, бензинът е достъпен за всеки. Освен че пламъците са зрелище, самата повторяемост на палежите в различни квартали и очакването на следващите предизвикват изключителен психологически ефект.

А доказването на вината за подобно престъпление може да бъде изключително трудно или евентуално случайно.

"Палежите може да са и за отвичане на вниманието на полицията от други престъпления или, казано по друг начин - за дестабилизиране на обстановката в София. Вижте какъв ресурс от полицията отива към този случай.

Може някой да иска и да цели точно това", е предположение на шефа на СДВР старши комисар Валери Йорданов в интервю за "Телеграф".

Цял щаб гони подпалвачите, става ясно от интервю в "Стандарт" със заместник-шефа на СДВР комисар Христо Терзийски. По думите му хората не се страхуват да съдействат на полицията. "По-скоро има нежелание за свидетелстване. Просто повечето палежи са в късните часове. И хората са заспали или си почиват вече. Може би част от тях, които нещо са забелязали, не искат да се занимават. Но това наистина е огромен проблем, защото при повече от случаите свидетелите са изключително малко. А за броя на очевидците може да се каже, че е почти никакъв", посочва Терзийски.

"Кабинетът не обясни по най-добрия начин пенсионната реформа", казва в интервю за "24 часа" Росен Плевнелиев, избран за президент на България. Според него правителството можеше спокойно да извърши тази реформа през 2010 г. Още тогава кабинетът направи куп компромиси, за които сега се плаща цената, включително на социалното недоволство.

"Винаги ще има недоволни, когато се правят реформи. Важното е икономиката да произвежда защото, ако вие не правите пари, няма какво да разпределяте. И чак след това ще има средства и за пенсии, и за БДЖ, и за по-добра инфраструктура. А в момента ние отнемаме и малкото, което можем да дадем на икономиката, за да го дадем на нереформирани сектори", отбелязва Плевнелиев.

Памперс на властта или президент на републиката, пише Петьо Цеков във в. "Сега". Не зная колко време ще мине - сигурно година-две, преди Росен Плевнелиев да разбере, че е избран за държавен глава на България. Не за кмет на Гоце Делчев, не за домоуправител на "Резиденшъл парк", пише авторът. Беше ясно, че той не е достатъчно политически ошлайфан за тази работа, но това наистина не би трябвало да е проблем - има достатъчно време, за да разбере какво е спечелил от тотото и как да се държи пред камери.

Този човек или не е наясно с какво се е захванал, или е избран за Мистър Клише. Президентът на България не се занимава с инфраструктура, с енергийна ефективност, с наука, образование, иновации, култура, административна реформа, той не подобрява бизнес климата, не строи заводи, не копае градинки. Това са политики, които се движат от правителството. И в задълженията му на баща на нацията не влизат тв изяви за смяната на памперси.

Ако Плевнелиев не започне да се държи като президент, сигурно ще остане в историята с определението на Таня Дончева: "Най-празноглавият в политически смисъл на думата човек", вещае коментаторът на "Сега".

"Спестявайте в левове", съветва в интервю за "Труд" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. Той обяснява, че левът е обвързан с еврото и каквото и да стане с единната европейска валута, няма опасност левът да се обезцени. Дори при евентуално връщане обратно към обвързаноста с марката, което е чисто теоретичен вариант.

Според Прохаски левът ще остане обвързан с еврото по сегашния курс до момента, в който ще влезем в еврозоната и ще започнем да оперираме в страната с единната европейска валута. Минаването на доларова позиция би било по-рисковано. Прохаски посочва, че към този момент параметрите на българската икономика не предполагат една по-лоша 2012 година, освен ако няма неочаквани сривове в международен план.

Земята става ценна като златото, казва в интервю за "Монитор" Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той определя 2011 г. като годината на земеделските земи. Пазарът на ниви е стабилен. В сектора е отчетен сериозен интерес от нови инвеститори. Има голям брой купувачи, а обемът на сделките към края на деветмесечието са повече, отколкото за цялата 2008 г., когато все още не бяхме навлезли в кризата.

Голяма част от инвеститорите се насочиха към вложенията в земеделска земя, за да си гарантират сигурност. Цената на парцелите ще расте с 10 на сто годишно. След 2014 г. собственикът на ниви ще бъде ухажван заради правото на субсидии, прогнозира Петков.

Въпросът за изчезването на еврото не е на дневен ред, заявява в интервю за "Новинар" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Ще бъдат направени всички усилия еврото и бюджетите в отделните страни от еврозоната да се стабилизират и правителствата да бъдат задължени да спазват бюджетната дисциплина. От друга страна, е много важно да се осигури растеж и конкурентоспособност на икономиките, защото без растеж и само с финансова дисциплина също няма да излезем от кризата. Трябва да се работи срещу дисбалансите в отделните страни членки. ГЕРБ участва активно в дебата за еврозоната на всички нива, уверява Ковачев.

"Предсрочните избори са пътят към националното съгласие", представя позицията си в "Труд" Лютви Местан, заместник на Ахмед Доган в ръководството на ДПС. Той твърди, че политическата ситуация след вота е парадоксална. Бойко Борисов печели изборите, но е наясно, че сам не може да се справи с кризата. Моделът на еднопартийния му кабинет се изчерпва.

Предсрочните избори изглеждат нелогични заради резултатите от местния и президентския вот, които свиха електоралната тежест на ГЕРБ, но и не качиха тази на опозицията. Нов властови модел? Този вариант в рамките на 41-ото НС е още по-невъзможен.

Страната се нуждае от друго - широко съгласие дори отвъд коалиционността, ако не консенсус, за неизбежните, но крайно непопулярни и болезнени реформи. Нуждаем се от предефиниране на управлението, от нова, надпартийна формула на властта, по-конкретно от експертно правителство на националното съгласие, което да ушири политическата територия на реформите и оттам - по-добрата им социална легитимация.
Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 34 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 58 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа