2

Н ов метод предлага по-щадящ неоперативен метод за лечение при миомните възли - най-разпространеното доброкачествено образувание.

"От миомни възли страдат най-вече жените на възраст между 35 и 55 годишна възраст, като с наближаването на менопаузата процентът е най-висок – около 85%. И докато с настъпването на менопаузата, активността на миомите намалява и те вече не представляват проблем за жената, при по-младите могат да бъдат причина за редица проблеми и дискомфорт", обяснява д-р Ивета Ташева, началник на Клиника по инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

При голяма част от случаите възлите не предизвикват оплаквания и не представляват обект на лечение, а само се наблюдават от лекарите, но в останалите случаи симптомите са тежки – жените страдат от повишено маточно кървене, което много често води до тежък анемичен синдром (падане на хемоглобина) – това е и един от най-честите признаци, водещ до откриване на възлите. В немалко случаи размерите на матката нарастват доста, което води до притискане на другите органи, и предизвикват подуване на корема, както и трудности при уринирането, казва д-р Ташева.

Профилактика на миомните възли няма – причините за тяхната поява не е свързана с навиците ни или с начина ни на живот, а най-често са генетично обусловени. Често се появяват точно в репродуктивна възраст и ако са по-големи, може да се окажат и проблем за забременяване на жената.

Повята на симптоми обикновено е и моментът, в който миомите се превръщат в обект на лечение. Стандартните методи включват употребата на различни медикаменти, както и премахване на самите възли по щадящ матката начин. Когато обаче в нея има прекалено голям брой възли, това налага и отстраняването ѝ по лапароскопски начин или с отворена хирургия.

Разбира се, това е твърде голяма травма за всяка жена, ето защо си струва да се помисли за един от съвременните начини за справяне с проблема – така наречената емболизация.

Източник: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

Емболизацията, най-общо казано, представлява запушване на артериите, които захранват матката. Безкръвната интервенция се извършва през брахиалната (лакътната) артерия, през която лекарите стигат до артериите, които хранят матката, и имплантират там специални микросфери, спиращи кръвотокът към възлите. На пациентката се прави епидурален катетър с обезболяващо, а интервенцията се прави в деня на приемане в болницата. По време на емболизацията жената е в пълно съзнание, а изписването става на втория или третия ден от интервенцията, в зависимост от състоянието на жената. Единственият белег пък е мястото на убождане, където лекарите поставят абоката.

Облекчението настъпва още през първия месец, когато симптомите изчезват, а в рамките на половин до една година възлите намаляват и консистенцията им се променя.

„Важно е да кажем, че ние не целим те да изчезнат, а просто да ги намалим и оплакванията на пациентката да изчезнат“, казва д-р Ташева и допълва, че този метод не влияе превантивно върху появата на нови възли..

Положителните му страни обаче са достатъчно, за да бъде все по-предпочитан метод за справяне с миомните възли – той е много по-лесно приеман от жената, при него няма отваряне на корема и липсват рисковете на операцията. На някои места извън България интервенцията дори се прави амбулаторно, единствено с 12 часа престой.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@