3

К онсултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание приключиха. Сред обсъдените въпроси бяха вариантите за съставяне на редовно правителство в този парламент, приемането на бюджета за тази година и законодателните приоритети, предаде БТА.

Вчера държавният глава разговаря

с ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а днес - с „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН). 

Според Конституцията след консултации държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

на най-голямата парламентарна група в парламента – ГЕРБ-СДС. Основният закон обаче не предвижда изричен срок, в който да стане това. 

България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни приоритети,

дългосрочни цели и ангажимент и отговорност към тяхното постигане, заяви президентът по време на консултациите с парламентарните групи. Според него създаването на редовно правителство гарантира устойчивостта и дългосрочната работа на парламента.

Президентът заяви пред политическите формации, че има неотложни задачи пред Народното събрание.

Приемането на поне няколко приоритетни закона, които да отпушат пътя ни към Шенген, към пълноценна европейска интеграция и задължително приемане на закона за държавния бюджет, което да гарантира финансовата устойчивост на държавата, обясни Румен Радев.

Шансове за мнозинство и правителство 

ГЕРБ-СДС 

Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Няма да бъда кандидат за премиер, каза още Борисов.  

Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами, добави той.

Затова и ние прилагаме много търпение, увери Борисов. Той призна, че ГЕРБ-СДС са поискали от Радев да забави връчването на първия мандат с няколко дни, за да може разумът да надделее и да има правителство. Говорили са и за вариант служебни министри да влязат в редовен кабинет. 

„Продължаваме промяната-Демократична България“

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, коментира той. При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория, заяви Петков при консултациите при президента Румен Радев. 

„Възраждане“

„Възраждане“ поискаха третия мандат за съставяне на правителство. Никога не сме казвали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народно събрание (НС), напротив - ние сме готови да управляваме, заяви лидерът на "Възраждане" Констадин Костадинов. Според него хипотетичен шанс за правителство има и за първия, и за втория мандат, но ще бъде абсолютно нестабилно. Както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това, смята Костадинов.

ДПС 

Чрез диалог да тръгнем, да дадем своите усилия да оформим едно отговорно мнозинство в Народното събрание, коментира пред журналисти след консултациите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него подобно мнозинство може да се случи и около първия, и около третия мандат. Карадайъ уточни, че днес с държавния глава не са говорили за трети мандат, но за ДПС добро би било коалиционно правителство, защото българският народ не е дал на нито една политическа сила правото да управлява еднопартийно.

„БСП за България“

И ГЕРБ, и ПП, и който да получи третия мандат и да поиска подкрепата на нашите гласове за съставяне на правителство, ще ни изчака да си направим вътрешнопартийното допитване, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Правителство на малцинство с плаващи мнозинства, които да го подкрепят по различни закони, означава несигурност, нестабилност и непредвидимост, смята лидерът на БСП. По думите ѝ, това в този момент за България е изключително опасно. Ако третият мандат дойде при нас, тогава ще умуваме ние, сега да отговаря Бойко Борисов, каза още Нинова.

„Има такъв народ“

Според нас в тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите, които са пред страната, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ, ние сме опозиция на тази конфигурация, каза той. Ако третият мандат бъде даден на ИТН, ние сме готови да предложим правителство и да поемем тази отговорност, заяви депутатът.

За бюджета и сроковете за неговото приемане 

ГЕРБ-СДС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за още търпение, внимание, тъй като според него отварянето на бюджета е огромен риск за държавата. Предизборното говорене свърши, сега на когото му е мила държавата, трябва да направи компромис, смята той. Борисов увери, че ГЕРБ-СДС са отговорни и, когато се стигне до бюджета, ще търсят начини въпросът да се реши и няма да оставят държавата юни месец във фалит или колапс.

„Продължаваме промяната-Демократична България“

Поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Това са реалностите на бюджетния процес, посочи Василев. Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет, независимо дали има, или няма правителство, посочи той. Това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работа на Народното събрание, добави Василев.

„Възраждане“

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов отбеляза, че на първо място трябва да се говори за бюджет, защото сме много закъснели. Дали президентът ще бави първия мандат, или не, бюджетът ще бъде приет, стига да има политическа воля за това, което още не е сигурно, коментира той. Не трябва да се вдигат данъци, трябва обаче да се орежат излишни харчове, трябва да се помисли по отношение на ролята на раздутата администрация в България и най-важното – не трябва да се робува на 3-процентния дефицит, смята Костадинов. Той отбеляза, че този 3-процентен дефицит е с една единствена цел - за да може да се изпълни едно от важните условия за членство на България в еврозоната. Според него не трябва да се жертват социални разходи за сметка на 3% дефицит. 

ДПС

Три процента дефицит е постижим, но зависи в какъв срок трябва да бъде постигнат и на каква цена, смятат от ДПС. Според председателя на партията Мустафа Карадайъ, когато ДПС са излезли от управлението през 2009 г., дългът на страната е бил 1,5 млрд лв., което, по думите му, практически се равнява на нула, и близо 8,5 млрд лв фискален резерв. След това дългът на страната в края на 2020 г. беше над 20,5 млрд лв., смята Карадайъ.

„БСП за България“

Корнелия Нинова заяви, че за БСП дефицит под 3%, за да влезем сега и веднага в еврозоната, не е приемливо. Няма да подкрепим предложение за увеличение на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на стимули за малкия и средния бизнес, заяви още лидерът на БСП. Тя поиска минималната работна заплата, която стана 50% от средната, да влезе в сила от първи юли.

Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме, защото сега щяхме да имаме спокойствие, обърна се Нинова към президента и припомни, че тогава от БСП са настоявали за това.

В отговор държавният глава Румен Радев коментира, че може да бъде спорен моментът защо служебният кабинет не е внесъл бюджет в края на миналата година. Ако бюджетът беше внесен и всички тези 10 млрд. претенции за допълнителни разходи бяха се случили, в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок, поясни той.

„Има такъв народ“

Ако няма редовно правителство и се отиде към избори, нашето мнение е, че не е добре да се приема бюджет, заяви Тошко Йорданов. За нас е по-добре, ако няма редовен кабинет, да остане старият бюджет, защото от двата бюджета, които правихме в такава ситуация преди избори, резултатът е този, който виждате – неконтролируема инфлация, защото тогава се залагат разходи с ясното съзнание, че няма откъде да дойдат парите, но партиите правят предизборни агитации и пиар, коментира той.

Законодателни приоритети

ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че при най-бързи темпове на работа комисиите в парламента могат да започнат работа или до края на следващата седмица или след 1 май. Приоритетно ще бъдат разгледани и законите, внесени от Министерския съвет за Плана за възстановяване и устойчивост, за еврозоната, Шенген, както и двата закона, свързани с реформа в правосъдната система. Според нея при договореност между всички групи в Народното събрание може в рамките на две или три седмици, при съкратени срокове, да бъдат разгледани възможно най-много закони.

„Продължаваме промяната-Демократична България“

Кирил Петков от ПП-ДБ посочи като приоритети - правосъдна реформа и възможност да се разследва главният прокурор, КПКОНПИ, Шенген и еврозоната. 

Относно приоритетните законопроекти, съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира, че заедно със закона за бюджета и двата допълнителни закона, свързани с бюджета, имат нужда от три месеца при една интензивна работа, за да успеят да постигнат поставените цели, заяви той.

„Възраждане“

За нас преди всичко е важно запазването на българската финансова независимост, на българската валута, България да бъде максимално дистанцирана от конфликта в Украйна, да започнем предоговаряне на отношенията с нашите европейски партньори, и е важно в крайна сметка да има политическа стабилност, но не на всяка цена, заяви Костадин Костадинов. 

По време на консултациите той поздрави служебното правителство за решението за временно ограничаване на безмитния внос на земеделска продукция от Украйна, но посочи, че правителството все още не е предприело действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за въглищните централи. 

В отговор държавният глава каза, че текат интензивни разговори с Европейската комисия. „Очаквам до края на април да има постигнат резултат“, добави Румен Радев.

ДПС

Според ДПС едни от основните приоритети са членството на България в Шенген и влизане в еврозоната. 2020 г. е трябвало да бъдат разписани оперативните програми, ПВУ и заедно със стратегическия план за земеделието става въпрос за 60 млрд лв., които седят в Брюксел и чакат да си напишем домашното, посочи Карадайъ и добави, че България спешно трябва да си напише домашното от достойнство.

„БСП за България“

От левицата откроиха четири важни и спешни въпроса за решаване в парламента. Първият е борба с инфлацията и бедността, намаляване на цените, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и усилията за приемане на България в Шенген, посочи председателят на ПГ на левицата в парламента Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че и четирите теми са възможни само през приемане на бюджет, защото имат финансово изражение. 

„Има такъв народ“

Всички разумни закони по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат подкрепени от нас с детайлно вглеждане в акцентите и във всички параграфи, защото „дяволът е в детайлите“, заяви Тошко Йорданов. По думите му идването на парите по този план е необходимо за българската икономика. Според колегата му Филип Станев всички говорят на практика за едни и същи приоритети, свързани с Шенген, влизането в еврозоната и ПВУ. Стига думи, време е за дела, коментира той.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 27 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 41 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 13 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 13 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 14 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 14 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности