20

Е диният от задържаните с дрога в Перу – 45-годишният Асен Чехларов, е имал обща фирма с бившия член на Управителния съвет на БНР и член на борда на директорите на "Медийна група България" Христин Стрижлев.

Чехларов беше задържан заедно с още един българин Георги Николов преди няколко дни в гр. Писко, Перу с рекордното количество от 380 кг кокаин. Стойността на наркотика е за около 200 000 000 долара.

„От 15 години нямам връзка с Асен, не сме се чували, не сме се виждали“, заяви Стрижлев по телефона, предаде NOVA.

Фирмата „Север+“ е регистрирана в Ловеч през 1997 година, а дейността й е била радио и телевизионна дейност. С днешна дата фирмата не развива дейност. 

„Не познавам този човек“, заяви и журналистът Петър Пунчев - също вписан като част от фирмата „Север+“ и заяви, че фирмата е била създадена с цел развитие на радиостанция в Плевен и Ловеч.

Пунчев и Стрижлев са бивши съдружници  в собствеността на радиата „ФМ+“ и радио „Фреш“. И двамата бяха кандидати да оглавят Националното радио.

Третият съдружник в дейността им е Пламен Радински. Той е посочен и като управляващ във фирма „Север+“, където участие има задържаният с дрога Чехларов. Радински отрече да познава Чехларов. 

„Дейността на фирмата беше изграждане на радиостанция в град Ловеч. Не го познавам и нямам спомен. Беше преди 20 години“, обясни пред NOVA Радински.
 
Освен във фирма „Север+“ Асен Чехларов има участие в още няколко фирми, които не развиват дейност. „Ветримекс“ е регистрирана в София и има за цел търговско посредничество с различни стоки. „Астранет“ също е регистрирана в столицата, а дейността й е далекосъобщения. „Трансауто“ се е занимавала с товарен транспорт.

По информация на NOVA Чехларов и Николов са излетели от летище „София“ няколко дни преди да бъдат задържани в Перу. Крайната дестинация за стоката пък била Западна Африка.

Експерти разказаха, че Гана и Нигерия са се превърнали в депо разпределително за кокаина от Южна Америка. От африканските страни наркотикът заминава за САЩ и Западна Европа, като годишно потреблението на кокаин на Стария континент е 200 тона. В Америка консумират с около 50 тона повече. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@