11

З апочнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната избирателна комисия.

При държавния глава са парламентарно представените партии и коалиции, които ще представят своите номинации.

Консултации при президента с парламентарно представените сили за състава на ЦИК

Кои са предложените имена

Предложението на ГЕРБ за председател на Комисията е Красимир Ципов, обяви Десислава Атанасова.

"Ципов е юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание", посочи Атанасова. Десислава Атанасова каза, че предлага най-голямата ПГ да получи мястото на председател на ЦИК. 

"Предлагаме за членове на ЦИК Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева", каза още Десислава Атанасова.

Тримата представители на "Има такъв народ" бяха представени от Виктория Василева.

Предложени за членове на ЦИК бяха Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гавраилов. От партията предлагат Камелия Нейкова да бъде зам.-председател на ЦИК.

"Камелия Нейкова - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - юрист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати", обяви Василева. 

Предложението на "БСП за България" за членове на ЦИК са Емил Войнов, който да бъде и зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове. Това каза Иван Иванов от БСП. 

"Емил Войнов е експерт в изборния процес. Силвия Стойчева е участвала в множество изборни кампании. Третият кандидат - Цветанка Георгиева е с дълъг стаж в изборното законодателство", добави Иванов.

Предложението на ДПС за членове на ЦИК са Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Имената бяха обявени от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Севинч Солакова - юрист по образование с дългогодишен професионален юридически и административен опит. Ерхан Чаушев е завършил юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит”, посочи Мустафа Карадайъ.

"Опитът на кандидатите и личните им качества ще спомогнат за утвърждаването на ЦИК като независим държавен орган, който е призван да произвежда законосъобразни, демократични и честни избори. От наша страна предлагаме евентуално Севинч Солакова за секретар, в зависимост от останалите предложения", коментира той.

Предложението на "Демократична България" за членове на ЦИК са Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Това каза председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов добави, че няма да подкрепят кандидатурата на Красимир Ципов като председател на ЦИК. Той посочи, че предлагат Цветозар Томов да бъде зам.-председател на ЦИК.

Предложението на ПГ на "Изправи се! Мутри, вън!" за състав на ЦИК е Росица Матева. Тя е предложена и за зам.-председател на ЦИК.

"Няма да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК", обяви председателят на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова. Според нея това е обида към българските избиратели.

"Апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК с почтено име в областта на организацията на изборите", коментира тя. 

Обобщението дойде от президента - за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели - Камелия Нейкова от "Има такъв народ", Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от "Демократична България" и Росица Матева от "Изправи се! Мутри вън!". 

Единствената кандидатура за председател предизвика остри реакции от страна на БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Нито една от останалите партии обаче не даде предложение за този пост.

"Ние не бяхме подготвени с юридическа кандидатура. Това е доказателство, че нямаше предварителен сговор. Ако знаехме, че ще се стигне до излъчването на такава кандидатура, щяхме да излъчим кандидат и да поемем отговорност", заяви Христо Иванов от "Демократична България" пред журналисти след консултациите.

"Виждаме поредното бягство от отговорност, от избягване на горещия картоф", заяви още Иванов, запитан защо никоя друга партия не е предложила кандидат за председател.

"Когато искаш да правиш промяна, трябва да застанеш зад тази промяна", каза Христо Иванов.

В четвъртък ще има проверка дали всички кандидати за членове отговарят законовите изисквания. В петък са събеседванията и устните изслушвания при президента. Следващата седмица президентът ще издаде указ, с който да назначи новата ЦИК.

В началото на консултациите

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание", заяви президентът Румен Радев.

По думите му "дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни".

"Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разпускане, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите", заяви президентът.

Той опроверга твърденията, че президентът избира ЦИК.

"По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение", каза още той.

На "Дондуков" 2 се проведоха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции, за да го запознаят с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия, обобщава Агенция "Фокус".

До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Още във вторник обаче новият състав на ЦИК и консултациите при президента станаха повод за политически престрелки.

По-рано днес при връчването на мандата за правителство на "БСП за България" президентът Радев обяви решението си новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май, а предсрочния вот да се състои на 11 юли. Президентът обяви още, че публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще бъде на 7 май.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 16 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 16 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 17 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа