П рез летните месеци, при пациенти на терапия за хипотония, много често оплакванията са от доближаване на границите, това е проява на дехидратация, коментира за Агенция „Фокус“ кардиологът д-р Петър Калайджиев.
„Особено важна е хидратацията. Спрямо килограмите на ден трябва да има 2-2,5 литра прием на вода,
за да избегнем дехидратация“, категоричен е експертът. Лекарят обясни, че само при по-тежка форма на сърдечна недостатъчност, хронично бъбречно заболяване и особено терминалната бъбречна недостатъчност, когато пациентите са на хемодиализа, приемът на течности се ограничава до 1,5-2 литра на ден.
„Липсата на физическа активност, недобрата хранителна култура, високият прием на готварска сол и генетични аспекти са в основата на големия процент пациенти с високо кръвно налягане“, каза още специалистът. По думите му
намаляването на телесното тегло във всички случаи води до понижаване на кръвното налягане
и намаляване или спиране на медикаментозната терапия, особено при млади хора, които са мотивирани.
„Редукцията на килограми е един много силен тригер, който редуцира артериалното налягане и подобрената физическа активност. Ако не да се спре терапията, поне да се намалят дозите“, подчерта лекарят.
[gallery]6564[/gallery]
Много често по време на горещините се налага намаляване на медикаментозната доза за високо кръвно налягане, подчерта още д-р Калайджиев.„Препоръчвам на пациентите да следят стриктно състоянието си, особено тези с хронична артериална хипертония. Летните месеци наистина са по-трудни за контрол на кръвното, но по-благоприятни от гледна точка на хипертоничните кризи, които значително намаляват“, обясни лекарят.
Д-р Калайджиев препоръча да се консумират храни бедни на натриев хлорид
не само през лятото, но и през всички сезони. По отношение на чесъна, който се слави с възможността да понижава кръвното налягане, лекарят каза, че той е страхотна подправка за таратор, но по отношение на кръвното налягане по-скоро съветва хората да се консултират с кардиолога, който ги следи.
При пациенти, при които се съчетава метаболитен синдром, инсулинова резистентност, нарушена гликемия на гладно и захарен диабет, трябва да се внимава със сладките плодове, каза още кардиологът. „Динята влиза в категорията на сладките плодове. Не казваме да не се консумира, но ако пациентът страда от захарен диабет, количеството трябва да е по-ограничено и внимателно да се проследява кръвната захар“, посъветва д-р Петър Калайджиев.