10

В ицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма за какво да се извинява. Поводът за коментара е поисканата му оставка от организации, заради негово изказване към ромската общност от миналата седмица.

Винаги съм казвал, че между тези хора има и такива, като тези деца, които ходят на училище, посочи Каракачанов. Той добави, че единственият начин за пълноценна интеграция е през образование и труд.

Министърът коментира темата пред журналисти в Министерството на отбраната, след като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица".

По думите му тази инициатива е добра, защото дава пример на останалите в общността как могат да се интегрират - през образованието и труда. Той пожела на децата да са добри ученици и им обясни, че завършването на училище ще има позволи да си намерят работа и да имат самочувствие, че са образовани хора.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДЕЦАТА ВИЖТЕ ТУК

Ученици сурвакаха Красимир Каракачанов по повод Василица

За протеста днес пред Министерския съвет срещу него, вицепремиерът Каракачанов коментира, че всеки има право да протестира.

По думите му всички организации, които през годините са усвоявали средства за ромска интеграция трябва да направят отчет за това колко пари са получени, за какво 
са изразходени и защо няма ефект от това. Според него те са основните отговорни, защото са получили парите.

Цветанов: Проблем с интеграцията на ромите има

Вицепремиерът отбеляза, че вече е изготвил Стратегия за интеграция, която трябва да се внесе в МС. Той обясни, че интеграцията става през събаряне на гетата, защото хората в тях трябва да живеят заедно с останалите граждани. Те трябва да се трудят и да изкарват пари, за да си осигурят място за живеене. По думите му местната власт контролира незаконното строителство и изникването на подобни гета, както и образователната система в съответната община.

Каракачанов отбеляза, че е съгласен да се дават пари за интеграция, но за образование и спрямо съответен резултат.

По темата за закупуването на нови изтребители от държавата министърът на отбраната коментира, че предстои да се разбере дали партньорите в коалицията "Обединени патриоти" ще подкрепят предложението на правителството, отправено към парламента.

Той допълни, че при въпросите за националната сигурност и интереси не трябва да има леви и десни, сини и червени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@