12

Д нес е първото заседание на междуправителствената комисия със Северна Македония, която ще направи преглед за съдържанието на учебниците по отношение на общата ни история.

Създаването на комисията бе уточнено с подписването на 1 август 2017 г. на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Комисията се ръководи от българския външен министър Екатерина Захариева и македонският й колега Никола Димитров.

Ден преди събирането на комисията лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов излезе с остро писмо до медиите, според което "Скопие „тупа топката“ и шиканира. Ако това продължава – преговорите са безсмислени".

"Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“, пише Каракачанов.

Според него предложението на Скопие било, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България. "На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи", отбелязва Каракачанов.

По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори, "но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна".„

Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша, посова още Каракачанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@