Камбаните във Варна бият траурно
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
35

Камбаните на катедралния храм "Св. Успение Богородично” в 15.00 ч. биха траурно заради смъртта на митрополит Кирил.

На катедралния храм е поставено черно знаме в знак на траур. Траурният звън на кампаните ще продължи на всеки час, включително и в сряда.

Варненският и Великопреславски митрополит ще бъде погребан в четвъртък, съобщи след заседание на Епархийския съвет отец Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия.

В четвъртък в 8 часа тялото на митрополита ще бъде положено за поклонение в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати съболезнователен адрес до патриарх Неофит и до Светия синод на Българската православна църква по повод внезапната кончина на митрополит Кирил, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В писмото Михаил Миков отбелязва, че митрополит Кирил е посветил живота си на всеотдайна служба на своето паство, приел е за своя мисия духовното и нравственото израстване на българските деца, работил е за социална ангажираност на църквата.

"Ще го запомним с дълбокото му човеколюбие и искрена убеденост, че само вярата може да спаси народа ни", пише Михаил Миков.

Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователно писмо до Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод преждевременната кончина на митрополит Кирил, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът изтъква, че митрополит Кирил близо 25 години е бил предстоятел на Варненска и Великопреславска епархия и с вещина е водил епархийските дела, като е полагал усилия за благоустройството на епархията.

"Приемете моите и на българското правителство дълбоки съболезнования. Поклон пред светлата му памет", пише министър-председателят в писмото си до Негово Светейшество.

"Вярвам, че това е тежък момент за миряните от Варненската епархия, за всички православни християни. Сигурен съм, че митрополит Кирил ще остане в паметта ни като един от най-активните духовници, работещи всеотдайно за доброто сътрудничество между институциите и Българската православна църква. Убеден съм, че дейността на митрополит Кирил и започнатите от Негово Високопреосвещенство благородни каузи ще намерят своето продължение", заявява Бойко Борисов в съболезнователна телеграма.

Митрополит Кирил беше един от дейните български митрополити, въпреки че някои негови изяви се възприемаха като абстрактни за поведението на един духовник, каза архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, по повод кончината на Варненския владика.

"В своята епархия той беше на изключителна висота и на подобаващо ниво за един български архиерей. Може би защото беше по-креативна личност от много други хора, някои хора му се възхищаваха, други го упрекваха, но истината е, че това е загуба за Българската православна църква. Това беше един млад митрополит и деен в същото време, известен в православните среди извън България", заяви архимандрит Антим.

Митрополит Кирил винаги се обръщаше към служителите от митрополитския храм – катедралата "Свето Успение Богородично" с усмивка, с поздрав и с благословение, разказа Юлия Мерсинкова, която продава свещи и икони в катедралата.

"Може би, защото това е митрополитска църква, той ни познаваше всички по имена, поздравяваше ни, бяхме като едно семейство”, каза още Юлия Мерсинкова.

Тя разказа още, че митрополит Кирил е идвал и сутрин, и вечер в храма, за да служи. Последно го е видяла в храма в събота.  (чуй репортаж на "Дарик" как митрополит Кирил е прекарал вчерашния ден)

Митрополит Кирил работеше много добре за ползотворните отношения между Православната църква и държавата, каза Емил Велинов, директор на Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет.

"Дядо Кирил повече от 20 години беше митрополит на Варненска и Великопреславска митрополия и 41 години, откакто е монах. Може би е един от хората, които управляваше като митрополит близо четвърт век Варненска и Великопреславска митрополия.

Изключително добри контакти сме имали с него и когато стана наместник-председател на църквата, сме търсили неговото съдействие”, каза Емил Велинов.

Той добави, че Църквата и енориашите ще преценят каква загуба за църквата е кончината на митрополита.

Голямата трагедия с кончината на митрополит Кирил не трябва да бъде използвана спекулативно, каза Румен Петков от БСП.

"Това е голяма загуба за българското православие и много се надявам - да нямаме спекулации в тази връзка, да не използваме една голяма трагедия и на Варненската епархия и на Светата православна църква, но на първо място на неговите близки и приятели, за да всяваме отново разделение в обществото. Нито митрополитът, нито Православната църква, а и въобще никой човек не заслужава такова нещо. Бог да го прости!", каза Румен Петков.

Надяваме се, миряните да го запомнят с неговите дела и в името на Варненската епархия, и в името на Светата православна църква, каза още Петков. Такива трагедии трябва да ни научат, че сме временно на този свят, и има много по-големи ценности, пред които си струва да се прекланяме, и за които си струва да се борим, добави Петков.

Докато бях министър, митрополит Кирил отговаряше за вероизповеданията и работихме в много тясно сътрудничество, тъй като Варненската епархия е не само една от най-големите, но там се строяха много църкви и се развиваха определени социални дейности в помощ на бедните, борбата с наркотиците - нещо, което в много други митрополитски епархии не правят, каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

"За съжаление, дядо Кирил нямаше пиар и трудно отговаряше на нападките, които заинтересовани кръгове – светски и църковни, желаещи да лапнат имотите на църквата, го атакуваха с неверни и некоректни твърдения и действия, едно от които беше скъпата кола "Линкълн", която е среден клас кола, струва малко и не е купена от него, а му е дадена за ползване от един от спонсорите на неговата дейност", каза Божидар Димитров.

Колата е била дарение от една от фирмите, които са спонсорирали кухните за бедни в кварталите "Аспарухово" и "Владиславово".

"Той беше точно типичен модерен тип архиерей, каквито има на запад и той благодарение на своята култура, търпимост и широка отвореност за света, прилагаше в своята епархия, служейки за пример и на някои други митрополити. Вечна му памет!", каза още Димитров.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали

Свят Преди 10 минути

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 47 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 1 час

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 2 часа

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 2 часа

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 2 часа

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 2 часа

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 2 часа

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 2 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 2 часа

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 9 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 10 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 11 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 11 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 11 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози