8

Д жон Иванов е на 15 години, роден е и расте в чужбина – съдба, която споделя с хиляди деца с български корени, днес граждани на държави от цял свят. Джон обаче има уникален опит при първото си посещение в България, когато, както самият той споделя, „попивах всеки звук, мирис и цвят“. Остава запленен най-вече от историята, до която се докосва, благодарение на посещението си в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, разполагаща с архивни документи на стотици години. Преживяването на Джон в страната на неговите предци е актуално не само заради особеностите на глобализираната среда, в която растат младите българи от цял свят, а и заради едно случайно съвпадение – тази година се навършват 140 години от създаването на Националната библиотека и в тази връзка институцията инициира проекта „Съхранените архиви през призмата на бъдещето“, който ще позволи на още повече млади хора да преоткрият съкровището на историята чрез представянето ѝ по модерен и достъпен начин. Проектът е част от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която вече 10 години подкрепя значими за обществото каузи от сферите култура и образование, здравеопазване, социални дейности и опазване на околната среда. Вижте историята на Джон в разказ от първо лице. И изберете да помогнете на Националната библиотека да създаде още много подобни истории.

„За България ми разказваше баба ми Мария, в редките случаи, когато идваше на гости при нас, в далечната страна, където съм роден и живея. В гласа ѝ се долавяше гордост и чувство за национална принадлежност, примесено с любов. В детското ми въображение нейната родина беше обвита в тайнственост и често си представях как тръгвам на дълъг път, по който събирам парчета от пъзел, сглобявам ги и се появява тя, страната откъдето произхожда моя род – България.

Времето минаваше. Пораснах. Вече съм петнадесетгодишен. Вълнуват ме много неща, но копнежът по тайнствената страна остана. И както в приказките става... мечтата ми да дойда в България се осъществи тази година. Пътувахме в продължение на петнадесет дни из страната, а аз попивах всеки звук, мирис и цвят, но все още не усещах онова чувство на гордост, което баба ми Мария изпитваше, когато говореше за родината си.

В деня преди да си заминем, посетихме Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Силно ме впечатли величието на сградата, нейните просторни помещения, излъчващи топлина и уют. Разгледахме няколко изложби, които разказваха за славното ни минало и делата на великите българи, видяхме и дигитално копие на личния бележник на Апостола на свободата... Впечатли ме дигиталната библиотека, с колекции от български ръкописни книги, първите издания на съчиненията на български възрожденски просветители и писатели, фотографии, графики и много други.

Докосвайки се до българската книжовна памет, изпитах онова невероятно чувство, наречено гордост, принадежност и любов към всички мои съотечественици, оставили за бъдещето това, което са създали. Приех като безценен дар тези чувства, отнесох ги в далечната страна, в която живея, и ги пазя в сърцето си!“

Проектът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ „Съхранените архиви през призмата на бъдещето“ предвижда закупуване на технологично оборудване за зала „История на книгата“, с което ще бъдат съхранени и популяризирани по атрактивен за младите хора начин безценни документи от книжовното наследство на България. Можете да помогнете за реализирането на проекта чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта, чрез Райфайзен Онлайн или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS KNIGA.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@