Как българската и американската прокуратура се оказаха с идентични мерки в борбата с COVID-19
Източник: БГНЕС
1

В контекста на световната социална и икономическа криза, до които с бързи темпове води все по-агресивно разпространяващата се пандемия от COVID-19, правоохранителните органи на всяка отделна държава трябва да бъдат стожер за запазването на правата на гражданите и на общественото спокойствие.

В България, както по отношение на всичко останало, тази максима не се прие еднозначно и се намериха противници на намесата на държавното обвинение при оказването и налагането от страна на държавата на мерки по преодоляване на кризата от COVID-19 и на смекчаване на негативните последици за гражданите и обществото. Не само това, дежурните "бойци" срещу активността на прокуратурата, за които би било най-удобно и спокойно такава изобщо да не съществува, обвиниха в опит за налагане на диктатура главния прокурор Иван Гешев и колегите му негови заместници заради действията им и опитите да затегнат мерките у нас срещу спекулата с най-необходимите за гражданите стоки и лекарства, както и с желанието си да предотвратят евентуален последващ бум на престъпленията, за които пандемията създава изключително топла и уютна среда.

Оказва се обаче, че активността на прокуратурата в подобни форсмажорни обстоятелства не е наш собствен, български белег, а мерките и действията на държавното обвинение са идентични с тези в САЩ (които в момента са епицентър на заразата, бел.ред), където, макар и различни по своята структура, правоохранителните органи просто изпълняват дълга си да опазят и съхранят гражданските права на хората, сред които живеят, пише "Правен свят".

Ето и няколко примера, за да не звучи твърдението голословно. На 24 март главният прокурор на САЩ Уилям Бар (В САЩ министърът на правосъдието е и главен прокурор, бел.ред) пише доклад, в който се съдържат редица предписания във връзка със създаването на група за предотвратяване на спекула с цените и презапасяване със стоки. Любопитното тук е, че още на 13 март българският зам.-главен прокурор към Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева възложи на ръководителите на Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, на Комисията за защита на потребителите, както и на Българска агенция по безопасност на храните да извършат проверки на продажбата на лекарствени продукти и храни до края на извънредното положение в България. Това у нас доведе до обвинения към държавното обвинение в прекомерна намеса.

Оказва се, че американските мерки в тази насока не се различават особено, като главният прокурор Бар разпорежда незабавно създаване на работна група за справяне с пазарната манипулация и презапасяването със стоки в хода на кризата. По аналогия на българския Щаб, създаден със заповед на главния прокурор Иван Гешев, идеята на американската работната група е да изработи ефективни мерки, добри практики, съвместно с Министерство на здравеопазването на САЩ по линия на конкретни артикули и облекло, както и за координиране на националните разследвания на незаконни дейности. Ръководител на групата е Крег Карпенито, щатски прокурор на Джърси, а всяка прокуратура, както и съответните подструктури, са отговорни за определянето на прокурор с опит, който да участва в работната група. "Трябва да направим всичко възможно, за да защитим правата и безопасността на американците в това тревожно време. Благодаря на всички ви за работата ви за страната", пише в издаденото предписание главният прокурор на САЩ и допълва: "Това не означава, че Министерството ще разследва всеки американец, който се запасява с продукти от ежедневна нужда или за осигуряване на необходимите стоки за бизнес начинанието си. Нито пък ще предприемаме действия срещу производители и доставчици, които работят с правителството, и доставчиците на медицински консумативи, които участват в борбата с кризата. Но ще преследваме безкомпромисно спекулантите, които се презапасяват с големи количества стоки, надвишаващи техните нужди и установените цени. Жизнено важните стоки следва да бъдат насочвани към болниците за спешна помощ, а не в търговските обекти за презапасяване", казва американският главен прокурор.

Друг пример, който ясно показва, че мерките, които се предприемат от държавното обвинение у нас са напълно идентични с тези, които се прилагат и в Щатите – емблемата на демокрацията и човешките свободи – е Меморандумът, издаден от американския зам.-главен прокурор и зам.-министър на правосъдието, с който той докладва, че в САЩ са налице множество престъпления, свързани с настоящата пандемия COVID-19. "Извличането на незаконна печалба от кризата, ощетяваща американците, е укорително и няма да бъде толерирано. Настоящият Меморадум е, за да ви информира за някои схеми, за които сме уведомени, с цел да бъдат определени институциите, които да бъдат ангажирани със справянето с тези схеми и същевременно да подчертая значението на координацията между държавата и местните власти в този труден момент", пише американският главен прокурор.

Подобно на българския главен прокурор Иван Гешев, американският зам.-главен прокурор призовава институциите да вземат своевременни и адекватни мерки за справянето с кризата. "Въпреки че Министерство на правосъдието е световно признат лидер в правоприлагането, ние не сме в състояние да предпазим населението си от тези схеми сами. За тази цел насърчаваме вашите структури да работят съвместно с националните и регионални институции, за да се осигури разкриването на такива нарушения по възможно най-бързия начин и да бъдат използвани всички налични средства за наказанието им", пише американският зам.-главен прокурор с призив до останалите институции.

Не по-различно от България и в САЩ отчитат няколко основни схеми, които крият опасност за правата на гражданите. Американският зам.-главен прокурор посочва в своя Меморандум, че такива са eлектронни обаждания, които предлагат фалшиви оферти за продажба на респираторни маски без подробна информация относно доставката; фалшиви  приложения и уебстраници, свързани с COVID19, които инсталират злонамерен софтуер; фалшиви имейли с призив за събиране на пари или предлагащи злонамерени софтуери; измами от социалните медии относно събиране на дарения или финансиране, в случай, че получателят предостави банковата си сметка; продажба на фалшиви тестове, медикаменти за лечение, имунизационни лекарства и защитно оборудване; фалшиви предложения за безплатни тестове за COVID 19 с цел получаване на информация за бенефициента на Medicare, която се използва за подаване на фалшиви медицински претенции за несвързани, ненужни или фиктивни тестове или услуги; изготвяне на лекарствени схеми, включващи антивирусни лечения и други медикаменти, определени като лечебни срещу COVID19; ограбване на изписаните от болница пациенти и посещаващите лекарските кабинети; заплахи от  насилието срещу кметовете и други държавни служители; заплахи за умишлено заразяване на други хора. Последното особено много кореспондира със ситуацията у нас, където критиците на българската прокуратира нададоха вой до небето, че образуваните у нас досъдебни производства за нарушаване на карантината представлявали нарушаване на човешките права и произвол.

"В хода на работата бихте могли да се сблъскате, както със злонамерени измами от общ характер, така и със заплахи насочени към определен индивид или обществото като цяло, както и умишлено заразяване на околните с COVID19. С оглед на факта, че корона вируса може да се определи като "биологичен агент", съгласно НПК на САЩ и подобни действия биха могли да бъдат разглеждани и като нарушения свързани с терористични подбуди. Заплахата и опитите за използване на корона вируса като оръжие спрямо американците няма да бъдат толерирани", казва американският зам.-главен прокурор.

Специално внимание САЩ обръща на опитите на някои големи компании да спекулират с продажбата на медицински материали и лекарства. "Лица и бизнес представители биха могли да акумулират големи количества медицински медикаменти или оборудване, превишаващи техните нужди на дневна база за продажба на цена по-висока от пазарната. Както бе написано в подписания от Министър на правосъдието / Главния прокурор Меморандум, съхраняването в особено големи количества или продажбата на по-високи от фиксираните цени на определените от министъра на здравеопазването медицински артикули е незаконно. Подобни действия биха могли да бъдат разследвани по Закона за отбраната", пише в доклада на американския зам.-главен прокурор. По аналогичен ред и у нас вече има образувани няколко досъдебни производства за спекула с цените на медицински материали. "Правен свят" вече разказа един особено фрапантен подобен случай, при който столичен аптекар продавал на клиентите си 12 маски за лице на цена от 120 лв. и в момента е обект на разследване.

Всички изредени примери идват да покажат един единствен факт, а именно – че кризата с COVID-19 се простира далеч извън границите на България и самосъзнанието на хората, амбицирани да моделират и манипулират общественото мнение за своя собствена изгода, а борбата и грижата за живота, здравето и правата на хората са мисии на всички държави по целия свят. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 32 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции