94

С офийската градска прокуратура привлече като обвиняема акушерка в столичната болница „Софиямед“ за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете, съобщиха от държавното обвинение.

По време на нощната смяна на 18 април дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му.

В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, уточняват от прокуратурата.

Сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е настанено за лечението в болница „Токуда“, където е и към момента.

Едва на 22 април лекарски екип от болница „Токуда“ е сигнализирал полицията за състоянието на детето.

Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е останало недовършено, поради оказаната помощ от лекарите в болница „Токуда“, посочват от държавното обвинение.

Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа

и прокуратурата ще внесе искане за постоянното ѝ задържане под стража в Софийския градски съд.

По-рано зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че по време на нощно дежурство в София Мед една от акушерките си е позволила да удари с ръка няколко пъти новородено.

Детето е получило кръвоизлив и черепно-мозъчна травма. То вече е със стабилизирани жизнени показатели и

няма опасност за живота му.

По думите му се обсъжда дали да бъде направено изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се разбере има ли бебето други сериозни травми.

Акушерката от град Самоков е била с дългогодишен стаж, с безупречна досега репутация.

"Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество, психолози ще решат. Бих я уволнил, бих потърсил отговорност от нея в съда за уронване престижа, както и

бих подал сигнал в съсловната организация за отнемане правата на практикуване.

Това е непростимо", категоричен е зам.-министърът.

Той посочи, че няма информация дали деянието е заснето от камерите в болницата. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@