„Има такъв народ” предложи нов председател на ЦИК
Консултациите при президента Румен Радев   
Източник: БТА
77

П артия „Има такъв народ” предложи Камелия Нейкова за председател на ЦИК. След разгорещен дебат тя бе избрана за поста.  Първоначално председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри, вън!” Мая Манолова предложи Камелия Нейкова.

„ГЕРБ видяхте какво направиха. Вкараха всички в процедурен абсурд. Трябваше или да се блокира избора на ЦИК и да се явяваме със старата, или да се забавят изборите. Съжалявам, но една безотговорна, вредна партия не може да пречи на цялата държава, така че ние излязохме от ситуацията“, каза председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред журналисти след консултациите при президента.

На въпрос защо Мая Манолова е предложила кандидат от партията на „Има такъв народ“, той отговори, че журналистите трябва да питат нея. „Предполагам, че всеки се е подготвил, можете да питате останалите“.

„Има изисквания за председател на ЦИК. Един от нашите кандидати просто отговаря. Така че там вътре не са идиоти с изключение на няколко човека и могат да разберат, четейки документи, кой отговаря на изискванията и кой не“, добави още Йорданов. Той добави, че вътре е имало безотговорни хора само от една политическа партия.

Тошко Йорданов от ИТН пожела да чуе мнението на останалите.

„Още преди да направим политическа партия заявявахме, че най-важното е да се спазват законите. Такова беше поведението ни. Всички ни натискаха да направим кабинет, при положение, че нямахме ясна подкрепа“”, посочи той.

Иван Иванов от БСП заяви, че биха подкрепили кандидатурата на Камелия Нейкова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ посочи, че този дебат за ЦИК, ако с такива послания и за такава дейност изпрашат техните представители там, то той наистина е притеснен за работата на ЦИК, но най-вече за прозивеждането на едни демократични, свободни, прозрачни и честни избори. Той уточни, че би подкрепил тази кандидатура. „Нямаме никакъв проблем тя да бъде председател”, добави той.

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов също изрази подкрепа към нея.

Президентът Румен Радев уточни, че в този случай няма да има жребий – Камелия Нейкова ще бъде председател,

а Димитър Димитров – зам.-председател. Той се обърна към Тошко Йорданов с думите, че се надява утре от „Има такъв народ” да не снемат доверието от кандидата си.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия. Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста – тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май не беше предложена нито една друга кандидатура.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма кандидатура за председател на ЦИК.

„Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка партия. Но за съжаление

и вие и хилядите ви симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов,

който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера”, заяви президентът в началото на консултациите.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вчера лично Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по молба на Ципов. „Имаше лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му. Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдения за отговорността. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК. Той обаче ще трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове”, посочи тя. Атанасова добави, че предлага Димитър Димитров за зам.-председател на ЦИК.

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ” Десислава Атанасова леко е поизлъгала, че Ципов е решил сам да напусне.

Иван Иванов от БСП заяви, че поддържат свое становище, че е неприемлив кандидат от ГЕРБ за председател на ЦИК, но обстоятелствата са били такива. „За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на неговата кандидатура. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат”, коментира той.

До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента

на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание. Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Разпределението е ГЕРБ – 4 места, „Има такъв народ” и БСП ще са с по 3, ДПС и „Демократична България” ще са 2, „Изправи се! Мутри вън!” – 1. Единствените партии, които обявиха номинациите си за членове на ЦИК бяха „Изправи се! Мутри вън“ и БСП. Адв. Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!”, съобщи, че техният кандидат е Росица Матева, която в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

Консултациите при президента започнаха в 8 ч. на „Дондуков” 2.

След тях процедурата по избор на ново ръководство на ЦИК ще продължи с изслушване на всички кандидати за членове на изборната комисия.

Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме легитимна институция. Това каза президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на ЦИК.

„Изключително важен е съставът на ЦИК.

Изключително важно е доверието на гражданите, където и да се намират по света, да имат доверие в тази институция. Важен елемент е публичността и тя започва с днешното изслушване”, каза още държавният глава.

Секретарят по правни въпроси на президента на Република България проф. Емилия Друмева посочи, че след извършената работа комисията е подготвила доклад за направената проверка. Тя запозна присъстващите със заключението на доклада. По думите ѝ кандидатите отговарят на изискванията за зам.-председатели, секретар и членове на ЦИК.

„Спрямо всички предложени кандидати за тези длъжности не са налични пречки да бъдат поканени на изслушването, което протича. Бяха проведени и допълнителни публични консултации, които приключиха преди малко. На тях беше направено, съгласно закона, предложение за председател на ЦИК – г-жа Камелия Нейкова. Комисията ще извърши своята проверка и за председател”, обясни тя и уточни, че всичко ще бъде съгласно установената процедура.

„Изслушването е изрично залегнало в правилата за публичните консултации. В изложение до 10 минути всеки ще представи себе си и визията си за работа в състава на ЦИК”, добави проф. Друмева.

Хубав или лош, изборният кодекс е стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори

и за решаване на някои от негативните страни от нашия изборен процес, каза президентът Румен Радев на публичното изслушване на „Дондуков”2 на ръководството и членовете на ЦИК.

Радев посочи, че пред ЦИК има много предизвикателства, а също изрази очакването за по-голяма твърдост на комисията за санкциониране навреме на всички нарушения. Атаки ще има от всякакви партии и интереси, но важно е политическите противоречия и атаки да не се пренасят в ЦИК, каза президентът Радев. Президентът очаква, че със знанието, волята и отдадеността на мисията от членовете на ЦИК, те ще обединят усилията, така че да противостоят на атаки, да изпълняват стриктно закона и да отговарят на високите очаквания на гражданите.

Румен Радев каза, че ще издаде указа за ЦИК в срок, с една особеност, че предвид решението, той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство поради мораториума.

„Централна избирателна комисия (ЦИК) трябва да започне с летящ старт,

още в първите дни след указа, трябва да започнем с приемане на решения съобразно сроковете в Изборния кодекс”, заяви Камелия Нейкова, която ще бъде председател на ЦИК, за което се разбраха парламентарните сили на допълнителните консултации при президента по-рано днес.

Камелия Нейкова определи новите моменти в Изборния кодекс като голямо предизвикателство. Тя посочи, че е привърженик на машинното гласуване, защото улеснява процеса и не позволява недействителни бюлетини. Нейкова изтъкна, че ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено за гласуването извън страната.

Номинираната от ДПС за секретар на ЦИК

Севинч Солакова, която и до момента е на тази позиция, изтъкна, че комисията трябва да има целта да създаде доверие в целия изборен процес, а също и да работи за своето институционализиране. Ако ЦИК прилага закона правилно и еднакво, тогава определението независим държавен орган няма да бъде само запис в Изборния кодекс, посочи Солакова.

Димитър Димитров, който ще бъде заместник-председател на ЦИК, номиниран от ГЕРБ-СДС,

каза, че би предпочел избирателната комисия да се нарича комисия по изпълнение на законодателството, защото така ще отпадне натиска върху този тип администрация да бъде свързван с кампаниите. Той посочи, че скептичното му отношение към технологиите е свързано с много подробната му компетентност и наблюдение на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Димитров заяви, че за настоящата кампания ще направи всичко възможно и има идеи за това, как може да бъде направено използването на машини достатъчно сигурно, за да няма никакви притеснения и съмнения.

Сред предизвикателствата пред новата ЦИК

Емил Войнов („БСП за България”),

който ще бъде заместник-председател на комисията, посочи довършване на процедурите по досегашния договор с изпълнителя за машините „Сиела Норма”, както и организирането на нова процедура за придобиване на най-малко поне 300 специализирани устройства за машинно гласуване за избирателните секции извън страната, логистичното осигуряване и обслужване на машините. Трябва в не по-малко от 250 избирателни секции извън страната да бъдат доставени машини за гласуване, в т.ч. и на други континенти, те трябва да са придружени от охрана, техници за инсталиране и поддръжка, посочи Войнов. Според него, ако членовете на ЦИК работят отговорно, ще успеят да се справят с тази задача и да организират честни, прозрачни, успешни избори.

Цветозар Томов („Демократична България”),

който ще бъде заместник-председател на ЦИК, също заяви, че машинното гласуване е голямото предизвикателство в тази кампания. Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване, да построим такава информационна кампания, каквато до момента ЦИК не е организирала, каза Томов. Той изтъкна важността да се осигури възможност на всеки, който желае, да тества да гласува машинно, както и да се установи достатъчно точно и чрез тестове капацитета на една машина в рамките на един стандартен изборен ден. Томов посочи и важността партии и организации да имат достъп до процеса по тестване и сертифициране на машините.

Росица Матева („Изправи се! Мутри вън!”),

която ще бъде заместник-председател на ЦИК, изтъкна важността установяването на съответствието на машините да бъде публично, да присъстват представители на гражданското общество и организации, на партиите, които са кандидати, за да няма съмнение как е установено съответствието на устройствата за машинно гласуване и за това, че те отговарят на изискванията на изборния кодекс и на техническото задание, което ЦИК е приела.Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване, каза още Матева. Тя ще настоява ЦИК да изработи методика, по която да бъдат предоставени машини в цялата страна, за да може всеки, който желае да види още преди изборите как се гласува с машина, за да няма притеснения, че начина на гласуване може да затрудни избирателите.

Камелия Нейкова заяви, че

новите моменти в изборното законодателство поставят пред ЦИК задачи, които трябва много отговорно да се изпълнят

и изрази надежда да работят толерантно помежду си, с добър и ефективен диалог с институциите, които имат отношение към изборния процес, с прозрачност и публичност в действията си и с мащабна разяснителна кампания, за да може всеки български гражданин да бъде убеден, че правото му на глас ще бъде реализирано и никой няма да бъде лишен от тази възможност. Изключително много разчитаме на това, партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори, да не превърнат ЦИК в заложник на техните спорове. Нека да ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим, защото ни чака много работа, каза Нейкова.

Радев свиква допълнителни консултации за излъчване на председател на ЦИК

Борисов: Това е капанът и вие скочихте в него

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Кои са кандидатите на партиите за състав на ЦИК

Коментари 77
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

77 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 23 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 час

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции