162

Ще затворим "Арена" и "Замунда" - сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси, заяви пред Про.бг началникът на сектор "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев.

Ще изчистим пространството от интернет пиратите и ще сложим легални платформи, добави той.

Не е проблем, че дребните юзъри свалят, проблем е когато тези пирати ограбват труда на авторите, подчерта Колев.

По думите му печалбата на посочените сайтове е около 200-300 хил. лв. месечно.

Според информацията на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад "Замунда", а руснак - зад "Арена".

Делата от преди четири години срещу "Арена" и "Замунда" предстои да влязат в съда, но обвиняеми по тях в момента са само хората, които прибират парите, припомни Колев.

По неговия израз торент-сайтовете доставяли нелегално "няколко мола с интелектуална собственост".

Правото на свобода и обмен на информация не трябва да бъде ненакърнено. Трябва да бъдат приети такива закони, че авторите да контактуват директно с потребителите - такава позиция изрази пък блогърът Асен Генов, който пък е инициатор на протестите срещу следенето в интернет.

Според него дори и да бъдат забранени, торентите ще намерят друга среда.

Генов намира за притеснително, че за да се бори с интернет-пиратството МВР сключи "тайно споразумение с частна бизнес-структура", имайки предвид подписания преди два дни меморандум между вътрешното министерство и организациите на звукозаписната индустрия (IFPI) и издателите на бизнес софтуер (BSA)

Достъп на медиите до документа не бе осигурен.

Освен това по думите на Генов Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия не представлява авторите и потребителите, чийто права са нарушени в интернет, така че с подписването на това споразумение става дума за лобиране.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@