ГЕРБ обвини Радев в тайна процедура по купуването на F-16, МО отговори
Източник: Thinkstock/Guliver
57

„В момента две важни теми за България се управляват в пълна липса на прозрачност от служебното правителство”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев в декларация на Групата от парламентарната трибуна, цитиран от NOVA.

По думите му това са мигрантската и бежанска криза пред България. Според декларацията служебното правителство на Румен Радев „развива потайно и процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети Ф16”.

По-късно от Министерството на отбраната уточниха, че придобиването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 е единствено в правомощията на Народното събрание, но не и в тези на ресорното ведомство. 

Eто и целия текст на декларацията на ГЕРБ: 

„Едната тема е мигрантската и бежанска криза пред България.

1. Когато преди месец алармирахме за идващата криза, не бяхме чути. Дори служебното правителство и много от партиите в парламента си позволиха да подходят с ирония към проблема. В момента тайно се ремонтират лагери и подготвят нови терени, които да приемат бежанци и мигранти. Без никаква прозрачност и отчетност пред българското общество.

2. Министри загрижено коментират, че нямат средства за управление на кризата. Казват как Министерският съвет ще предложи промени между двете четения на бюджета, за да се осигурят полиция, армия и приемни центрове. След като бяхте предупредени за идващата криза, защо не го направихте преди да внесете актуализацията на бюджета? А сега полупрозрачно правителството ще иска допълнителна актуализация на вече внесен от правителството бюджет. Това ли е професионализмът и прозрачността на кабинета на Радев? Изтеглете бюджета, актуализирайте го и го внесете пак. Ние ще постъпим отговорно.

3. Вчера стана ясно, че ще приемем бежанци по линия на ЕС и НАТО. До сега българските правителства винаги са били отговорни и солидарни в рамките на тези два съюза. Помагали сме на останалите държави-членки и на Комисията, защото България е външна граница на ЕС и също разчита на тази солидарност.

4. Именно защото сме били честни и открити, премиерът Борисов успя да договори 160 млн. евро допълнителни средства, физическа помощ и техника за охрана на нашата граница, за да не тежат тези разходи изцяло на българския бюджет. Успя да поддържа добри работни отношения с Република Турция, които намалиха натиска над

българската граница, която искаме да напомним, че се явява и външна граница на ЕС. Натискът върху нашата граница е натиск и върху останалите страни членки.

5. Служебното правителство на Радев трябва незабавно да настоява пред Съвета на ЕС за целево финансиране, за да се подготвят външните граници на ЕС в България и Гърция за идващата вълна. Да постави въпроса и да търси съмишленици между държавите-членки за незабавно насочване на средствата на ЕС за хуманитарна помощ с цел подпомагане на приемащите в момента бежанци държави, съседни на Афганистан, както и постигане на споразумения с тези държави по аналогия на споразумението с Турция от 2016 г., за да предотвратим проблема, преди да е стигнал до собствените ни граници. Затова обаче трябва активна външна политика. Трябва авторитет и достъп, които президентът Радев не притежава.

Втората тема, която служебното правителство на Радев развива потайно е процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети Ф16. Ние знаем, че правителствата на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това винаги става на тъмно.

1. Какво всъщност става ясно, че е свършило служебното правителство от отговора на мой въпрос до министъра на отбраната?

a. След като е получен отговор на искането за цени и наличности през пролетта, са продължили преговорите за придобиването на вторите 8 самолета.

b. Правителството сега е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите Ф16.

c. След получаването му, Министерски съвет ще внесе в Народното събрание проект за инвестиционен разход с точните параметри на договора.

d. Веднага след евентуалното му приемане от НС, следващият кабинет трябва да подпише договора.

e. Важно е да се знае, че този документ ще има срок на валидност, с който следващото НС ще трябва да се съобрази.

2. Впрочем това е пътната карта, изготвена от правителството на ГЕРБ за следващото редовно правителство, за да може да проведе своите политически разговори за подкрепа на този проект.

3. Все пак със задоволство констатираме, че правителството на Радев е осъзнало, че продължаването на тази политика е правилен подход. И все пак приветстваме, че са решили да не бавят или ревизират покупката на нови 8 самолета, защото това е отговорното решение – да се продължи политиката на ГЕРБ в областта на отбраната.

4. Само не разбираме защо това се прави в пълен мрак. Дори се стигна до безумието пресцентърът на Министерство на отбраната да опровергава собствения си министър. Защо е цялата тази потайност, след като този процес трябва да е публичен?

5. Можем само да предположим, че се държи в тайна заради многото тежки думи, които бяха казани по темата. Как придобиването на Ф16 ще застраши влизането ни в Еврозоната, как покупката им било търсене на политическа индулгенция или чадър от страна на САЩ към Борисов и много, много други. Явно Румен Радев е осъзнал колко неверни са всички тези твърдения и че това е единственият правилен подход. Защото противното би било тежка ирония.

6. А може би има други поети ангажименти, които за разлика от тези към съюзниците за Северна Македония, имат своето продължение?

7. Темата за придобиването на следващите Ф16 трябва да е публична. Така, както беше при закупуването на предните осем и мястото на този дебат е тук, в парламента. Правителството на ГЕРБ винаги е информирало в пълен обем народните представители. Още при самото планиране на процедурата ние знаехме от къде идват парите и как ще бъдат осигурени. А служебното правителство на Радев има ли план?

8. Да бъдат така добри и да дойдат поне в комисия по отбрана да ни запознаят“, се казва в декларацията на ГЕРБ-СДС”. 

Министерството на отбраната отговори на обвиненията

По-късно от Министерството на отбраната уточниха, че придобиването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 е единствено в правомощията на Народното събрание.

„Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. Проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили. За неговата реализация в изпълнение на чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, два парламента – 43-и и 44-и, приеха решения, с които са одобрени Проект за инвестиционен разход (ПИР) за „Придобиване на нов тип боен самолет” (Решение на Народното събрание от 2 юни 2016 г., обнародвано в ДВ, бр. 43, от 07.06.2016 г.), а в последствие и неговата актуализация - Актуализиран проект за инвестиционен разход (АПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет” (Решение на Народното събрание, обнародвано в ДВ, бр. 51, от 19.06.2018 г.).

Утвърденият от парламента проект е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-и и 44-и парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н.

Само след приемането на ПИР от парламента (в случай, че същият бъде приет), може да се пристъпи към подписване на договор, който ще бъде реализиран едва след като Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на проекта. Т.е. в случая става дума единствено за получаване на задължителна информация за реализиране на проекта.

Според условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, изпращането на такова писмо-заявка не създава никаква правна и финансова обвързаност на министерството за подписване на договор. Крайното решение - кога, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в правомощията и отговорностите единствено на Народното събрание и на следващо редовно правителство. Същият път бе извървян и при подписването на първия договор”, обясняват от Министерството на отбраната.

Каракачанов: Обществени поръчки без конкурс? Не е вярно

Панайотов: Военното министерство е кредитирало частни фирми с пари от бюджета

Изтребителите Ф-35 и Путин може да спи спокойно

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 15 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 31 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 7 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 7 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"