ГЕРБ и БСП спорят за приходите в бюджета при актуализацията му
ГЕРБ присъстват в пленарната зала за обсъждането на второ четене на актуализацията на бюджета. На снимката: Владислав Горанов, Бойко Борисов   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
7
Но одното събрание обсъжда на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. През това време площадът пред парламента е изпълнен с протестиращи, които скандират срещу правителството на Пламен Орешарски.

Преди това клетва положиха народните представители Нели Петрова и Петър Якимов от ГЕРБ и Алекси Алексиев от "Коалиция за България".

Председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи, че днес е последният работен ден, според правилника за дейността на парламента, но е направено предложение за скъсяване на ваканцията заради изключително натоварения дневен ред. Ако то бъде прието, ще се даде възможност седмичната програма да бъде приета във висока степен, каза Миков.

При обсъждането на промените в бюджета очаквано възникнаха спорове между управляващите и опозицията.

Основният въпрос от ГЕРБ е защо не се предвижда ръст в приходите.

Най-голямата актуализация е през 2010 г., когато управлявахте, каза председателят на Коалиция за България Сергей Станишев. "В данъчните приходи не може да се достигне нивото от 2008 г. Това са резултатите от управлението ви, въпреки номиналния растеж. Най-голямата и първа актуализация е направена през юни 2010 г., когато управлявахте - близо 2 млрд. лева", заяви Станишев.

"При ДДС, към края на юни изпълнението е само 46%, при акцизите - само 42%. Това е реалността, на която е принудено да стъпва правителството на Орешарски. Чудеса не стават за един ден - особено в приходната част, необходими са сериозни усилия и преструктуриране в приходните звена", обясни Станишев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че приходите не са събрани заради предсрочните избори. "Когато вкарваме държавата в криза, след това тези, които я вкарват, да знаят, че после трябва да си оправят бакиит", заяви той.

"Вие докарахте предсрочните избори, вие активно. Г-н Станишев всеки ден казваше ние сме зад протестиращите, зад всеки протест, да падат, сега казвате - не са събрани приходите. Няма да ги съберете и до края на годината", посочи Борисов. Не е необходимо една лъжа да се повтаря 100 пъти, за да стане истина, каза Борисов.

"Когато през февруари вие казахте: "Незабавни избори!", ние ви предупреждавахме, че това води до тежък проблем за икономиката и финансите. Изборите си бяха юли месец и всичко, което говорите сега ... няма човек в тази зала, който в момента да мисли, че дори и сега администрацията на държавата работи нормално", подчерта Борисов.

"Всички са сковани и чакат - кой ще го сменят,

кой няма да го сменят, на средните, на висшите нива. Затова приходите са малко", повтори той. Ние казахме, че това ще доведе до тежки проблеми, казвате го сега и вие, посочи Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов попита: „Ако е вярно, че по анализ на приходните агенции 1-2 млрд. няма да бъдат събрани, значи ли това, че ще позволявате те да съберат по-малко от 2012 г.? Аз ако управлявах тези приходни звена, не бих позволил".

На въпроса на Станишев защо парите за хората с увреждания са разчетени само до септември при предишното управление, Горанов отговори: "Не приемам констатацията, че е само до септември - може да се окаже, че е имало достатъчно средства за Закона за интеграция на хората с увреждания".

Нищо чудно, но дано не се стигне до втора актуализация на бюджета до края на годината,

каза депутатът от БСП Георги Кадиев. „Искам да разсея притеснението на Владислав Горанов за 265 млн. лв. неизпълнение на данъчните приходи. Би било истински героизъм, ако Министерство на финансите сведе неизпълнението до 500 млн. лв., ако успее да направи несъбираемостта от данъците 500 млн. лева", посочи Кадиев.

"По данък върху доходите на физическите лица ако очаквате 300 милиона лева, засега има само 60 млн. За ДДС ако очаквате 800 млн., има 220 млн. лева за първите 6 месеца", добави той

"Аз не мога да си представя как Агенция "Митници" може да работи с един зам.-директор, който изпълнява временно длъжността директор, и няма зам.-директор. Ще отида в болницата, няма да задам въпроса защо ген. Ваньо Танов не си е подал оставката. Министър-председателят решава кой да бъде директор, чест е, че не го е сменил, докато е в болница. Бих задал въпроса на ген. Танов какво се случи с наркотрафика през 2012 г.", каза Кадиев. Той посочи, че ситуацията в НАП е в пъти по-лоша, отколкото в митниците.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска още сега да се поеме

ангажимент за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии.

Сидеров каза, че общо 1,5 млн. души са пенсионерите с най-ниски пенсии. На тях, ако бъдат платени по 50 лв. за Коледа, ще са необходими около 70 млн. лв., изчисли той. Тези пари могат да бъдат взети от субсидиите на националните радио и телевизия, както и от държавните субсидии за партиите, предложи Сидеров. Той подкрепи предложението на депутатите от ГЕРБ да бъдат отпуснати допълнително средства за енергийни помощи на социално слаби семейства.

Светлана Найденова и група депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. Те са предложили да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст. Светлана Найденова уточни, че средствата за енергийни помощи ще дойдат от събранитедосега приходи от продажба на емисии парникови газове в размер на 85,4 млн. лв. Десислава Атанасова и Даниела Дариткова пък са предложили

да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница.

Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха два милиона лева за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв за обезпечаване създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморскитеобщини.

Депутатите отхвърлиха предложение на Ваня Добрева и Милко Багдасаров от КБ да се завишат средствата заМинистерството на образованието. Разглеждаме проблемите на образованието много сериозно, каза в пленарна зала министърът нафинансите Петър Чобанов след това гласуване. Настоящото правителство вече преведе 4 млн. лв. към БАН, а когато с потрес разбрах, че библиотеката на БАН вече няма как да функционира, веднага разпоредих да изтръскаме джобовете и да намерим 500 000 лв., които бяха необходими за функционирането й, каза Чобанов. По думите му проблемите ще бъдат решавани с оптимизация на разходите и в движение.

Моля да намерите начин за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври тази година и от резерва за неотложни нужди да се предвидят 8 млн. лв. за осигуряване на заетост, обърна се към финансовия министър депутатът от КБ Корнелия Нинова.

 


Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen