Футболни клубове: Проектозаконът на Симеонов ще нанесе сериозен удар
1

П роектозаконът за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен в Народното събрание на 4 юни от Валери Симеонов, е на път да нанесе сериозен удар по "Левски". Публична тайна е, че "сините" водят преговори с хазартна компания за генерален спонсор, пише Gong.bg.

Запознати твърдят, че ако се стигне до разбирателство 26-кратният шампион на България ще получи сериозна финансова подкрепа. На този етап обаче преговорите са в застой заради проектозакона. Компанията не смее да предприеме последната стъпка заради несигурната обстановка. За това загатна и собственикът на Левски Наско Сираков по време на пресконференцията, която даде за бъдещето на "сините". 

Два футболни клуба против законопроекта на Валери Симеонов

"Всеки ден водим разговори за спонсор на Левски. Хазартните оператори обаче се ослушват заради проектозакона за хазарта", заяви Сираков.

Ако той се приеме, несъмнено ще настъпят тежки времена за спорта и в частност футбола в България. Хазартните компания са основни спонсори на клубовете от efbet Лига, Втора и Трета лига. Благодарение на тяхната помощ голяма част от клубовете поддържат школите си, като във всяка от тях тренират стотици деца.

ЦСКА 1948, също се обяви срещу проектазакона, внесен от Валери Симеонов. "Червените" отблязват, че приемането на разпоредбата би довело до затваряне на всички игрални зали, което ще бъде пагубно за множество родни спортни клубове, както и за ЦСКА 1948. Това ще доведе до спиране на финансирането на клуба от основния му източник на средства, което поставя под въпрос заплатите на спортистите и ръководството.

"Предоставените от страна на хазартните организатори средства, във връзка с рекламните и спонсорски договори, са задължителен елемент за съществуването на клуба. Те са жизненоважни както и за поддържане на спортната база, така и за постигане на високи спортни резултати от страна на играчите ни на терена.

Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на финансирането на клуба от основния му източник на средства. Това съответно поставя под въпрос издръжката на ЦСКА, заплатите на спортистите и ръководството.

В случай, че се допусне лишаването ни от възможността да разчитаме на тези средства, това ще доведе до сериозни въпросителни относно бъдещето на футболния ни клуб", пише в позицията на клуба.

Локомотив (София) също обяви, че бъдещето му е сериозно застрашено, ако бъдат приети предложените от Валери Симеонов промени в закона.

В разпространена днес позиция от клуба заявяват: "В законопроекта се предлага създаване на ал.4 в чл.4, която най-общо казано би довела до затварянето на всички игрални зали и до прекратяването на тяхната дейност. Всички ние знаем, че спортните клубове в страната получават не малко средства от тази дейност, както е и в случая с нашия клуб. Предоставените средства от спонсора са от голямо значение за клуба и без тях, поддържането на спортната база, постигането на спортни резултати и като цяло фунционирането на клуба са сериозно застрашени.

Така направена редакцията на закона ще доведе до голямо намаляване или спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави пред голям финансов проблем цялостната работа в клуба. При положение, че се стигне до спирането на тези средства за нас ще възникнат изключително сериозни проблеми, касаещи бъдещето развитие на клуба и участие в различните първенства и турнири на БФС.

От позицията на един от най-старите и обичани клубове в България с над 350 деца в своята Академия, участващи в всички първенства и турнири, включително Елитна група до 17 г. се надяваме да можем да продължим своята спортна и социална дейност в и без това трудните времена, в които живеем. Вярваме че, законопроектът ще бъде преразгледан в частта, която поставя съществуването ни и нормална работа на много спортни клубове под въпрос".

Етър също изрази позицията си спрямо готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов.

"Ние от Етър Велико Търново вярваме, че с общите усилия на отбора и партньорите ни ще продължим да се развиваме и занапред. Развитието на клуба зависи както от желанието на всички работещи и обичащи “Етър”, така и от финансирането, което получаваме. Твърдо заставаме зад нашите партньори и вярваме, че промените в Закона за хазарта ще повлияят негативно за финансирането на клуба.

Нашите спонсори застанаха зад нас в тежък момент, когато отборът имаше най-голяма нужда от финансова подкрепа по време на изолация и пандемия. Хазартът е сред основните спонсори на “Етър” и се надяваме, че това ще остане така и клубът ще се радва на много успехи. Надяваме се, че клубовете в България няма да бъдат лишени от възможността да се развиват с намаляване на средствата, които получават главно от хазартния бизнес.

Хазартните оператори са основен спонсор на българския спорт и средствата, които се отделят от тях годишно за българския футбол, няма да могат да бъдат заменени. Категорично сме на мнение, че представеният от г-н Валери Симеонов законопроект ще се отрази изключително неблагоприятно на клубовете в страната", се посочва в позицията на Етър.

Спартак Пловдив също се обяви против законопроекта за изменение в Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов. Пловдивският клуб се пита какво ще бъде бъдещето на стадиона и академията на клуба, след като основният източник на финанси изчезне. 

Ето и цялото изявление на пловдивчани:

Уважаеми привърженици на футбола,

Уважаеми привърженици на Спартак Пловдив,

Всички служители и футболисти на Спартак искаме да изразим позицията си относно законопроекта за изменения и допълнения на Закона за хазарта под №054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020 г. от Валери Симеонов.

В този законопроект въпросното лице предлага създаването на ал. 4 в чл. 4, която води до затварянето на всички игрални зали и прекратяването на тяхната дейност.

Всички ние знаем, че организаторите на хазартни игри са основни спонсори и рекламодатели на спорта у нас.

Това важи с особена сила за нашия футболен клуб.

Нашият президент г-н Динко Миленчев е съсобственик на верига казина "Империя" и от края на 2017 г. се зае с възраждането на славния български клуб Спартак Пловдив.

Вече сме на крачка от влизане в Трета лига и крачка по крачка следваме целта- завръщане в професионалния футбол.

От 6- ти февруари тази година ПФК Спартак Пловдив е концесионер на стадион "Тодор Диев" за следващите 35 години.

Амбициите на нашия президент са да изгради модерно съоръжение на стойност над 6 млн.лв., което ще отговаря на всички изисквания на БФС и участие в Европейските клубни турнири.

Спартак Пловдив стопанисва и бившия Работнически стадион и клуба инвестира сериозни средства в него в най- трудния за бизнес период, а именно по време на пандемията от коронавирус.

Предвидената за тази база инвестиция е над 3 млн.лв.

Именно затова искаме да алармираме цялата общественост, че тази редакция, внесена от едно лице, неимоверно ще доведе до критично намаляване на финансирането на клуба, което ще лиши Пловдив от изграждането на две модерни съоръжения, а именно изграждането на стадион "Тодор Диев" и модернизиране на базата, на която спортуват стотици деца.

В академията на Спартак Пловдив има над 250 деца, а в нашите сателитни отбори Брестник и Реал още над 150.

През следващия сезон Спартак ще има отбор в Елитната група U17.

Имаме вече и втори отбор, в който да се обиграват наши юноши за мъжкия тим.

Съществуването на всичко това е под сериозна заплаха, ако законопроектът бъде приет в този вид.

Именно затова се надяваме, че здравият разум ще надделее, законопроектът ще бъде преразгледан и ще бъде взето правилното решение за българския футбол и спорт!

С уважение,

Ръководители, служители и футболисти на ПФК Спартак Пловдив.

Втородивизионният Струмска слава страна поредният футболен клуб, който се обяви срещу готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта внесен от Валери Симеонов.

Вчера Локомотив Пловдив, Витоша (Бистрица) и още няколко клуба излязоха с изявление срещу готвените промени. Днес това сториха ЦСКА 1948, Локомотив София и Етър.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 1 минута

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Любопитно Преди 1 минута

Мари съобщи новината в профила си в Instagram

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

България Преди 26 минути

Над 190 служители участват в операцията

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 31 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

България Преди 33 минути

Академията обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май

д

В подкрепа на новите велоалеи: Колоездачи се събраха пред СО

България Преди 48 минути

Те настояват да присъстват на Комисията по транспорт

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 58 минути

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 1 час

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 1 час

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

България Преди 1 час

Симеон Матев коментира и защо малките земеделци често нямат застраховки

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Свят Преди 1 час

Двойката ще присъства и на тренировъчна сесия за благотворителната организация Nigeria: Unconquered

Статуите на The Beatles в Ливърпул

Излиза ново непубликувано видео на Let It Be на Бийтълс

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на клипа е 55 години след появата на песента

<p>Зима посред пролет: Обилен сняг падна&nbsp;в Румъния</p>

Зима посред пролет: Над 4 метра сняг разчистват от шосе в Румъния

Свят Преди 1 час

Работи се усилено, за да бъде отворен пътя за движение

Пожар в завод в Калужка област в Русия след украинска атака с дрон

Пожар в завод в Калужка област в Русия след украинска атака с дрон

Свят Преди 1 час

Междувременно Киев съобщи, че украинската ПВО е свалила десет руски дрона

Честито! Джъстин Бийбър и Хейли очакват първото си дете

Честито! Джъстин Бийбър и Хейли очакват първото си дете

Любопитно Преди 1 час

Хейли публикува видео и серия от снимки в Instagram, показващи наедрялото ѝ коремче

Ново изследване на косата на Бетовен показа отравяне с олово

Ново изследване на косата на Бетовен показа отравяне с олово

Свят Преди 2 часа

Последните открития показват арсен и живак, които са открити в косите на композитора близо 200 години след смъртта му