5

Д ържавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. квоти, чиято единична средна цена за е около 21 евро. Общо са платени 324 млн. лв.

Платената сума гарантира стабилно функциониране на централата и няма да се стига до спиране на мощностите,

каквито опасения имаше. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на пресконференция, предаде агенция БГНЕС.

Енергийният министър съобщи още, че са осигурени средствата за строежа на газовата връзка с Гърция. Компанията, която е ангажирана със строежа, „Ай Си Джи Би“ ще получи средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Договорът е подписан с Министерството на икономиката. Ще бъдат осигурени 39 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. До няколко месеца ще тръгне строителството.

Министър Петкова обяви още, че

КЕВР днес излезе с решение за одобрение на третата фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ обяви

и ще даде отговор дали е на лице интерес към новата тръба и доколко проектът е икономически целесъобразен. Срокът на процедурата е до 31 януари 2019 г.

„Булгартрансгаз“ обяви днес и обществена поръчка за изграждането на нова газова тръба от българо-турската граница до Сърбия. Обществената поръчка е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Стойността на обществената поръчка е 2,286 млрд. лв. без ДДС, каза още енергийният министър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@