1

Поетът Валери Петров и д-р Милен Врабевски са номинирани за наградата "Европейски гражданин" за 2013 г, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Номинациите за наградата на Европейския парламент са направени от национално жури, съставено от евродепутатите Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ), Евгени Кирилов (С&Д) и заместващия член Владимир Уручев (ЕНП).

От 2008 г. наградата се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и на по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационалното сътрудничество в ЕС.

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач. Той бе номиниран "поради неоспоримия му талант на поет, приноса му към постигането на съгласие между хората и нациите и заслугите му към българската култура и просвета, както и за европейския дух на българския народ".

Д-р Милен Врабевски е председател на Фондацията "Българска памет". Неговите дейности "отговарят в най-висша степен на критериите и на идеята за наградата.

Доктор Врабевски заслужава да бъде удостоен с наградата за "Европейски гражданин" за 2013 г. поради дългосрочното му и трайно ангажиране с разпространението на европейските ценности и културната идентичност сред младите хора в България, както и сред българската диаспора в съседните на ЕС страни - Украйна, Молдова, Македония и Сърбия", отбеляза Моника Панайотова.

Журито в Брюксел, под председателството на зам.-председателя на ЕП Ани Подимата ще избере през юни максимум 50 лауреати. Победителите ще получат почетен медал и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@