1

Д епутатите отхвърлиха на първо четене промени в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал, свързани със стартъп компаниите и приеха три други законопроекта за промени, свързани с производствата по несъстоятелност и лизинговите отношения. Законопроектът, с който се въвеждаше дружество с променлив капитал, бе внесен от Милен Матеев от "Продължаваме Промяната", но бе отхвърлен след прегласуване с 96 гласа "за", 107 "против" и петима въздържали се.

Новото дружество с променлив капитал представлява непублична компания, която цели да стимулира инвеститорите чрез улеснени изисквания за учредяване и по-гъвкава правно-организационна форма, се казва в доклада на правната комисия.

Депутатите приеха на първо четене други три законопроекта за изменения в Търговския закон. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, е свързан с реформите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. С него се регламентира подобряване на ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица – предприемачи. С проекта на закон се създават ясни критерии за откриване на производство по несъстоятелност и се облекчава процесът по предявяване и приемане на вземанията. Предлага се намаляване на съдебните такси, приложими за отменителните искове и повишаване на ефективността на процеса по осребряване на имуществото, отбелязва в доклада си комисията по правни въпроси.  

Със 125 гласа "за", 18 "против" и 66 "въздържали се" в пленарна зала беше гласуван на първо четене и законопроектът, внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители. С него също се предлага усъвършенстване на производството по несъстоятелност и въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г., като част от мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители, предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ. 

В становище по вносител Надежда Йорданова отбеляза, че с промените се решават дългогодишни проблеми в нашата бизнес среда. Тя цитира данни на Световната банка, според които средната продължителност на производствата по несъстоятелност в България е 3,3 години, а понякога и 3,5 години, при средна продължителност за държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие 1,7 години. Събираемостта на вземанията в рамките на производствата по несъстоятелност е 37,7 процента - при 70,2 процента в рамките на държавите членки на ОИСР.

Тъжното е, че тези данни остават устойчиви в годините. Данните са от доклада за 2021 г., но от 2015 г. те са без промяна. Това са ясни знаци, че производството по несъстоятелност в България е бавно и неефективно, каза Йорданова. Тя заяви, че с приемането на промените ще изпълним изискванията на евродирективата, свързани с превантивно преструктуриране на състоятелност и опрощаване на задълженията. Много е тъжно, че България е в наказателна процедура именно по тази директива, каза тя и отбеляза, че промените са важна стъпка към присъединяването на страната ни към еврозоната. Надежда Йорданова заяви, че промените по производство за несъстоятелност е трябвало да бъдат действащо законодателство още през месец юни тази година. 

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ. 

От ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу предложените от "Продължаваме Промяната" промени, с които се въвеждат дружествата с променлив капитал. Росица Кирова отбеляза, че подобна практика липсва в страните членки на ЕС. Това дружество е иновация, отбеляза Кирова, след което коментира, че е  силно обезпокоена от формата, която се предлага. Тя констатира, че безспорно има добро намерение и добра идея, но по думите й се създават изключително много възможности за злоупотреба, както със средства от ЕС, така и по отношение на имуществото на контрагенти от съответното дружество. Колегата й Христо Гаджев  цитира становище на ДАНС, в което се посочва, че  уредбата на Дружеството с променлив капитал представлявало риск за определяне на действителните собственици.

Изтъква се, че липсата на данни в Търговския регистър относно размера на капитала съществено затруднява задължените лица да извършат комплексна проверка и да установят действителните собственици, както и че представлява пречка за законосъобразното изпълнение на мерките за превенция срещу изпирането на пари, констатира депутатът, след което добави, че е важно да има дружества с променлив капитал, но това не трябва да отворя вратата за корупция и пране на пари в тези дружества. 

Спор предизвика и законопроектът, предложен от "Възраждане". Петър Петров мотивира внесените промени, като изтъкна, че целта е да се промени съществуващото положение, което урежда гарантираната търговска печалба на лизингодателите в ущърб на лизингополучателите и съответно да предотврати досегашното уредено в закона забогатяване на лизингодателите.

Той приведе примери от практиката в случаи на противозаконно отнемане на моторни превозни средства, за които има сключен лизингов договор и цитира разпоредби от въпросните договори, с които се регламентира, че в случай на пълно погиване или кражба лизингодателят има право на такъв размер на застрахователното обезщетение, платено от застрахователя, което отговаря на претърпените от него вреди, а именно - всички дължими суми към тази дата, непогасената част от сумата на финансиране, всички държавни общински данъци, такси и разноски, свързани с погиването на веща, плюс данъчния кредит, използван при придобиването й. Ако има разлика между застрахователното обезщетение и този дълъг списък с разходи, то тази разлика се покрива от лизингополучателя, посочи Петров. Според него проблем представлява, че лизингополучателят, освен че губи и сумата от самоучастие, не получава никакво обезщетение при кражба на автомобила. 

Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" констатира, че законопроектът на "Възраждане" е опасен пример за популизъм. Той изрази опасения, че подобна промяна би засилила престъпления от такъв тип. Колегата му Стою Стоев определи нормативната промяна, предлагана от "Възраждане", като правен нонсенс.

В дневния ред в включено и приемане на доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Народните представители разглеждат и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители. Законопроекта е приет на първо четене в правна комисия и сега предстои неговото гласуване в пленарна зала, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектът цели ускоряване на правосъдието и улесняване на достъпа на гражданите и бизнеса чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство. С него се предлага всички процесуални действия в заповедното производство, включително издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, да се извършват в електронна форма, като подаването на заявленията и приложенията към тях ще се осъществява чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие.

Предлага се заявленията за издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на някои категории актове, като например нотариални актове или други договори с нотариална заверка на подписите, ипотечни актове и актове, които се ползват с формална доказателствена сила, да се подават до съда по постоянен или настоящ адрес, или седалище на заявителя.

Законопроектът урежда и издаването на официален препис от издаден в електронна форма изпълнителен лист, както и подробна процедура по издаване на дубликат на изгубен или унищожен единствен екземпляр. Проектът на закон съответства на изискванията на Закона за нормативните актове, указа за неговото прилагане и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Следва и гласуване на промените в Закона за енергетиката, както и първо гласуване на Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. НС ще разгледа и промените в Закона за лечебните заведения.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Любопитно Преди 22 минути

Вижте кариерното развитие на двама ментори, стартирали от стажанти в компанията

<p>Ако не си посрещал изгрева там, не знаеш какво е парти</p>

Ако не си посрещал изгрева със Solar Summer поне веднъж, не знаеш какво е парти култура

Любопитно Преди 36 минути

След няколкогодишно прекъсване Yalta Club w/ Solar Summer се завръщат в Слънчев бряг

Чакъров: ДПС е готово да говори за трети мандат, ако ни поканят

Чакъров: ДПС е готово да говори за трети мандат, ако ни поканят

България Преди 59 минути

Джевдет Чакъров: Единствено с Възраждане не бихме водили разговори

<p>&quot;Искам да ви кажа, че те се готвят за военен конфликт&quot;</p>

Вучич: НАТО бързо се подготвя за потенциална война с Русия

Свят Преди 1 час

Напрежението между Русия и Запада остава високо по време на инвазията на Путин в Украйна

Илон Мъск с ироничен коментар за Камала Харис

Илон Мъск с ироничен коментар за Камала Харис

Свят Преди 1 час

Основателят на Tesla вече обяви подкрепата си за Доналд Тръмп

Те знаеха, че ще бъдат известни: 10 звезди, който предсказаха съдбата си

Те знаеха, че ще бъдат известни: 10 звезди, който предсказаха съдбата си

Любопитно Преди 1 час

Вижте кои звезди винаги са знаели, че ще бъдат популярни

<p>&quot;Обичах го, но се страхувах от него всеки ден&quot;</p>

Коя е българката Ефи Ангелова, провалила кариерата на актьора Арми Хамър?

Свят Преди 2 часа

Садо-мазо скандалът с холивудската звезда коства кариерата му в киното

<p>Американски стратегически бомбардировачи пристигнаха в Румъния (СНИМКИ)</p>

Американски стратегически бомбардировачи пристигнаха в Румъния

Свят Преди 2 часа

По време на мисията бомбардировачите ще действат като 20-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила

Земетресение в Черно море между България и Румъния

Земетресение в Черно море между България и Румъния

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 12:43 ч. българско време

„И просто ей така...“: Ким Катрал отрече слуховете, че ще се завърне в сериала

„И просто ей така...“: Ким Катрал отрече слуховете, че ще се завърне в сериала

Любопитно Преди 2 часа

Слуховете за завръщането на Катрал в сериала се засилиха, след като се появи във финала на сезон 2

<p>Евентуалното завръщане на Тръмп ще направи това още по-сложна задача</p>

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Свят Преди 3 часа

Докато критиките срещу Израел се засилват, международната общност не спира да призовава за прекратяване на огъня в Газа

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

България Преди 3 часа

Безвъзмездната помощ на USTDA ще финансира предпроектно проучване за оценка на разширяването на преносната мрежа

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

България Преди 3 часа

След проверка било установено, че се касае за забравен багаж

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Те включват ограничения на търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки

Над 10 г. мъж издирва жена си в морето, изчезнала при цунами

Над 10 г. мъж издирва жена си в морето, изчезнала при цунами

Вдъхновени истории Преди 3 часа

"Искам да я върна у дома колкото се може по-скоро"

Певец почина на сцената след токов удар

Певец почина на сцената след токов удар

Свят Преди 3 часа

35-годишният Айрес Сасаки е починал почти мигновено след контакт с кабел