1

Д епутатите отхвърлиха на първо четене промени в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал, свързани със стартъп компаниите и приеха три други законопроекта за промени, свързани с производствата по несъстоятелност и лизинговите отношения. Законопроектът, с който се въвеждаше дружество с променлив капитал, бе внесен от Милен Матеев от "Продължаваме Промяната", но бе отхвърлен след прегласуване с 96 гласа "за", 107 "против" и петима въздържали се.

Новото дружество с променлив капитал представлява непублична компания, която цели да стимулира инвеститорите чрез улеснени изисквания за учредяване и по-гъвкава правно-организационна форма, се казва в доклада на правната комисия.

Депутатите приеха на първо четене други три законопроекта за изменения в Търговския закон. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, е свързан с реформите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. С него се регламентира подобряване на ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица – предприемачи. С проекта на закон се създават ясни критерии за откриване на производство по несъстоятелност и се облекчава процесът по предявяване и приемане на вземанията. Предлага се намаляване на съдебните такси, приложими за отменителните искове и повишаване на ефективността на процеса по осребряване на имуществото, отбелязва в доклада си комисията по правни въпроси.  

Със 125 гласа "за", 18 "против" и 66 "въздържали се" в пленарна зала беше гласуван на първо четене и законопроектът, внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители. С него също се предлага усъвършенстване на производството по несъстоятелност и въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г., като част от мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители, предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ. 

В становище по вносител Надежда Йорданова отбеляза, че с промените се решават дългогодишни проблеми в нашата бизнес среда. Тя цитира данни на Световната банка, според които средната продължителност на производствата по несъстоятелност в България е 3,3 години, а понякога и 3,5 години, при средна продължителност за държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие 1,7 години. Събираемостта на вземанията в рамките на производствата по несъстоятелност е 37,7 процента - при 70,2 процента в рамките на държавите членки на ОИСР.

Тъжното е, че тези данни остават устойчиви в годините. Данните са от доклада за 2021 г., но от 2015 г. те са без промяна. Това са ясни знаци, че производството по несъстоятелност в България е бавно и неефективно, каза Йорданова. Тя заяви, че с приемането на промените ще изпълним изискванията на евродирективата, свързани с превантивно преструктуриране на състоятелност и опрощаване на задълженията. Много е тъжно, че България е в наказателна процедура именно по тази директива, каза тя и отбеляза, че промените са важна стъпка към присъединяването на страната ни към еврозоната. Надежда Йорданова заяви, че промените по производство за несъстоятелност е трябвало да бъдат действащо законодателство още през месец юни тази година. 

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ. 

От ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу предложените от "Продължаваме Промяната" промени, с които се въвеждат дружествата с променлив капитал. Росица Кирова отбеляза, че подобна практика липсва в страните членки на ЕС. Това дружество е иновация, отбеляза Кирова, след което коментира, че е  силно обезпокоена от формата, която се предлага. Тя констатира, че безспорно има добро намерение и добра идея, но по думите й се създават изключително много възможности за злоупотреба, както със средства от ЕС, така и по отношение на имуществото на контрагенти от съответното дружество. Колегата й Христо Гаджев  цитира становище на ДАНС, в което се посочва, че  уредбата на Дружеството с променлив капитал представлявало риск за определяне на действителните собственици.

Изтъква се, че липсата на данни в Търговския регистър относно размера на капитала съществено затруднява задължените лица да извършат комплексна проверка и да установят действителните собственици, както и че представлява пречка за законосъобразното изпълнение на мерките за превенция срещу изпирането на пари, констатира депутатът, след което добави, че е важно да има дружества с променлив капитал, но това не трябва да отворя вратата за корупция и пране на пари в тези дружества. 

Спор предизвика и законопроектът, предложен от "Възраждане". Петър Петров мотивира внесените промени, като изтъкна, че целта е да се промени съществуващото положение, което урежда гарантираната търговска печалба на лизингодателите в ущърб на лизингополучателите и съответно да предотврати досегашното уредено в закона забогатяване на лизингодателите.

Той приведе примери от практиката в случаи на противозаконно отнемане на моторни превозни средства, за които има сключен лизингов договор и цитира разпоредби от въпросните договори, с които се регламентира, че в случай на пълно погиване или кражба лизингодателят има право на такъв размер на застрахователното обезщетение, платено от застрахователя, което отговаря на претърпените от него вреди, а именно - всички дължими суми към тази дата, непогасената част от сумата на финансиране, всички държавни общински данъци, такси и разноски, свързани с погиването на веща, плюс данъчния кредит, използван при придобиването й. Ако има разлика между застрахователното обезщетение и този дълъг списък с разходи, то тази разлика се покрива от лизингополучателя, посочи Петров. Според него проблем представлява, че лизингополучателят, освен че губи и сумата от самоучастие, не получава никакво обезщетение при кражба на автомобила. 

Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" констатира, че законопроектът на "Възраждане" е опасен пример за популизъм. Той изрази опасения, че подобна промяна би засилила престъпления от такъв тип. Колегата му Стою Стоев определи нормативната промяна, предлагана от "Възраждане", като правен нонсенс.

В дневния ред в включено и приемане на доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Народните представители разглеждат и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители. Законопроекта е приет на първо четене в правна комисия и сега предстои неговото гласуване в пленарна зала, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектът цели ускоряване на правосъдието и улесняване на достъпа на гражданите и бизнеса чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство. С него се предлага всички процесуални действия в заповедното производство, включително издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, да се извършват в електронна форма, като подаването на заявленията и приложенията към тях ще се осъществява чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие.

Предлага се заявленията за издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на някои категории актове, като например нотариални актове или други договори с нотариална заверка на подписите, ипотечни актове и актове, които се ползват с формална доказателствена сила, да се подават до съда по постоянен или настоящ адрес, или седалище на заявителя.

Законопроектът урежда и издаването на официален препис от издаден в електронна форма изпълнителен лист, както и подробна процедура по издаване на дубликат на изгубен или унищожен единствен екземпляр. Проектът на закон съответства на изискванията на Закона за нормативните актове, указа за неговото прилагане и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Следва и гласуване на промените в Закона за енергетиката, както и първо гласуване на Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. НС ще разгледа и промените в Закона за лечебните заведения.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 10 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 10 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 4 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 4 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове