37

М омчетата от Представителен танцов състав“ Чудесия“ в Пазарджик са участвали в опита за рекорд в Рила, при който играха хоро в едно от езерата, макар влизането да е забранено, а от екоминистерството обявиха, че ще има глоба. 

В събота пазарджишките младежи участваха в заснемането на видеоклип за красотите на България край феномените в Рила, предаде Монитор. Според мнения на техни родители, които подеха негласна кампания в защита на децата в социалните мрежи, танцьорите от „ Чудесия“ били накарани от режисьора на клипа да нагазят в ледените води на езерото.

„ Толкова е било студено, че са зъзнели, след като им се намокрили потурите и слиповете им и се наложило като излязат да се преобуят с резервните панталони от костюмите, за да не настинат“, гневят се майки и бащи по адрес на хрумването на екипа на видеоклипа. Децата нямат никаква вина за това, че са навлезли в езерото, което е защитена територия и влизането в него е забранено, след като е решение на организаторите и по-точно на снимачния екип, палят се родителите и настояват „ възрастните да понесат отговорност и да не петнят името на танцовия състав, станал емблема на Пазарджик и областта.

Решението за това е било на режисьора, който е и сред организаторите на събитието – заснемане на най-дългото хоро за книгата на рекордите на Гинес. По негово нареждане момчетата са нагазили във водите на „Бъбрека“ и танцували там. Танцьорите са облечени с носии от 7-те етнографски области у нас.

Дирекция „Национален парк Рила“ е започнала процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия, съобщиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Защо глобяват организатора на най-дългото хоро в Рила

На организаторите на събитието – Фондация „Нашият дом е България“, ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка.

Снимка на хоро, което се извива в едно от седемте рилски езера, предизвика възмущение във "Фейсбук".

„Дирекция на Национален парк „Рила” е издала разрешение за заснемане на филм на езерото Бъбрека на фондация „Нашият дом е България”. Не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес”, каза директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

Той уточни, че организаторите са заявили само заснемане на хора в народни носии, на изгрева и пускане на три топловъздушни балона.

"Описали сме условията, при които трябва да се проведе събитието и съответно забраните, които трябва да се спазват. Една от тях е да не се допуска влизане в езерата. За съжаление обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушение ще бъде съставена имуществена санкция за юридическо лице. Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева”, каза Красимир Андонов.

Той обясни още, че представители на парк Рила са били на мястото на събитието, но не са констатирали нарушението, тъй като езерото Близнака е отдалечено. Получен е бил обаче сигнал.

По думите му има единични случаи, при които хора нарушават правилата и влизат в езерата. "Не очаквам да има сериозни последствия за езерото, тъй като това се е случило в рамките на няколко минути, но това не бива да се случва. От години изпълняваме дейности по почистването на езерата, стараем се да ги поддържаме такива, каквито са били при възниквнето си", подчерта Андонов.

За снимките в социалните мрежи, на които се виждат джипове, той обясни, че те са извън границите на националния парк.

Въпреди глобата, организаторът на събитието на Седемте рилски езера Пламен Мирянов не съжалява за инициативата. "Не съжалявам. Гордеем се с това събитие, Всички се радваме в името на България, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии на най-красивата сцена, която е горе в планината", каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@