41

З ам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на конференция на тема „Киберсигурността в ЕС: Начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи”, която се провежда в София.

Той призна, че: „Страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС” и допълни, че Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент. Цветанов каза още, че към настоящия момент

страната ни не е разработила механизъм, с който да се противодейства на фалшивите новини

и информационното облъчване, което получаваме ежедневно.

Той отбеляза още, че за предстоящите евроизбори трябва да се защити вотът на избирателя и да не допуснем да бъдат пробити системите за сигурност. По думите му трябва да се ограничи възможността за въздействие на европейските избори от трети страни.

Председателят на Фондация „Ханс Зайдел” за България Ролан Фройденщайн каза, че

най-големите заплахи в сферата на киберсигурността идват от Русия.

И отбеляза, че е необходим по-силен отговор от страна на западното общество в борбата с дезинформацията и киберпрестъпленията.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел заяви по време на форума, че 61% от европейските граждани ги е страх от кибератаки по време на предстоящите евроизбори. Като по думите ѝ над 30 държави са източници на кибератаки. Тя допълни, че в Европа липсват 300 хил. киберексперти.

Габриел посочи още, че

до края на този месец, на европейско ниво, ще бъде изградена система за ранно предупреждение

между държавите-членки на ЕС. Всяка държава ще има своя точка за контакт, а целта на системата ще бъде в реално време да бъде обменяна информация за това дали има заплахи за интегритета на европейските избори и с какъв произход е тя – външен или вътрешен.

Форумът по киберсигурност беше открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова и е органзииран от Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”, фондация „Ханс Зайдел” и сдружение „Граждани за европейско развитие на България”. Фандъкова отбеляза, че в едно столично училище е въведена дисциплината „Информационна сигурност”, но идеята е повече училища да се включат по тази тема. Предстои да бъде обявена онлайн анкета за познанията на учениците по онлайн сигурност, отбеляза тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@