27

А ко ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението за мигрантите и реадмисията няма да действа, и това не е заплаха или изнудване, двете страни трябва да изпълнят ангажиментите си, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

„Когато подписахме споразумението с ЕС, в него бяха заложени 3+3 млрд. евро помощ за сирийските бежанци в Турция. Първият транш трябваше да пристигне до края на 2016 г., но бюрокрацията на ЕС забави тази процедура. Напоследък се отбелязва по-голяма активност и ние също ще трябва да ускорим проектите за бежанците, след като бе гласуван и вторият транш от 3 млрд.евро. Надявам се бюрокрацията да си е научила урока и този път да действа по-бързо. Парите ще се насочат към сирийците като проекти, много е важно ЕС да изпълни ангажимента си, а ние напомняме, че ускорените действия са задължителни“, посочи Чавушоглу.

Той коментира започващото австрийско европредседателство, в което, според него, за Турция няма да бъде направена и една стъпка напред, макар Анкара да полага всички усилия за нормализиране на отношенията. Чавушоглу изрази съжаление, че австрийският канцлер е „по-краен и от крайно-десните екстремисти и постоянно опитва да прилага мерки срещу Турция“.

Борисов: Ние сме за солидарност, преди не бяхме подготвени

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията

Лидерите на ЕС направиха това, което България е искала

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Меркел: Въпрос на живот и смърт

„Не очакваме нищо положително от австрийското европредседателство. Сега ние отново ще поставим въпроса с визите, уведомили сме ЕС за действията ни по 6-те критерия. Предстои да обсъдим пътната карта и споразумението за Митническия съюз, което трябва да бъде взаимно изгодно за двете страни. Имаме общи политики по сигурността с ЕС, не само с НАТО си сътрудничим, т.е. има сфери, в които ще можем да работим в партньорство. Отварянето или затварянето на главите от преговорния процес се превърна в политически въпрос, но и това е продукт на грешните политики на ЕС“, коментира турският външен министър.

След девет часа разговори лидерите на ЕС стигнаха до трудно постигнато споразумение за миграцията в ранния петък.

"Платформи за дебаркиране", "контролирани центрове" и укрепването на външните граници са основните точки от споразумението, постигнато на срещата на върха в Брюксел.

28-те лидери се съгласиха да освободят втория транш от три милиарда евро от фонда, за да помогнат на бежанците в Турция и да допринесат за фонд на ЕС за Африка, за да забавят миграцията към Европа в нейната отправна точка.

Според Чавушоглу извънредното положение изобщо не нарушава и не ограничава правата и свободите на турското общество, а изборите са показали, че не засяга политическия и ежедневния живот. Той подчерта, че гледната точка отвън е грешна, защото извънредното положение е наложено заради борбата с терористичните организации и след опита за преврат.

Йомер Челик: ЕС декларира отказ от сделката за бежанците

„Още когато дойдохме на власт, ние веднага отменихме извънредното положение в югоизточната част на страната, това беше необходимост за нас. Съветът на Европа има работна група, генералният секретар заяви, че е загрижен за проблемите с Турция и решение ще бъде намерено, но противниците на страната ни се стремят да блокират всичко. Има една особена конкуренция между Съвета на Европа и ЕС. Но ако ЕС действително е искрен, ние ще преодолеем и този проблем. Ако той не иска, нищо няма да стане. Но в такъв случай няма да съществува споразумението за бежанците и реадмисията. Това не е заплаха, нито шантаж, двете страни са длъжни да изпълнят ангажиментите си“, заяви Чавушоглу. 

Преди дни Йомер Челик, министър по европейските въпроси и главен преговарящ, подчертава, че с вчерашния си заключителен документ ЕС се отказва от ангажиментите си по сделката за бежанците и няма да ги спази. ЕС се ръководи само от личния си интерес в областта на тероризма, транспорта, енергетиката и не вижда в Турция ключов партньор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@