23

Б ългария е на 105-о място в тазгодишния доклад, измерващ индекса на щастието в 155 държави по целия свят.

Поводът е Mеждународният ден на щастието (DayOfHappiness.net) - празник, приет съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството.

Според доклада (Вижте оригиналния документ тук) страната ни е по-нещастна от други държави като Косово (78-о място), Македония (92-о място), Непал (37-o място), Пакистан (80-о място) и др.

Челната десетка се оформя от следните държави:
1. Норвегия
2. Дания
3. Исландия
4. Швейцария
5. Финландия
6. Холандия
7. Канада
8. Нова Зеландия
9. Австралия
10. Швеция

Източник: Thinkstock/Guliver

В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 - 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

В документа се изтъква, че щастливите страни са онези, в които има баланс между благоденствието и социалния капитал, който се изразява във високо доверие в обществото и правителство и в малките социални различия.

За първи път нивото на благополучие на нацията въвежда кралство Бутан с показателя Брутно национално щастие от 1972 г.

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство.

Бежански лагер в Южен Судан
Бежански лагер в Южен Судан Източник: ЕПА/БГНЕС

В дъното на таблицата се намират Южен Судан, Либерия, Гвинея, Того, Руанда, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република.

Специална глава в тазгодишния доклад се отделя на прогресиращият индекс на щастието в Китай за периода 1990-2015.

Изследователи се фокусират и върху липсващото щастие в по-голямата част от държавите на континента Африка.

Според документа на ООН щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@