63

„С повече от 50 подписа внесохме в деловодството на Народното събрание проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия”, съобщи депутатът от „БСП за България” Антон Кутев.

От БСП искат страната ни да предложи на вниманието на Европейския съвет и на европейските институции българска позиция, че санкциите срещу Русия вредят не само на икономическите, но и на политическите, културните и всестранните отношения.

„Доводите и мотивите, което сме записали, са икономически. Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат”, смята Кутев.

Според БСП ограниченията вече са доказали своята неефективност и за това левицата настоява българското Народно събрание да се обяви срещу тях. Ако решението бъде прието, председателят Цвета Караянчева трябва да го обяви пред Европейския парламент и парламентите на другите държави членки.

„Решението, което предлагаме на Народното събрание, e да се обяви срещу санкциите”, каза Кутев. „За нас най-важният довод за отмяна на санкциите си остава икономическият интерес. България има поне няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции. Това е българският интерес, това е икономическият интерес, това са работни места и пари”.

„Между другото част от статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се увеличил 4 пъти”, допълни Кутев, но не обясни как статистическите данни подкрепят идеята за отмяна на санкциите, при условие, че те са наложени най-вече по инициатива от Вашингтон. Въпреки това според депутата от БСП е „логично и отговорно за нашата държава е да се отменят санкциите”.

„България не е нито първата, нито последната държава, която обсъжда подобно решение”, подчерта Кутев и посочи, че до момента парламентите на две държави в ЕС - Франция и Кипър, са приели позиции за обсъждане на отмяната на санкциите срещу Русия на общоевропейско ниво. А в Словакия и Белгия се водят дискусии по темата. „Тук не става дума за нищо изключително”, аргументира се Кутев.

Според Валери Жаблянов, предложението на БСП е продължение на цялостната политика на партията по този въпрос и следва общото желание за затопляне на отношенията между ЕС и Русия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@