БСП: МВР упражнява натиск преди изборите
Източник: БГНЕС
78

С помняте си Галиче и модела Ценко Чоков. Днес този модел се изпълнява от държавата. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция.

„МВР структурата, която трябва да гарантира честния избор, явно се индикира на една страна в изборния процес“, заяви Добрев. Той заяви, че преди седмица е направена оперативка в областните дирекции във Видин, Враца и Монтана на всички шефове на районни управления и им е дадена ясна задача какво и как трябва да работят в изборния процес. „МВР не просто не подсигурява честните избори, МВР взима страната на една политическа сила в изборите, които предстоят на 26-ти. Всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места по страната”, каза той.

"През последната седмица се упражнява административен, полицейски и икономически натиск върху БСП. Държавата и администрацията, която трябва да организира и гарантира честността на изборния процес, използва своите структури за политически натиск през последните 10 дни.",  заяви Кирил Добрев. Кирил Добрев добави, че всички били предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места по страната. "От МВР са издирили наши общински председатели, членове в секционни комисии, за да ги задържат, въпреки неуспеха им за две седмици да задържат опасен убиец. Изписани са десетки предупредителни протоколи. Наши кметове, партийни председатели са предупредени да не са особено активни в изборния ден", каза Кирил Добрев. Той попита министъра на вътрешните работи- колко предупредителни протокола е написал на активисти и председатели на ГЕРБ за същото и инструктирани ли са кметове на управляващата партия, които от сутрин до вечер участват в агитация.

"Написан ли е предупредителен протокол на министър-председателя, който от една седмица е иззел кампанията на ГЕРБ в свои ръце?", попита още Кирил Добрев. По думите му, преди пет дни е монтирана камера срещу клуба на БСП в Любимец, за да се види кой влиза и кой излиза. "Вследствие на тези атаки се отказват членове и симпатизанти на БСП, които трябва да гарантират за честността на изборите. Отказват се хора - председатели на комисии", посочи зам.-председателят на БСП. Той сподели, че е имал обаждания на представители на левицата, които се отказват да следят честността на изборите, защото техни близки ще бъдат уволнени от общински учреждения. "Не смятам, че всичко което се случва прилича на европейска държава в 21 век", заключи Добрев.

"Вчера, в един от клубовете на БСП, в гр. Видин, служители на МВР са помолили членовете и симпатизантите да напуснат клуба, а да остане само председателят на основната партийна организация /ОПО/ на БСП. Иззели протоколната книга, в която, освен личните данни на всички членове, са и данните на бъдещите членове на секционните избирателни комисии от квотата на БСП, както и застъпници на изборния процес." Това заяви пред медиите Димитър Велков, общински председател на БСП- Видин и общински съветник. Той добави, че партийният председател е заведен в съответното поделение на МВР, а на книгата са направени копия. По думите му, веднага след това служители на полицията са започнали посещения на хората, чийто имена са били записани в книгата, и те били заплашени. "В резултат на това има вече двама, които са се отказали, в рамките на един ден, да участват в изборния процес от страх. Това е грубо вмешателство в изборния процес на територията на Община и Област Видин", заключи Велков.

На пресконференцията присъства и Петър Станев, председател на БСП Борован. Той сподели, че на 17 май, в качеството си на председател на Общинския съвет в Борован, е подал писмо до кмета на общината, за да постави шатра за нуждите на предизборната кампания. "На 20 май получих забрана. Отказът е с копие до началника на РПУ Бяла Слатина. След 30 минути ми се обади началникът на участъка в Борован и ме привика при него. Устно ми беше дадено да разбера, че ако поставя шатра, ще има реакция на служителите на МВР", обясни пред медиите Станев. Той попита управляващите- трябва ли да бъде уведомявана полицията за поставянето на шатра, работят ли кметът на общината и МВР в една посока и нарушават ли законите? "Докога кмет на общината ще изпълнява функциите и на полицай, и на съдия и докога ще продължава геноцидът в малките общини? Вчера се чувствах като престъпник, извикан за нищо. В същото време виждате какво се случва в държавата. В Борован и областта битовата престъпност продължава и няма край. Занимаваме се с неща, с които не трябва, вместо да работим онова, за което сме избрани", заключи Петър Станев.

Добрев иначе сподели, че това, което му прави впечатление, че в кампанията, която е към финала си премиерът заложил себе си. „След 10 години игра на тази кампания Борисов заложи себе си", каза той. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова БСП да не намесват МВР в скандали.

„Държа МВР да не се въвлича в такива скандали и проблеми, тъй като още от самото начало сме създали необходимата организация със съответните нормативни документи, включително и срещи с ЦИК и главния прокурор. Ние спазваме стриктно Закона и нашите правомощия“, каза Маринов.

„Всички проверки са извършени на базата на реално подадени сигнали. Те са докладвани в компетентните прокуратури, извършена е проверка и съобразно резултата от тази проверка работата е прекратена или е продължена работата до изясняване на всички факти и обстоятелства“, посочи вътрешният министър.

Той обясни, че предупредителните протоколи се издават на базата на сигнали и получена информация. Тяхната цел е да се пресече евентуална подготовка за извършване на нарушение или престъпление и не носят правни последици, ако не бъде извършено такова.

„Ние издаваме предупредителни протоколи на физически лица. В нашата дейност не се ръководим от това кой от коя партия е, а какъв сигнал има към дадено лице. През 2017 г. бяха издадени 3500 протокола, към момента са около 1200. В момента има 7 досъдебни производства за нарушаване на изборния процес, някои от тях са за нарушаване на физическата цялост на офиси на политически партии, други са за подготовка за нарушаване на изборните правила“, обясни вътрешният министър и каза, че има и сигнали за купуване на гласове, които, според него, ще продължат да се увеличават.

Младен Маринов заяви, че всеки сигнал, в който има информация за нарушение на полицейски органи ще бъде проверен и самият той ще вземе отношение по него. Той увери, че ще бъде гарантирана сигурността и безпроблемното протичане на изборния процес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 78
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

78 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 19 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 37 минути

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 51 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 51 минути

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 56 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна