"Атомстройекспорт" поиска 1 млрд. евро заради АЕЦ "Белене"
"Атомстройекспорт" поиска 1 млрд. евро заради АЕЦ "Белене"   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
338

"Атомстройекспорт" увеличи иска към българската Национална електрическа компания (НЕК) по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене", съобщиха от руската компания.

Искът по делото, което е представено за разглеждане на Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, е бил увеличен на 10 септември.

Промяната в размера е мотивирана с факта, че проектът беше прекратен предсрочно от София, а изтече и срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 г.

В същото време НЕК продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети, обясняват от руската компания. 

В тази връзка искът на ЗАО "Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването с удължен цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др.

Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро

Първоначално заведеният иск от "Атомстройекспорт" беше за 58 млн. евро. На него българската страна отговори, като заведе срещу руската компания друг иск - за 61 млн. евро.

Юристи на НЕК проучват в момента какви са основанията на "Атомстройекспорт" да увеличи иска срещу страната ни заради отказа от строителството на АЕЦ "Белене" до 1 млрд. евро, предаде БТА.

Докато не изясним основанията за повишаването на иска, не можем дa коментираме,

заявиха от НЕК.

Споразумението за подновяването на работата по АЕЦ "Белене" е подписано през 2006 г., а към него има над десет допълнения. По проект реакторите за АЕЦ "Белене" са два - всеки един от тях е по 1000 МВ.

След като стана ясно, че проектът ще бъде замразен, се наложи вариантът първият реактор, за който се знае, че тази година ще е почти готов, да бъде използван за VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Неяснотите около втория реактор,

работата по който не е в чак толкова напреднал етап, обаче остават.

Без да посочват конкретно възможността вторият реактор, предназначен за АЕЦ "Белене", да отиде също в "Козлодуй", министърът на енергетиката Делян Добрев, както и премиерът Борисов, посочиха, че в сегашната ни атомна централа евентуално може да бъде осигурено място и за осми реактор, а същевременно по-малките и стари енергоблокове, които са вече извън употреба, да бъдат демонтирани. 

Тъй като изграждането на атомната станция на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване, ЗАО "Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване с удължен цикъл на изработване, срокът за производството на което е от шест месеца до три години, обясняват от руската компания.

Руските производители са завършили работата по корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за втори енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

По-голямата част от оборудването е изработена,

приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК да го приеме, обясняват от "Атомстройекспорт".

Изпълнени са и проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване.

От "Атомстройекспорт" подчертават, че са обезпечили изработката не само с аванса, получен от НЕК, но и с кредитни средства.

По искане на българската Агенция за ядрено регулиране след аварията в АЕЦ "Фукушима" са били разработени и стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), разгледани и оценени положително от експерти на организацията.

В периода 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е провел всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и е създал необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно е подготвила площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене", подчертават още от компанията.

В иска е посочена сумата, която трябва да се плати за направените разходи,

коментира, цитиран от БГНЕС, говорителят на държавната корпорация "Росатом" Сергей Новиков

"Атомстройекспорт" е дъщерна компания на "Росатом".

Новиков съобщи, че става дума за следните видове суми:

- за изпълнени дейности, за които са подписани съответните документи, но не е платено;

- за изпълнени дейности, за които по някаква причина не са подписвани съответните документи, но са плащани пари от руската страна;

- разходи за оборудване, което е изработено или се намира в много напреднал стадий на изготвяне.

Тази работа също вече е платена и ние сме готови да покажем оборудването, което очаква своето инсталиране на площадката на АЕЦ "Белене", уточни Новиков.

Сумата на иска включва и разходите, направени за издръжка в продължение на години на персонала и инфраструктурата на площадката на бъдещата атомна централа в "Белене".

"Тук

не става дума за ефимерни или морални щети

Става дума за конкретни разходи, направени от руската страна или които руската страна е заплатила на подизпълнителите, включително чуждестранни, като концерна "Карсиб".

Естествено е, че тези разходи на "Атомстройекспорт" трябва да бъдат възстановени, защото това са реални пари, които вече са платени", категоричен е говорителят на "Росатом".

След посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва в края на март, т.е. буквално няколко дни след като правителството се отказа от строителството на "Белене", беше обявено, че е създадена смесена комисия. Тя трябваше да изчисли разходите, направени от двете страни по изграждането на втората българска АЕЦ.

Попитан дали тази сума е резултат от работата на комисията, Новиков заяви:

"Това е паралелен процес. В рамките на комисията може да се продължи работата, никой не се отказва от тази работа.

От друга страна, ние определихме нашите искания в този иск, за да може този процес също да тече успоредно. Тъй като ние вече имаме прецедент, когато НЕК ни е молела за отлагане на плащанията и това отлагане е предоставяно, при това много пъти, но въпреки това дължимите пари на "Атомстройекспорт" не са възстановявани".

Той още веднъж подчерта, че руската компания не е получавала пари и за дейности, които и двете страни са признали, че са изпълнени и резултатът от тях е налице за българските възложители.

По тази причина е заведен иск, за да се покрият преди всичко вече направени разходи, категоричен е говорителят на държавната корпорация.

"Процедурата е следната. Веднага след завеждането на иск в Арбитража, отсрещната страна бива уведомявана. Затова смятам, че

официалните български власти, по-конкретно НЕК, са уведомени",

заяви Новиков.

Той още веднъж посочи, че руската страна е готова да покаже изработеното оборудване и да запознае българската общественост с всички дейности, извършени по изграждането на "Белене", за да "могат българите да знаят, че проектът беше напълно реален, преди правителството да го замрази".

Искам още веднъж да подчертая, че този проект беше абсолютно реален, а не някаква си кула от карти, заяви Новиков.

В тази връзка той опроверга спекулациите, че проектът не е бил привлекателен за инвеститорите.

"Инвеститори имаше, при това в този вид, който искаше българският възложител: руски инвеститор, но с миноритарен дял (под 51%); руски плюс европейски инвеститор (френската "Алтран" и финландската "Фортум"). Тези български искания винаги бяха удовлетворявани", добави говорителят на "Росатом".

Коментари 338
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

338 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 минути

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 6 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 28 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 33 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 57 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев