9-членно жури на IN THE PALACE International Short Film Festival
IN THE PALACE International Short Film Festival   
Източник: Nova.bg
0

Н ай-големият фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната,  IN THE PALACE International Short Film Festival е готов да се срещне с публиката във Варна през този месец. Фестивалът ще се проведе между 15-22 септември във Фестивален Комплекс Варна.

IN THE PALACE International Short Film Festival e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма; и най-добър български филм. Заедно с това, от 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - Оскари.

Тази година с нелеката задача да са жури и да определят победителите в категориите са:

Игрални и анимационни филми (включително българските) - проф. д.н. Божидар Манов, проф. д.н. Мая Димитрова и проф. д-р Надежда Маринчевска

Документални и експериментални филми - проф. д-р Емилия Стоева, Марин Дамянов и Светослав Драганов.

Питчинг - Камен Балкански, Весела Данчева и Цанко Василев.

Информация за журито: 

Проф. д.н. Божидар Манов е международно признат български кинокритик и журналист (БНТ, БНР, списание „Кино“ и др.). Между 2011- 2013 г. е Декан на Факултет “Екранни изкуства“ в НАТФИЗ, където преподава от 1983 г., и понастоящем е лектор и в Нов български университет. Член на Националния съвет за кино (2004-2010), член на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” (2005-2009), Вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици, 2001-2005) и Член на Европейската филмова академия. Многократно член и председател на международни журита на кинофестивалите в Берлин, Кан, Венеция, Солун, Истанбул, Пусан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Локарно, Валядолид, Палм Спрингс, Висбаден, Техеран, Гьотеборг, Хихон, Дубай, Ереван и др.

Проф. д-р Емилия Стоева е известен филмов оператор, лектор и преподавател. От 2015 г. е председател на „Асоциация Академика 21”. Преподавател по филмово и телевизионно операторство и фотография и операторство в рекламата и музикалните клипове в Националната академия за театрално и филмово изкуство, България. Координатор международни отношения в НАТФИЗ. Главен мениджър в рекламна компания, оператор на повече от 30 документални и научно-популярни филма.

Марин Дамянов е роден през 1955 г. в София. През 2008 г. става доктор по Кинодраматургия, а от 2011 г. е доцент по Кинодраматургия в НАТФИЗ. Работил е като редактор в Студия за игрални филми “Бояна” в творчески колектив “Алфа” и в творчески колектив “64” от 1987 до 1989 г. През 2001-2003 г. преподава Кино- и телевизионна драматургия в Благоевградския университет “Неофит Рилски”. Към момента преподава Кинодраматургия в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и Кино- и телевизионна драматургия и в Арт Колеж.

Мая Димитрова, професор, доктор на науките, е старши научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН - сектор „Екранни изкуства“. Тя преподава История на киното, Филмов анализ и Киното като средство за масова комуникация в НАТФИЗ и Нов български университет в София. Понастоящем е ръководител на Катедра „Кинознание и драматургия” в Академията в София.

Проф. д-р Надежда Маринчевска работи в Института за изследване на изкуствата към БАН. Преподава „История и теория на анимацията“ и „Анимационна сценаристика“ в НАТФИЗ и „Аудиовизуален език“ в НБУ. Изследовател в областта на киното и телевизията, анимационното кино, автор на монографии и научни статии. В периода 2007 -2014 г. е Ръководител на сектор „Кино и телевизия“ в БАН - организация и управление на дейността на сектора – а от 2015 г. е Заместник директор на Института за изследване на изкуствата към БАН.

Светослав Драганов работи като автор, режисьор и продуцент на документални филми от 2000 г. Негови филма са Животът е прекрасен, нали? - получил наградата за най-добър източноевропейски филм на Док Лайпциг 2001, Веселите Момчета - участва на IDFA 2003, Млади сърца - носител на Специална награда на Prix Europa 2003, Самодейци - носител на Златен Ритон 2005, Живот почти прекрасен - участва в конкурса за пълнометражни филма на IDFA 2013. В момента завършва първия си игрален филм.

Камен Балкански е магистър по изкуствознание. Завършва Националната художествена академия в София през 1993 година. В началото на професионалната си кариера работи в областта на съвременните визуални изкуства. Като координатор и директор на Центъра за съвременно изкуство “Сорос” в продължение на почти десетилетие работи в  неправителствения сектор, администрирането на фондове и мониторинга на различни проекти. За период от 2 години (2015-2017) е и изпълниетлен директор на Националния филмов център. Говори английски, немски, френски, руски.

Весела Данчева е режисьор и продуцент на анимационни филми от 2002 г. Съосновател е на продуцентско студио Компот Колектив. През последните 12 години инициира, режисира и продуцира независими анимационни филми, много от които са високо ценени в международната анимационна индустрия. Тя често участва като член на жури на международни фестивали и питчинг събития. Преподавател е в Националната художествена академия и Нов български университет, София.

Цанко Василев има магистърска степен по Културен мениджмънт и аудиовизуални комуникации и бакалавърска степен по Кино и телевизионна режисура. Той е търсен лектор от много фестивали в България и чужбина. Водил е различни образователни програми за млади професионалисти по филмово продуцентство, творчески индустрии и културно предприемачество.

Цанко Василев е продуцент на късометражни, пълнометражни и документални филми и музикални клипове. Той е основател и директор на IN THE PALACE International Short Film Festival, професионалната програмата за развитие на млади филмопроизводители Filmer Forge и питчинг сесията за подпомагане производството на нови късометражни филми. Василев е съучредител и член на Управителен съвет на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на много фестивали в Европа и света.

IN THE PALACE International Short Film Festival ще се проведе от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център - Варна.

Фестивалът се провежда с медийната подкрепа на NOVA!

С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.

Билети тук:

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 32 минути

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 42 минути

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 9 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 10 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 11 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 12 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 13 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 14 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 15 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие