6

45% от водомерите, монтирани в сградни съоръжения са извън техническа и метрологична годност.

Това заяви Ивайло Касчиев, директор на Дирекция "Водоснабдяване и канализационни услуги" в КЕВР.

По думите му това са водомерите във входовете, а не личните потребителски. На базата на тях се отчита потреблението. Ако на година трябва да се тества 1 пета от тях, то само 8,5% са минали. 

Установяваме не добро състояние на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК дружествата, особено държавните. Това заявио ще той. 

На брифинг в КЕВР Касчиев разясни основните констатации и изводи в Сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 година, приет на заседание на регулатора на 13 декември.

През 2017 г., в началото на новия регулаторен период, са заложени много по-високи изисквания към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни дружества, с принципал МРРБ. През изминалата година КЕВР е извършила планови проверки във всички 28 големи регионални оператори, а те продължават и през настоящата година. За съжаление проверките констатират редица проблеми в сектора.

„Масово нашите регионални оператори не поддържат регистри на активи, на аварии и на лабораторни изследвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра ефективност и недобра организация на управление на тези системи“, смята Касчиев. Той подчерта, че все още много от информацията в дружествата се поддържа на хартиен носител, а малката част, която се дигитализира, се съхранява на локални компютри. Ето защо един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да повишават качеството на информацията, за да управляват по-добре системите си.

От КЕВР отчитат и друг сериозен проблем – загубите на вода остават все така високи.

„Твърде устойчиво загубите на вода в България продължават да стоят над 60%. За миналата година загубата е 61,24%“, отчете Касчиев. Търговските загуби, свързани с неточно измерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на приходи в операторите.

Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък недостатък. Статистика показва, че едва 0,5% от нея е подновена през 2017 г., а секторът се нуждае от повече. За пример Касчиев посочи водомерите на сградите, 45% от които са неизправни.

Друг съществен проблем – високата неефективност на персонала. „Там се назначава и поддържа ненужно висок брой служители и това води до раздуване на разходите“, категоричен бе Касчиев, който изтъкна необходимостта от оптимизиране на персонала. Според него контролът на начина на управление на ВиК дружествата също не е на необходимото ниво. „Върви реформа в сектора, но за съжаление не виждаме реформа в самите дружества, а това е изключително важно“, смята той.

Въпреки проблемите обаче, инвестициите в сектора продължават, като за 2017 г. те са били на стойност 193 млн. лв. От КЕВР признават още, че повишаващите се цени на места надхвърлят прага на социална поносимост. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@