38

Т урция не подкрепя натиска със санкции върху Русия и няма да застане на страната на държавите, които въвеждат такива, заяви днес председателят на комисията по международни въпроси в турския парламент Волкан Бозкър на съвместно заседание с руските си колеги депутати.

"Съвсем искрено и откровено искам да подчертая, че Турция не е заставала на страната на тези страни, които въведоха санкции спрямо Руската федерация и занапред няма да прави това", каза Бозкър. "Приятелството между Турция и Русия - това е истинско приятелство", изтъкна той.

Бозкър обърна внимание, че в сегашния период междудържавното партньорство между Русия и Турция се намира на високо равнище.

"Аз давам като пример руско-турските отношения пред представители на други чужди държави, посочвайки, че това са две страни, които толкова са воювали помежду си, преживели са сложен период на взаимоотношения. Техните отношения сега се намират в подем", каза Бозкър.

Председателят на комитета по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцкий каза от своя страна, че руско-турското сътрудничество може да стане сериозен фактор за стабилизация на икономиките и националните валути и на двете страни.

На заседанието бяха обсъдени също ситуацията в Ирак и намирането на изход от сирийската криза.

Междувременно САЩ обявиха, че разширяват санкционния списък срещу Русия заради анексията на Крим и намесата в украинската криза. Това съобщи специалният американски представител за Украйна Кърт Волкър.

В списъка попадат още три физически лица и девет юридически, които "са поддържали руски проекти в Крим, или са свързани с нарушения на човешките права", каза Волкър.

Волкър изрази и подкрепа за евентуално разполагане на "сини каски" на ООН в Източна Украйна, но посочи, че Русия е още много далече от одобрение на тази идея.

Американско издание призна: Армията на Русия е най-силна в Европа

Екшън над Черно море с руски и американски самолети

Ердоган показа, новият световен ред е без САЩ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@